Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
VýstavyFotokurzy

Roky měřené světlem

Termín: 11. 1. - 3. 3. 2019| Místo: Leica Gallery Prague
Roky měřené světlem
22. 1. 2019 | 6 minut čtení

Stanislav Tůma patří k významným jménům české klasické fotografie. Zanechal po sobě bohatý archiv, z něhož si nyní v Leica Gallery Prague od 11. ledna do 3. března budete moci prohlédnout jeho zátiší. Zveme také na besedu 28. ledna od 19:00 s kurátorkou výstavy Evou Heyd, která vám přiblíží jeho tvorbu. V kavárně zase můžete zhlédnout autoportréty Petra Hricka, jehož si můžete pamatovat z FotoŠkoda Festu.

Zveme na imaginární setkání se Stanislavem Tůmou

BESEDA - 28. 1. 2019, 19 hod. v Leica Gallery Prague

Kurátorka Eva Heyd bude v pondělí 28. ledna na besedě v Leica Gallery Prague hovořit o fotografovi Stanislavu Tůmovi - autorovi, z jehož rozsáhlého a neprobádaného archivu sestavila pro naši galerii výstavu "Roky měřené světlem". Abyste mohli blíže poznat jak autorovu lidskou, tak i fotografickou tvář, bude naším hostem také vdova po Stanislavu Tůmovi Jiřina Borkovcová a kunsthistorik Richard Drury.

Beseda se uskuteční v prostorách Leica Gallery Prague v pondělí 28. 1. 2019 od 19 hod. Vstup je zdarma, prosíme o registraci na e-mailu post@lgp.cz.

KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA - 28. 2. 2019, 18 hod.

Když se chcete dozvědět zajímavé detaily o výstavě, není lepší způsob než se zúčastnit komentované prohlídky s nejpovolanější osobou - kurátorkou. Eva Heyd vás provede výstavou "Stanislav Tůma: Roky měřené světlem" ve čtvrtek 28. 2. 2019 od 18 hodin. Prosíme o registraci na e-mailu post@lgp.cz, vstup podle platného ceníku.

Světlo jako nejdůležitější výrazový prostředek

Stanislav Tůma je v mnohých ohledech spojovaný s tím nejlepším v klasické černobílé fotografii, jeho hlavní devizou je ale využití světla jako nejdůležitějšího výrazového prostředku. Tůma po celý život hledal světlo, stín a ozářené struktury, které měnili šedivou realitu v něco poetičtějšího. Svou Leicu měl vždy při sobě a byl neustále připravený zachytit záběr ve správném světle. Kromě lyričnosti a metafor se jeho fotky vyznačují minimalismem a uvolněností.

Tvořil fotografie s mnoha náměty - zátiší, Malá Strana, příběhy s otevřeným koncem. Jeho snímky zachycující venkovní a vnitřní prostory včetně jejich detailů svým osvětlením a kompozicí dávají realitě nový význam. Jeho narativní snímky navazují na českou filmovou novou vlnu, která si hraje s napětím nevysloveného. Jako dvorní fotograf Malé Strany nám zanechal jedinečnou ukázku atmosféry druhé poloviny 20. století. Na Malé Straně pořizoval výstižné a svěží portréty svých přátel a známých z uměleckých a bohémských kruhů. V rámci výstavy v Leica Gallery Prague můžete zhlédnout jeho zátiší, která se v dnešním světle ukazují jako nejcennější část jeho archivu.

Všechny své fotografie pořizoval na lehký kinofilmový fotoaparát, který mu umožnil pohybovat se volně a zachytit přirozené snímky. Díky švédskému pasu se také v době neprodyšně uzavřených hranic dostal do severní Evropy, Anglie, USA i Afriky. Díky zcestovalosti si osvojil nadhled a odvahu pro svobodu vyjádření bez zbytečných tabu. Je představitelem květinové generace se vším všudy - s vřelostí, romantickým pohledem i vztahem k nejobyčejnějším věcem. Přesto ve své tvorbě vědomě navazuje na českou klasickou i avantgardní fotografii. Díky této jedinečné kombinaci má tvorba Stanislava Tůmy neopomenutelné místo v české fotografii.

Stanislav Tůma

Narodil se v roce 1950 a fotografie ho zajímala už od dětství. Po nedokončeném studiu hotelové školy se živil jako diskžokej a nakonec si našel byt v barokní vile u Petřína. Ten se stal centrem, kde se scházeli jeho přátelé umělci.

Od roku 1969 začíná fotit profesionálně. Fotí hlavně českou hudební scénu, divadlo a architekturu. V roce 1980 se stěhuje do Švédska a pak do Amsterodamu. Vystavuje v evropských galeriích, publikuje v evropských časopisech a jeho snímky jsou součástí významných sbírek. Získává Kulturní cenu Státní kulturní rady Švédska ve Stockholmu (1982). V Nizozemí vydává svou první fotografickou knihu Women, jejíž součástí jsou i básně Jaroslava Seiferta.

V roce 1990 se natrvalo vrací do Prahy, kde vznikají zátiší, akty a portréty. Vystavuje v rámci autorských výstav a organizuje skupinové výstavy fotografů a výtvarníků v Čechách i v zahraničí. Zemřel v roce 2005.

Autoportréty Petra Hricka

Kromě výstavy Stanislava Tůmy můžete v kavárně Leica Gallery Prague od 8. ledna do 4. 3. zhlédnout snímky nadaného fotografa Petra Hricka. O vystavených snímcích říká:

Sérii autoportrétů jsem začal fotit v roce 2012, když jsem začal experimentovat s levitací a surreální fotkou. Snažil jsem se znázornit můj vztah k přírodě a to jak se v ní cejtim. Postupně jsem začal koncept portrétů rozšiřovat. Onehdá jsem u popelnic našel starou televizi a rozhodl jsem se, že si jí budu dávat místo hlavy. Chtěl jsem upozornit na to, že být venku je stejně nejlepší program, který znám, a naznačoval jsem svůj postoj k televiznímu vysílání jako takovému.

Telka se mi postupem času úplně rozpadla, tak ji budu muset stlouct a někde si ji vystavím, pro mě je to legenda. Sbírám staré telefony, nacházím stará zrcadla a chci vždy jen jedno: vrátit je na chvíli do hry aspoň nějakou zajímavou fotkou. Tenhle typ fotky mám rád, protože je to nejlepší způsob odreagování a někdy i výzva. Rád posouvám svoje hranice, občas na něco upozorním a výsledek mě vždycky pobaví. Kdybych měl říct, které auotoprtréty mě baví nejvíc, tak jsou to jednoznačně všechny, kde jsem se svojí psí láskou Boony.

DJI RS 4 Pro

Profesionální stabilizátor pro videotvůrce, S vertikálním snímáním 2. generace, Plynulé a pohodlné vyvažování

22 790,-

Související články

Jan Košč: Lidé/People

Jan Košč: Lidé/People

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Marek Pupák: Blue Grandma

Marek Pupák: Blue Grandma

Další Fotokurzy

Zaostřeno na analog - jarní analogová fotodílna v Boskovicích

Zaostřeno na analog - jarní analogová fotodílna v...

Zapomeňte na rohlíčky, nacpěte se skvělým fotoobsahem

Zapomeňte na rohlíčky, nacpěte se skvělým fotoobsahem

Pronajměte si temnou komoru jen pro sebe!

Pronajměte si temnou komoru jen pro sebe!

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...