Fototipy

Analog: jak ukládat i vystavovat fotky?

Analog: jak ukládat i vystavovat fotky?
8. 2. 2019 | 9 minut čtení

V posledním dílu naší cesty do světa analogu si povíme, jakým způsobem se taková pěkná (domácí nebo profi) fotka správně prezentuje. Určitě je škoda strčit ji hned po vyvolání do šuplíku, že ano. Pokud chcete celé rodině, všem v práci a širokému okolí ukázat, jaké dílo jste vytvořili, určitě se vám bude hodit pěkné album. Pokud se vám povedl extrémně pěkný solitérní snímek, do rámu a na zeď s ním!

Jak vybrat rám

Každé fotce sluší rám, ideálně včetně pasparty. Fotka bez rámu je vlastně úplně nahá, šaty dělají člověka, fotku obleče vhodně zvolený rámeček! V nabídce je obrovská paleta všech možných barev, materiálů a velikostí. Jak se v tom vyznat? Co bude slušet barevné fotce a co černobílé? A proč byste měli fotku doplňovat ještě o paspartu (copak samotný snímek nestačí)?

První poučka je za námi – každá fotka prostě vypadá lépe v rámu. Druhá poučka – každá fotka vypadá lépe velká. Pamatujete, jak jsem v minulém dílu o zvětšování fotografií psala, že si máte raději pořídit větší fotomisky, abyste mohli zvětšovat i větší snímky? V okamžiku, kdy začnete mít rámovací tendence, přichází čas na větší fotopapír! Nemusíte se hned odvázat a poohlížet se po 10 m dlouhé metráži, stačí opustit tradiční formáty, na které jsme zvyklí, když si vyvoláváme třeba fotografie z dovolených tj. 9x13 nebo 10x15 cm. Třetí poučka – každé fotce sluší prostor kolem. Onen kýžený prostor snadno zařídí obrazová pasparta. Zkuste si udělat malý pokus – položte snímek na dřevěný stůl a pak pod něj vložte třeba bílý papír. I při takové jednoduché improvizaci snadno poznáte rozdíl, pouhé vložení pasparty do rámu způsobí jasnou změnu ve vnímání celého snímku. 

foto pradlo  foto pradlo
Nevím, jak vy, ale já tam ten rozdíl docela vidím!

Parametry

  • Pasparty – vyrábí se v celé škále pastelových barev! Fotografie nemusí být povině doplněna možná trochu nudným bílým pozadím.
  • Materiálrámy se nabízí v provedení dřevo, kov (hliník) a plast. Jako u jiných výrobků i zde platí, že dřevěné a kovové rámy budou o fous kvalitnější a odolnější než plastové tj. vydrží i častou výměnu snímků a neodbornou manipulaci. Avšak zároveň to platí i opačně, kvalitní plastový rám jistě v odolnosti předčí nekvalitní dřevěný nebo hliníkový!
  • Tvar – asi nebudu úplně daleko od pravdy, když napíšu, že se velká většina fotografií vyvolává v obdélníkovém formátu. Nejčastěji o poměru stran 2:3 (kinofilmové přístroje, DSLR), nebo 3:4 (digitální kompakty). Nabídka rámů tyto 2 základní obdélníkové varianty samozřejmě zohledňuje. Pokud fotíte na některý ze středoformátů, jistě oceníte možnost čtvercových rámů, které jsou na trhu také dostupné. Pokud byste chtěli svůj snímek něčím ozvláštnit, můžete z něj vytvořit dekorativní doplněk v podobě oválu nebo srdíčka. Nebo umístěte do jedné pasparty hned několik fotek nad/vedle sebe. Výsledek bude bez debaty velice efektní!
  • Velikost a umístění – malé rámy bývají vybaveny praktickou nožkou na opření, větší rámy (zpravidla od formátu 21x30 cm a více) už se vyrábí bez této nožky a jsou určeny pouze k zavěšení na zeď. Velikostně je pokryté celé spektrum formátů – od malých pidi rámečků 9x13 cm po obří rámy velikosti 70x100 cm.
  • Sklo vs. bez skla – většina rámů je vybavena vkládacím sklem, respektive „sklem“ (jedná se spíše o plexisklo). To má jasnou funkci – ochránit snímek před prachem, mastnotou z nenechavých rukou a jinými nečistotami. Některé rámy jsou vybavené sklem s UV ochrannou, které zabrání nepříjemnému vyšisování snímku. Pozor, pokud budete chtít fotografii vkládat pod sklo, vyvolejte ji v matném provedení, lesklé se může lepit a vytvářet tak nehezké obtisky!
  • Černobílá vs. barevná – neexistuje přesné pravidlo, které by vám napovědělo, jakou barvu/materiál rámu vybrat pro barevný/černobílý snímek. Jako autor se musíte řídit hlavně citem a rozumem. K černobílému snímku s jednoduchými liniemi se bude jistě víc hodit jemný hliníkový rám, než těžký zlacený kus zdobený barokním ornamentem. Ten bych obecně používala spíš pro (foto)obrazy, klasická fotografie by mohla s takovým rámováním působit poněkud kýčovitě. Ale pokud za výběrem stojí váš autorský záměr... Na druhou stranu, není třeba se omezovat a vybírat pouze strohé rámy v odstínu šedé, i dřevěný rám s jemným vyřezávaným dekorem bude ke správné fotografii sedět výborně a nikoho by ani nenapadlo vás podezírat z absence dobrého vkusu :)
     

foto zatisi

Jak vybrat album

S výběrem alba je to o poznání jednodušší než s rámem. Na výběr je obrovské množství alb, avšak po zohlednění všech kriterií zjistíte, že vám zbylo „jen“ několik kousků, ze kterých snadno vyberete to pravé. Chce to vzít v potaz – množství a velikost snímků, druh alba (usazení fotek napevno, nebo možnost výměny?), barvu i materiál desek, pro koho je album určené (svatba nebo narození dítěte?) a jak moc jste nároční na provedení alba. Dobrá zpráva je, že pro každého se něco najde, pro milovníka luxusu i pro šetrného hospodáře!

Parametry

  • Typ – na výběr máte ze 3 druhů a to alba klasická, zasouvací a samolepicí. Jak se jednotlivé produkty liší? Do klasických alb umisťujeme snímky do fotorůžků (ano, přesně ty fotorůžky, kterými upevňovaly fotky již naše babičky), na podlepky, nebo je přilepíte lepidlem. Záleží, jestli budete chtít se snímky v budoucnosti ještě hýbat. Většina klasických alba je vybavena pergamenem umístěným mezi jednotlivými listy, který zabrání nechtěnému lepení listů či obtisku komentářů, které budete k fotkám určitě připisovat :) Zasouvací alba jsou vybavena kapsami z průhledného materiálu, do kterých snímek snadno vložíte (stejně snadno ho i vynadáte). Kapsy vaše fotky perfektně ochrání před mastnotou, prachem i škrábanci, ale elegance klasického alba zdaleka nedosahují. Poslední variantou jsou alba samolepicí vybavené listy s čirou samolepicí fólií, pod kterou vkládáte fotografie libovolného formátu (omezeni jste samozřejmě velikostí stránky). Fólie se po usazení snímku na list přilepí k podkladu. Toto řešení je nejtrvanlivější. Úplně nakonec bych zmínila variantu foto boxů (krabic na fotky), ve kterých uskladníte obrovské množství fotek bez nutnosti jakékoliv adjustace, vyměřování a lepení. Kdo má rád jednoduchá řešení, mohl by být spokojen!
  • Kapacita – tady je to snadné. Kolik fotek byste rádi do alba zaparkovali?
  • Velikost snímků – záleží na vámi vybraném typu alba. U klasických a samolepicích alb jste omezeni pouze velikostí listu, u zasouvacích alb rozměrem kapsy (9x13–13x18 cm). Největší výběr naleznete u alb na snímky formátu 10x15 cm.
  • Barva & materiál desek – výběr desek nesmíte podcenit. Jedná se o první setkání s albem, se kterým jste si přece dali tolik práce (vybrat foťák, vyvolat první film, vyvolat první fotky, vyvolat fotky do alba...), tak to nepokažte nevhodným výběrem barvy a dekoru „fasády“. Luxusnější alba mají desky z kůže/koženky, nebo zdobené ručním papírem, zlacením, látkou. Levnější a dostupnější alba mívají desky z plastu nebo laminovaného papíru, který je odolný a ještě nevypadá vůbec špatně. 
  • Motiv – komu bude album určeno? Na výběr jsou alba jednobarevná i s dekorem, svatební, s dětskými motivy... Pro každého se najde něco. Dokonce se vyrábí i alba z recyklovaného papíru!

V okamžiku, kdy vám z výše zmíněných filtrů vypadlo pár kousků na výběr, máte už skoro vyhráno. Teď už jen naplnit album fotkami v pečlivě zvoleném pořadí a kompozicích, vymyslet trefné komentáře a můžete se chlubit vlastním pěkným výtvorem! 

Trojska lavka

Autorka textu a fotografií: Michaela Doušová

Související články

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Téma měsíce dubna: Street photo

Téma měsíce dubna: Street photo

Diskuze

Analog: jak ukládat i vystavovat fotky?

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...