Když jedete na dovolenou, kde plánujete hodně chodit a třeba i spát pod stanem, tj. všechno si vždycky hezky nosit s sebou, rozmyslíte si dvakrát každou věc, kterou si do batohu zabalíte. A stativ do stálé výbavy fotografa bezpochyby patří. Na Mallorcu jsem odjela s maličkým, lehkým a léty prověřeným Joby GorillaPod 5K Kitem a musím říct, že jsem byla skutečně nadšená: je stabilní, neuvěřitelně flexibilní a na focení noční oblohy jako dělaný.

Hodnocení odborníka 94%

  • flexibilní nohy a polohovatelnost, kterou zaručují
  • hmotnost
  • rozměry
  • stabilita
  • skladnost
  • spolehlivost i při náročnějších úhlech náklonu hlavy
  • pogumované nohy, díky nimž neklouže
  • kvalitní mechanické zpracování, bytelnost
  • vynikající na focení noční oblohy a při vhodném podkladu i krajiny a portrétů
  • výška - pro někoho a pro určité fotografické žánry (noční obloha, makro) obrovská výhoda, někdy nevýhoda - s níž ovšem počítáme předem a která je do určité míry kompenzovaná flexibilními nohami

Popis

Nejohebnější přítel fotografa na cestách

Milky way - Cap de Formentor - Mallorca © Anna Jirásková

Lehký a stabilní

Na Mallorcu jsme jely tři fotografky. Asi si dokážete představit, co to znamená: když se jedna z nás zastavila, aby si pořídila dechberoucí snímek krajiny (či nás s krajinou), nereptaly jsme a zamyslely se nad tím, že je tam možná něco, co stojí za fotku. Především to ale znamená to, že jsme věděly, že v době našeho pobytu bude nov a podle Norů má být tu noc jasno. 1 + 1 = focení noční oblohy.

Protože jsme ale cestovaly lowcostově, musela jsem se vejít do určité váhy a velikosti zavazadla. Pokud jste fotograf, je pro vás takový úkol ještě o chlup těžší než pro ostatní, techniku sice můžete zredukovat, ale úplně to nejde. A fotit kýženou noční oblohu bez stativu, to je čiré bláznovství. Joby je malý, má necelého půl kila a i pro můj 5D Mark III s nasazeným Samyangem 14 mm f/2.8 AF měl být dostatečně stabilní. Vzhledem k tomu, že jsem s ním primárně nepočítala na nic jiného než na focení noční oblohy… celkem jasná volba.

Musím říct, že dalece předčil moje očekávání. I v docela silných nárazech větru na vyhlídce u majáku se osvědčil a nerozklepal se - i díky jeho flexibilním kloubovým nohám a tomu, že jsem ho mohla prakticky přilepit k zídce. Přilnavé jsou nejenom gumové konce, ale pogumované i celé nohy. A přesně tohle potřebujete, pokud fotíte na 20vteřinovou expozici. Nutno ještě dodat, že nebýt takhle polohovatelných nohou, nikdy bych si netroufla stativ s foťákem postavit na zídku a tím pádem nevyfotila tohle:

Milky way - Cap de Formentor - Mallorca © Anna Jirásková

Na noční oblohu to pravé ořechové

Protože jsem ho ale s sebou primárně brala jako pomocníka na focení noční oblohy, musím vyzdvihnout kulovou hlavu i "zarážku", díky níž jednoduše namíříte objektiv přímo nahoru a fotíte Mléčnou dráhu. Jistě, ne vždy se to hodí, ale je to příjemná vychytávka. Především ale to, že i v úhlech, kdy by při nekvalitním mechanickém zpracování mohl těžký foťák hlavu přes maximální utažení závitu táhnout dolů, pevně držela na svém místě.

Už jsem zmínila jeho rozměry. Joby není klasický několikasekční stativ, sází naopak na svoji skladnost a drobnost. A skladný skutečně je, zatímco já jsem ho měla v boční kapse batohu spolu s lahví na pití, druhý si smotaný jako hadí klubko hověl uvnitř krosny. Vejde se opravdu téměř kamkoliv.

Jeho rozměry jsou obrovským kladem pro cestovatele i pro fotografy noční oblohy, fotograf-krajinář musí být při umisťování stativu trochu kreativnější. Nestačí mu pouze vysunout nohy a nastavit si výšku do pozice střelce (či jiné), s Jobym je potřeba hledat stabilní podklad, na který můžete stativ položit, nebo okolo kterého ho můžete omotat (ale můžete věřit tomu, že tam bude držet pevně).

Joby GorillaPod 5K Kit v praxi

Není to ale nic, co by vás před prvním použitím překvapilo. Co je pro jednoho výhodou, pro druhého může být nevýhoda a o rozměrech Jobyho to platí do puntíku. I když se v řadě případů vyšší stativ nahrazuje těžce, jde-li to vůbec, i s tímto malým stativem se dá vyfotit hezká krajina (pořizovaná hlavně jako společný snímek s útesy :)).

Cap de Formentor, Mallorca © Anna Jirásková

Hlavní rysy

  • odnímatelná kulová hlava
  • uzamykací knoflík pro nastavení stability
  • ohebné, omotané nohy
  • obráběná hliníková konstrukce
  • pogumovaná rukojeť a nohy
  • maximální zatížení: 5 kg

Shrnutí

Joby je úžasný stativ, který splní snad všechny potřeby a touhy fotografa-cestovatele. Je malý, lehký, bytelný, stabilní, díky kloubovým nohám neskutečně flexibilní (a můžete ho dokonce použít místo selfie tyče) a unese i velkou zrcadlovku s širokoúhlým objektivem. Flexibilní nohy jsou jeho hlavní výhodou, protože kompenzují jeho výhodu-nevýhodu: rozměry vhodné pro cestování, avšak nevhodné pro bezstarostnou krajinářskou fotografii. Je potřeba pečlivěji hledat místa, z nichž můžete fotit, můžete si být ale jistí, že se jakémukoli povrchu přizpůsobí lépe než kterýkoli jiný stativ. Výborně se naopak osvědčil na noční fotku. Pokud tedy hledáte univerzál na delší cesty, neprohloupíte, když vám bude dělat společnost právě Joby 5K Kit. Recenzovala Anna Jirásková

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...