Mít velký několikasekční stativ je pro fotografa takřka nezbytnost. Kdo má ale doma lightbox nebo někdy potřeboval vyfotit něco menšího a z kratší vzdálenosti, dobře ví, že takový stativ nelze použít na všechno. Otestovala jsem proto kovový stolní stativ značky Bushman a pro toho, kdo potřebuje mít fotky makra nebo produktů pořízené v malém prostoru ve skvělé kvalitě, je dobrou volbou - unese totiž i profesionální zrcadlovku, při zaaretování se ani nehne a má dvě polohy, do nichž můžete nastavit nohy, takže můžete fotit z nadhledu i zblízka.

Hodnocení odborníka 90%

  • bytelný
  • stabilní
  • možnost nasazení profesionální zrcadlovky
  • dvě polohy nohou
  • kulová hlava
  • vodováha
  • metr u destičky (lze fotit milimetr po milimetru, což se hodí třeba u makro fotografie)
  • snadné, intuitivní ovládání
  • chybí očko u šroubu destičky
  • "jen" dvě polohy nohou - aneb výhoda může být pro někoho i nevýhodou, byť tyto dvě polohy poskytují dostatečný rozptyl

Popis

V malém těle velký potenciál

© Anna Jirásková

Bytelný, stabilní, polohovatelný

Na první pohled je nenápadný, nemá žádné výrazné prvky jako Joby GorillaPod. Vyvedený v černi, jedinou barevnou zvláštností jsou stříbrná kulová hlava a stříbrný šroub na utahování upínací destičky. Přesto rozhodně stojí za pozornost.

Je vyrobený z poctivého kovu, což mu pomáhá jak ve stabilitě, tak ve vaší důvěře v něj. Nebojíte se na něj upevnit i velkou profesionální zrcadlovku, kterou bez problémů unese, čímž se zdaleka nemůžou pochlubit všechny stativy se stejnou výškou. Další výhodou je, že nepruží. Jako u každého jiného stativu musíte sice při delších expozicích používat časovač, ale to asi není nic nečekaného. Díky kulové hlavě si můžete stativ nastavit otočením jedné páčky jakkoliv, a prohlubeň na jedné straně vám zase umožní fotit naprosto kolmo.

Protože se dostanete opravdu nízko, můžete fotit makro, malé produkty (ve velmi improvizovaném "lightboxu" :) nebo i v tom skutečném) nebo cokoliv jiného, co si vzpomenete. Neposkytuje tolik možností jako velké několikasekční stativy, zato poskytuje jiné, pro něž třeba ty, které máte doma, použít nelze. Třeba právě focení na stole nízko u povrchu.

© Anna Jirásková

Nohy se dají polohovat do dvou úhlů, stačí jen ve složeném stavu pootočit kroužkem a vybrat si variantu. Někdo by mohl říci “jen do dvou úhlů” a měl by jistě pravdu. Přesto si myslím, že tyto dva úhly poskytují dostatečný rozptyl, který můžete ještě doladit kulovou hlavou. Pokud potřebujete fotit z roviny povrchu, nepotřebujete stativ. Má také pogumované konce, takže ani na hladkém povrchu vám náhle neuklouzne.

© Anna Jirásková

Jednoduché a efektivní

Konstrukce je jednoduchá, k dispozici máte tři ovládací prvky - páčku, šroub a otočné kolečko. V jednoduchosti ale tkví síla, čím méně vychytávek, tím méně možností poškození. Troufnu si říct, že je tak bytelný, že by vydržel i nějaký náraz do nohou nebo ukotvení hlavy a nebylo by na něm vidět ani škrábnutí. Tenhle test ale ponechám na vás. :)

Technické zpracování není dokonalé, ale v poměru cena-výkon je pro mě nad očekávání dobré. Jedinou výtku bych měla k upevnění stativové destičky k fotoaparátu, kde chybí očko pro prsty a je tak potřeba použít další nástroj, či delší nehet jako šroubovák. Naštěstí není potřeba kroutit příliš dlouho, aby destička držela.

Můžete si záběr dokonce vyměřit na milimetry, což je dobrá zpráva pro fotografy makra. Stativ sice neumožňuje jemné posouvání, ale právě metr by mohl tento nedostatek vyřešit. Možná byste u tak malého stativu nečekali vodováhu, ale tvůrci pravděpodobně měli na paměti, že s kulovou hlavou se přesná (vodo)rovina odhaduje mnohem hůř než s 3D hlavou.

© Anna Jirásková

Nebojte se toho, že je označený jako stolní. Díky kulové hlavě by se s ním skvěle fotila krajina nebo noční obloha, jen je potřeba najít dostatečně vyvýšené místo, kde mu ve výhledu nebudou překážet vzrostlé stromy. Může najít uplatnění i na výletech, když potřebujete jenom něco menšího: jeho hmotnost 427 gramů vám záda nijak neodrovná, a pokud najdete dobré místo, můžete vám skvěle posloužit.

© Anna Jirásková

Hlavní rysy

  • pro focení makro fotografie / v malém lightboxu
  • dvě polohy nohou
  • stabilní konstrukce
  • kulová hlava
  • rychloupínací destička s možností nastavení polohy fotoaparátu

Shrnutí

Bushman je solidní stativ, který má více využití, než se na první pohled zdá. Je bytelný, stabilní a dovolí vám fotit makro či produkty v té nejvyšší kvalitě, tedy můžete na něj bez jakýchkoli obav upevnit i profesionální zrcadlovku. Nejstabilnější je ale na rovném (hladkém) povrchu, v případě členitějšího terénu máte širší nabídku možností. To je spolu s polohovatelnými nohami (do dvou úhlů) jeho hlavní devíza. Technické zpracování není perfektní, ale to by u stativu za takovou cenu snad ani nikdo nečekal. Naopak mám pocit, že v poměru cena-výkon je velmi dobré. Rozhodně není univerzální, už jenom kvůli své výšce, ale nenechte se odradit označením stolní. Byť budete muset muset být kreativnější při hledání lokací, určitě v něm najdete spolehlivého společníka i na ty žánry, u nichž je potřeba vyjít ven. Recenzovala Anna Jirásková

Další recenze

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF
Hodnocení 92%

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF

26. 3. 2024
Recenze: Rollei Rock Solid Beta Mark III
Hodnocení 94%

Recenze: Rollei Rock Solid Beta Mark III

21. 3. 2024
Recenze: NIKON Z 28 mm f/2,8
Hodnocení 90%

Recenze: NIKON Z 28 mm f/2,8

21. 3. 2024
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...