Výstavy

Manang po třiceti letech - nyní ve Vsetíně

Termín: 10. 1. - 28. 2. 2019| Místo: Galerie V Poschodí, Vsetín
Manang po třiceti letech - nyní ve Vsetíně
15. 1. 2019 | 3 minuty čtení

Ojedinělý výstavní soubor třicet let starých a současných srovnávacích fotografií Zdeňka a Michala Thomových ukazuje, jak se z odlehlé a zaostalé himálajské vesnice Manang stalo významné turistické centrum a jak tato změna ovlivnila životy místních obyvatel. Až do 28. února si tyto fotografie můžete prohlédnout ve vsetínské galerii V Poschodí.

Manang očima Zdeňka a Michala Thomových

Na podzim 1979 navštívil fotograf Zdeněk Thoma jako jeden z vůbec prvních cizinců v himálajském království Nepál odlehlou vesnici Manang ležící na úpatí třinácté nejvyšší hory světa Annapúrny. Několik dní zde fotografoval impozantní horskou krajinu a dokumentoval život místních obyvatel. Byl i svědkem místní slavnosti, kdy spolu v tanečním dramatu bojuje Dobro a Zlo.

Téměř o 30 let později, na jaře 2008, se do Manangu vypravil i fotografův syn Michal. Nesl s sebou silný svazek otcových historických fotografií se záměrem nalézt lidi na snímcích a zdokumentovat změnu, ke které ve vesnici došlo.

Spontánní a přátelská odezva obyvatel Manangu, kteří z tehdejší doby neměli žádné vlastní fotografie, byla po návratu impulzem k vytvoření výstavního souboru 60 srovnávacích fotografií. Vznikla také myšlenka donést tuto výstavu do Manangu, jenž v té době byl stále ještě vzdálen 5 dní pěšího pochodu od nejbližší silnice.

V březnu 2011 přiletěli oba autoři do Nepálu a po náročném pochodu horským terénem začátkem dubna spolu s velkoformátovými výstavními panely dorazili do Manangu. Slavnostní zahájení výstavy proběhlo za účasti téměř celé vesnice.

"Všichni turisté nás a naši vesnici intenzivně fotografují, ale my ty snímky nikdy nevidíme, až nyní…"

komentoval výstavu jeden z vesničanů během úspěšné vernisáže, kdy docházelo k dojemným, vzrušujícím i veselým scénám, když lidé na třicet let starých fotografiích poznávali své blízké, vykládali, co se s kým za ta léta stalo, a někdy objevili i sami sebe.

Výstavu můžete navštívit ve všední dny od 13 do 17 hodin v galerii V Poschodí ve Vsetíně.

Manang po 30 letech - Vsetín

SONY CFexpress 480GB TOUGH Typ B

Úložná kapacita karty 480 GB, Max. rychlost čtení: 1850 MB/s, Max. rychlost zápisu: 1750 MB/s

9 590,-

Související články

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Marek Pupák: Blue Grandma

Marek Pupák: Blue Grandma

Vladimír Birgus: Černá a bílá

Vladimír Birgus: Černá a bílá

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...