Aktuality z fotosvěta

Leica M - elegantní digitální dálkoměr

Leica M - elegantní digitální dálkoměr
3. 1. 2019 | 7 minut čtení

Zatímco v minulých článcích jsme si připomínali třeba kořeny, ze kterých Leica vyrostla, dnes se přesuneme k současným fotoaparátům, populárnímu a v mnohém jedinečnému systému Leica M. Že si nejste moc jistí v kramflecích, když na něj dojde řeč? Po dnešku tomu bude jinak!

Leica M - analogové tělo s digitální duší

Jestli jste s námi byli i u předchozích textů, nemusím se asi příliš rozepisovat nad svou adorací Leicy. Asi ani nad tím, jak legendární značka to je. Zkrátka, dost možná se shodneme na tom, že jí patří místo v panteonu fotografické techniky, a to jedno z těch nejvyšších. Pokud se mnou zatím nesouhlasíte, doporučuji si nějaký z těch přístrojů vyzkoušet. Sám jsem byl poměrně skeptický k tomu, jestli ty předražené malé krabičky s dálkoměrným ostřením mohou být byť jen z části konkurencí moderním fotoaparátům.

Leica ale naštestí nezaspala vývoj a mezi jejími současnými fotoaparáty najdeme i rebrandované kompakty, jeden odolný přístroj nebo třeba jednu z nejlepších zrcadlovek na současném trhu. O těch ale jindy, dnes si povíme něco málo o současných dálkoměrech.

Systém M odjakživa patřil k těm nejoblíbenějším pro reportáž a dokument. Hlavně pro svou nenápadnost a tichost. Fotografované osoby se při těchto žánrech zkrátka tváří jinak, pokud před obličejem máte profesionální DSLR, nebo aparát, který vypadá jako ten, který si pamatují od dědečka. Míval jsem z digitálních M fotoaparátů takřka všechny a vždy jsem slýchával dotaz, zdali je můj foťák na film.

Leica M10
Leica M10

Nepoučená veřejnost se zkrátka chová odlišně před profi digitálem a před něčím, o čem se domnívá, že je hipsterský přívěsek. Pro tu poučenou část to zase byl vynikající conversation starter. Kdysi dávno jsem se zařekl, že přestanu fotografovat na film, ale přiznám se, že ten krásný feel, který jsem měl z otcova Nikonu F4, jsem neměl u žádného ze současných fotoaparátů. Až do doby, než jsem potkal tak levnou Leicu M8, že jsem to prostě musel zkusit.

Dodnes jsem nevyšel z úžasu. Za svou kariéru ve fotografii jsem vystřídal podle EXIFu 34 digitálů a nepočítaně foťáků s nečitelným EXIFem - jako třeba Hasselblad CFV. Nejvíc fotografií jsem ale pořídil na Nikon D70, který jsem dostal od otce jako první foťák, a hned potom, tušíte správně, na Leicu M8. Byl to zkrátka super kumpán, kterého bylo skvělé mít stále s sebou, a nikdy jsem neprošvihl dobrý snímek. A buď budil ten správný typ pozornosti, nebo si všichni mysleli, že mám prostě filmový foťák, před kterým se, ať už jakéhokoliv důvodu, lidi stydí o poznání méně.

Leica M8

Je první vstup Leicy na digitální trh. Technologická omezení nedovolovala vytvořit přístroj s plným formátem kinofilmového políčka. Také velikost tehdejšího senzoru a základní desky přístroj co do tloušťky o pár milimetrů zvětšila a na snímač se ani nevešel dost silný UV/IR block filtr, elektronika a baterie zase přidaly na hmotnosti. Tehdejší uživatel M7 se tak při prvním setkání s M8 určitě cítil trochu v rozpacích. Proti moderním DSLR si ale tento design zachovává přesně to, co dělá Leicu Leicou.

Leica M8

Je vyrobena z mosazi a je na ní minimum ovládacích prvků, je zachováno dálkoměrné ostření spřažené s objektivem a i přes pár gramů a milimetrů navíc je to pořád zatraceně elegantní a nenápadný foťák. Na snímači navíc chybí klasický sendvič UV a IR filtrů. Fotoaparát je výrazně citlivější na infračervené spektrum.

Byla to jedna z věcí, která se ráda a často kritizovala. Pro barevně korektní snímky totiž bylo potřeba předsadit tento filtr na objektiv, bez něj se často na černých přírodních látkách objevoval fialový barevný nádech. Pro ty z nás, kteří se širokospektrální fotografií zabýváme, je už ale jasná jedna ta hlavní výhoda. Černobílá fotografie je s lehkým přesahem do IR spektra o mnoho zajímavější než bez něj. Je to jedna z cest, jak výrazně zlepšit dynamický rozsah při fotografování za přirozeného světla. Na M8 tak i přes jeho prastarost dodnes těžko hledáte přepaly i na kontrastních scénách za přímého slunce.

Leica M9

Po M8 se na trhu objevila ta "opravdová digitální Leica". Plnohodnotný full-frame, stále s CCD snímačem, velmi podobným ovládáním a prakticky identickým šasi jako M8. Již se standardním IR filtrem na snímači, pouze ubylo okénko s ukazatelem stavu baterie a počtu snímků. Byl to jeden z těch legendárních, dlouho prodávaných digitálů, jako byl například Nikon D90, které definovaly svou fotografickou niku.

Leica M9

Leica M (typ 240)

A pak přišla doba, kdy si ve Wetzlaru řekli, že bude fajn imitovat Apple. Těžko se jim za takové rozhodnutí divit, ale ačkoli nepatřím ke skalním fandům, měj jsem z dvěstěčyřicítky rozporuplné pocity. Stejný dálkoměr, trochu upravené šasi, ale hlavně nový CMOS snímač a moderní funkce jako live view a video spolu s externím elektronickým hledáčkem dělaly z tohoto historického dálkoměru zvláštní hybrid.

Všichni jsme se těšili na M desítku a dostali jsme něco, co spíše připomínalo běžný mirrorless, jen navíc s dálkoměrným hledáčkem. Na druhou stranu, tento fotoaprát do M systému přinesl čerstvý vítr, kterého je potřeba i v tak konzervativních vodách, jako jsou Leica fotoaparáty.

Leica M240

Leica M10

Ale nakonec jsme se všichni dočkali. A za sebe můžu říci, že jsem se zamiloval na první pohled. Starším Mkům jsem vyčítal jejich velikost a hmotnost oproti filmovým verzím, ISO se nastavovalo přes menu, ovládací prvky byly extrémně skromné oproti DSLR, ale na Leicu mohly být výrazně omezenější.

Mám skoro radost, že to vyšlo na kulaté číslo, desítka je přesně to, co má digitální dálkoměr být. Moderní snímač, hledáček se zvětšením 0,62x, tenké tělo stejně jako u filmové předlohy a čas, clonu a ISO nastavitelné přímo z hlavních ovládacích prvků na fotoaparátu.

Leica M10

Chcete něco víc? Najdete to kdekoli jinde, ale chcete krásný, super odolný a minimalisticky praktický přístroj? M10 je zatím první a jediný takový. Jestli mi nevěříte, je nejvyšší čas stavit se do Centra FotoŠkoda a podívat se na něj zblízka.

chci omrknout leicu

Autor: Kryštof Korč

Fotoobraz pod akrylovým sklem

poskytuje živé a jasné barvy, vysoký lesk, prostorový efekt díky akrylátovému sklu

350,-
FUJIFILM Instax SQUARE film Slide

Pro fotoaparáty Fujifilm Instax Square, 10 ks barevných fotografií, Velikost tisku 2×3“ / 5,08×7,62 cm

279,-
SAMYANG stativová objímka pro obj. Samyang E-mount

kompatibilní se Samyang E-Mount, kompatibilní s Arca Swiss systémem

2 490,-
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...