RozhovoryFototipy

INSTAGRAMer: Krajina z ptačí perspektivy

INSTAGRAMer: Krajina z ptačí perspektivy
14. 2. 2019 | 7 minut čtení

Focení z ptačí perspektivy vyžaduje mimo standardní dovednosti krajináře i perfektní prostorovou orientaci. Jak se fotí krajina z dronu v 21. století a co si o nejmodernějším DJI Mavic Pro 2 myslí IGER Marek Šaroch?

"Pokud to nebude sedět, nemá cenu vstávat a někam jezdit."

  • Marku, náš seriál INSTAGRAMer se točí kolem zajímavých fotek, které by bylo #skodatonechytit. :) Ty jsi nás rozhodně zaujal dronem, proč právě to?  

​Proč právě dron? Když jsem s ním začínal lítat, bylo to něco nového a neokoukaného. V tom jsem viděl potenciál, protože fotek z ptačí perspektivy nebylo mnoho a lidi to hned zaujalo. Dnes je situace trochu odlišná. Plno fotografů si k foťáku pořizuje drony a konkurence se tím pádem zvyšuje. Tím neříkám, že je to na Škodu (smích), zaprvé vás to nutí jít ven fotit a zadruhé to může inspirovat.

  • Jak ses dostal k focení? Byl to hned dron? 

​S focením jsem začal roku 2009, kdy jsem pořídil svůj první kompakt od Sony, stativ a pár filtrů. S kamarádem jsme chodili po Praze a fotili různá temná zákoutí jako podchody a nádraží. Nejvíc nás bavilo si hrát s dlouhým časem, doteď mám jako tapetu v práci na monitoru jedoucí metro. Bohužel ale v žalostném rozlišení, jelikož tenkrát jsem si myslel, že rozlišení 1600*1600 bude bohatě stačit. Samozřejmě, každá fotografie byla úžasná a nechával jsem si většinu fotek, teď to mám ale úplně opačně a když si z výletu jednu přivezu, je to úspěch.

  • Focením se živíš, nebo je to čistě koníček?

Už 10 let se živím jako IT specialista. Focení mám jako hobby. Je to pro mě odreagování, když můžeme s přítelkyní a smečkou vyrazit do přírody. Občas se naskytne i placené focení dětí, či svatby, ale jsem rád, že to zůstává jako koníček. O to víc mám chuť jezdit na výlety, relaxovat a nehrotit nějaké termíny a zakázky. To se ale všechno může změnit.

  • Jak jsi sám řekl, většina fotografů má dron na natáčení, nebo jen jako takovou doplňkovou "hračku". Ty to máš ale naopak, že? Myslíš si, že dnešní drony už mohou kvalitou výstupu fotoaparátům konkurovat?

Je to přesně jak říkáš. Dron se pro mě stal prioritním nástrojem fotografování. Zrcadlo si s sebou beru samozřejmě také, ale spíše jako doplněk, když třeba nevyjde počasí, nebo nejde vzlétnout. Vystřídal jsem 5 modelů dronů a nyní mám poslední model DJI Mavic 2 Pro. 1 palcový snímač oproti starší verzi Mavicu dělá své a kvalita šla hodně nahoru. Je to znát na šumu a i na nočních fotografiích. Zkoušel jsem fotit i s maximální délkou času 8 vteřin a byl jsem překvapen, jak je dron stabilní a fotky jsou ostré. Je to pro mě taková zrcadlovka s vrtulkami.

  • Jak hledáš lokaci, kterou budeš fotit? Máš třeba nějaké tipy, jak se připravit před výletem? 

Přesně nad tímhle trávím i několik hodin týdně. Nejčastěji fotím východy nad hrady a zámky v ČR. Základem jsou pro mě mapy.cz. Hledám kde zaparkovat auto a kudy se vydáme po turistické trase až na místo, kde vzlítnu. Tady ale pozor, východy a západy se každý den trochu mění, v zimě slunce vychází krásně za věžičkou a v létě už to může být někde za lesem mimo celý komplex hradu. Logicky je tak pro mě po lokaci na druhém místě určení polohy slunce. Pokud to nebude sedět tak jak chci, nemá cenu vstávat a někam jezdit. Posledním podstatný prvkem je počasí, které se mění každou chvíli, takže rozhodující je večer před odjezdem. Když tohle všechno klapne, zbývá už jen nařídit budíka na třetí hodinu ranní, na první pumpě koupit kafe, a hurá na výlet.

  • Takhle to mám s krajinou. Potvrzuji. Marku, výhodou dronovek je podle mě to, že je to pořád neokoukaný úhel, stejně to ale chce oko pro kompozici, co bys tady poradil pro začátečníky?

Určitě bych sledoval IG účty pro inspiraci. Máte třeba krásně zasněžené okolí Ještědu a skrz se line protáhlá černá vozovka. Vypadá to velmi líbivě a efektivně. Když na stejné místo pojedete v létě, tu silnici přes stromy neuvidíte a navíc bude splývat s okolím. Co z toho bude? Obyčejná tuctovka. Chce to přemýšlet, stejně jako když jdete fotit se zrcadlem, jen z jiné perspektivy.

  • Myslíš, že se to ještě výrazně posune kupředu? Mavic Pro 2 je pecka!

Měl jsem i pár Phantomů, právě kvůli 1 palcovému snímači. Mělo to ale háček.... do batohu to narvat nešlo a tahat se s tím třeba 20 km po Šumavě, když máš dron zvenku na batohu… Bojíš se, o kterou větev zavadíš a to mě nebavilo. Mavic 2 splnil veškerá má očekávání a to jak kvalitou výstupu, tak skladností celého stroje.

Pokud se bavíme konkrétně o značce DJI a jejich výrobcích, každým svým výrobkem posouvají vývoj dopředu, jak v kvalitě snímačů, tak v letových vlastnostech. Za těch pár let se drony tak zmenšily. Dnes se vejdou do kapsy a přitom natáčí ve 4K.

  • Co si myslíš o tématu "drony vs zákon"? Znám více českých #igerscz, kteří bez obav zvednou dron i nad chráněným územím. 

Bohužel zákony se zpřísňují. Na druhou stranu ještě můžeme být rádi, v Rakousku či Slovensku jsou daleko přísnější. I já občas poruším zákon vzletem nad chráněným územím, jelikož spousty hradů jsou v CHKO. To je další důvod, proč chodím rád na východy, máte téměř 100% šanci, že nikoho nepotkáte, a když jo, vždy odcházím někam do ústraní, abych s tím nikoho neobtěžoval.

  • To jsem jako že neslyšel Marku... :) Doporučíš prosím nějaké zajímavé účty na IG, které tě inspirují? 

Osobně se mi líbí například seveřan @kpunkka či @byondrej Poslední dobou mě baví @viking_on_the_road a noční obloha od @lukasveselylandscapes.

 

 


Marek je autorem všech fotografií v tomto článku. 

Můžete ho sledovat na IG, FB, nebo jeho webu

Autorem rozhovoru je Václav Křížek.

Zajímají vás další články s českými INSTAGRAMery? 

LACIE RUGGED SSD 2TB USB-C - orange

celková kapacita úložiště: 2 TB PCIe M.2 SSD, max. rychlost čtení a zápisu: 950 MB/s, odolnost: drcení, náraz, vlhkost (IP67)

8 990,-
ROLLEI Sportsline Fun bílý

Stylový kompaktní fotoaparát, Fotografie v rozlišení až 7680 × 5760 px, Nahrávání videa v rozlišení Full HD

2 290,-
WANDRD PRVKE 31L Blue Photo Bundel V3

pět polstrovaných přepážek a tři vnitřní popruhy, odolný proti povětrnostním vlivům, boční přístup

7 990,-

Související články

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii má narůstající trend

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii má...

Další Fototipy

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...