Fototipy

FOTOvýlet: Za focením zimní krajiny

FOTOvýlet: Za focením zimní krajiny
21. 1. 2019 | 5 minut čtení

Minulý pátek jsme s kamarádem Martinem věnovali focení na severu země. Den před odjezdem mi psal aktuální předpověď a bylo jasné, že pojedeme i na východ slunce. Fotit v zimě vyžaduje dobrou znalost lokace a podmínek počasí, spolehlivou techniku a samozřejmě - čaj a teplé oblečení.

Východ slunce hodinu od Prahy

Vstával jsem ve 4 hodiny ráno (samozřejmě s 2x posunutým budíkem). Zimní počasí je k nám fotografům trochu shovívavější, protože slunce vyjde až někdy kolem 8. ráno, máme čas se déle prospat. Jediné, co ráno stíhám, je základní hygiena a příprava termosky dobrého čaje, na snídani bude čas po východu. Vybavení a batoh už mám připravené od večera před výpravou, abych ráno na nic nezapomněl. Samozřejmostí je náhradní baterie a powerbanka pro mobilní zařízení, mráz dává technice zabrat.

Vyrážíme v 5.30 a v 6.30 jsem na lokaci - v oblasti Labských pískovců. Motivů je zde asi tolik jako pískovcových sloupů. Celá scéna musí být dotvořena zajímavým světlem a čerstvým sněhem. V opačném případě by focení nemělo cenu, protože nedlouho po východu je krajina v oparu a sníh rozšlapou turisté.

EXIF: EOS 6D, EF 16-35mm f/4 L IS USM, 19mm, 4,0 sec., f/16, ISO 200

Po asi půlhodinové procházce na jednu z vyhlídek máme další hodinu na tvorbu - světlo jde od modré přes fialovou a delší expozice vypadají skvěle. K východu slunce se horizont zabarví ohnivě oranžovou barvou, a pokud uvidíme čistě paprsky, máme východovku. Na tu je potřeba přesná příprava kompozice. Zhruba 10 minut před východem dávám stativ na předem vybrané místo, kontroluji záběr a ladím každý detail. Tohle bude fotka z více expozic, kde musí vše sedět. Pak se to stane, paprsky proříznou horizont a vyšší clona je krásně protahuje do scény. Padají slova, která zmiňovat nemohu, ale já i Martin propadáme, pro fotografy typickému, vzrušení z východovky. To graduje přesně s východem a pak pomalu přechází ve spokojenost: "na displeji dobrý, něco nesu domu". I kdyby nic dalšího ten den nevyšlo, dáme to, protože jsme byli svědky úžasné podívané, ze které máme snímek. 

EXIF: EOS 6D, EF 16-35mm f/4 L IS USM, 16mm, 1/60 sec., f/16, ISO 250

EXIF: EOS 6D, EF 16-35mm f/4 L IS USM, 16mm, 1/20 sec., f/18, ISO 250

Nehostinný sever a další fotograf

Východ byl krásný, ale na vrcholu pískovců to trochu foukalo a každá chvíle bez rukavic byla velmi nepříjemná. Pro takové chvíle opravdu obdivuji svůj fotoaparát, v pohodě ho ovládám v rukavicích, sníh na něm mrzne a on drží a drží už řadu let. Upozornění - výdrž techniky nepřeceňujte, doporučuji ji primárně nenechat namočit či zmrznout

Sjíždíme do Teplic a rozmrzáme u snídaně. Asi v 11 nabíráme kamaráda Petra a jedeme směr Cínovec a okolí. Co tu budeme fotit? Po poledni začal padat další sníh a krajina posetá smrky s čerstvou pokrývkou je ideální pro hledání jednoduchého motivu

Po malém kolečku kolem hranice jedeme dále do Německa. Podle Petra je okolí protkané nespočtem stromořadí, která dělí rozlehlé planiny. Tohle bude specialita pro Martina, ale i já jsem si našel na delší sklo poměrně jednoduchý lifestyle snímek, který můžete vidět níže. Hledání záběru.  

EXIF: EOS 6D, EF 200m f/2,8 L USM, 200mm, 1/250 sec., f/5,6, ISO 320

Nezbytné maličkosti

Jsou základem pohody fotografa a pohoda znamená koncentraci na snímek. Vždy mám s sebou čaj, dvoje rukavice, čelovku, náhradní baterie, náhradní karty a trojici objektivů ve složení širokoúhlý, 50 mm a teleobjektiv.

Co se oblečení týče, vrstvení je základ. Nepromokavé vyšší boty a nízké do auta. Termo z merina, střední vrstva polartec a nepromokavý Gore-Tex®. Beru si i péřovou vestu, která mě zahřeje pod nepromokavou vrstvou, když postávám kolem východu a západu na lokaci.

Skvělé zimní snímky přeje za FotoŠkoda autor článku a fotografií, Václav Křížek.

LENSBABY Sweet 22 pro Canon RF

Pancake objektiv s pevným zaostřením a pevnou clonou pro full frame, Vysoký ohniskový kontrast s snovým rozmazáním, 33 mm ekvivalent na senzorech APS-C

3 990,-
FUJIFILM Instax SQUARE Link obal bílý

Pevné a odolné skořepinové pouzdro, Odolné proti prachu a vodě, Chrání vaše oblíbené zařízení před nárazy a poškrábáním

499,-
SAMYANG stativová objímka pro obj. Samyang E-mount

kompatibilní se Samyang E-Mount, kompatibilní s Arca Swiss systémem

2 490,-

Související články

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Tipy na focení - komunita

Tipy na focení - komunita

Diskuze

FOTOvýlet: Za focením zimní krajiny

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...