Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!

V dnešní době již na trhu najdeme řadu objektivů, které poskytují maximální ohniskovou vzdálenost 600mm. Pokud z výběru vynecháme legendy optické kvality, pohybující se v řádech stovek tisíc korun, zbyde nám pro nadšence velmi zajímavý sortiment objektivů, který se vyznačuje obrovskou univerzálností, dobrou optikou a zajímavou cenou. Jak si mezi těmito skly stojí "novinka" od Tamronu, objektiv 150 - 600mm G2, jsem se podíval v dnešní recenzi.

Hodnocení odborníka 88%

  • dobrá optická kvalita
  • rozsah na jakoukoliv fotografii přírody
  • výkonná stabilizace 4,5 EV
  • stativová patka přímo dělaná ve standardu Arca Swiss
  • minimální zaostřitelná vzdálenost 2,2m
  • v balení i pouzdro
  • na 600 mm konec je konkurence ve stejné cenové hladině opticky lepší
  • chybí oka na popruh

Popis

Recenze objektivu Tamron 150 - 600mm G2

Je vaším koníčkem pozorování přírody a lovy beze zbraní? Tamron 150 - 600mm G2 je aktuálně velmi zajímavou volbou pro všechny fotografy, kterým už jsou zavedené objektivy rozsahu 100 - 400mm málo. S váhou lehounce přes 2 kg, upravenou optikou i stabilizátorem a kompletně novým vzhledem inovované řady SP ( Super Performance ) rychle nahradil již velmi dobrou první verzi. Je vidět, že s těmito objektivy slaví výrobci úspěch a tak své produkty dále zdokonalují. 

Fyzické provedení objektivu a jak se s ním fotí

Podobně jako u konkurence ve stejné třídě se i Tamron druhou generací ( G2 ) posunul dobrým směrem s řadou vychytávek, které bych si představoval i u jiných výrobců jako standard. Samozřejmostí je stativová patka standardu Arca Swiss, praktický obal nebo velmi zajímavý zámek zoomu. Ten je nyní uzamikatelný nejen na poloze 150mm formou přepínače, ale také celkovým posunutím zoomovacího kroužku dopředu na každém celém ohnisku ( 200, 300, 400mm....), to se mi líbí. U objektivů tohoto typu snad ani nevycházím bez clony. Ta je vyrobena z tvrdého plastu a rychle ji zajistíte na místě pomocí jednoduchého bajonetového otočení. Po dobu, kdy jsem objektiv testoval sice nepršelo, ale neměl bych obavy o jeho "zdraví", má systém utěsnění. V tomto směru musí optika pracovat vždy, protože právě za ztížených podmínek vznikají ty nejzajímavější fotky. Co se týče ostření, USD motor se stará o pohodové a rychlé ostření, zde je vše jak má být. Nepochopil jsem nepřítomnost oček na popruh, objektiv této velikosti na nich vždy nosím, zátěž na bajonet tak výrazně klesá a já mohu v pohodě fotit. 

Výsledná obrazová kvalita snímků

Je na tak obrovský rozsah zoomu dobrá a plně pokryje vaše nároky na zájmovou fotografii přírody či sportu. Za celou dobu focení s Tamronem 150 - 600 G2 jsem jak na FF, tak CROP těle vlastně nejdříve zoomoval, abych se pak vracel nazpět, protože jsem byl moc blízko. Přeci jen preferuji fotku zvířete v jeho přirozeném prostředí. Již v úvodní větě ale můžete cítit určitý ostych, protože mě objektiv i přes své velké přednosti v určitém směru limitoval. Byla to především nemožnost fotit s trochu přijatelnější expozicí. Tak například fotka níže -EOS 6D, 600mm, f/8, 1/400sec., ISO 1000. Potápka v tu chvíli sledovala, co tam ten šašek u břehu dělá, ale kdyby se pohybovala, pravděpodobně by byla neostrá. Stabilizace v tu chvíli pracuje skvěle a co by se na tomto ohnisku držením v ruce třáslo, je nyní díky ní naprosto v pořádku. ISO už jsem musel mít výše, i přesto jsem pouze na čase 1/400s. Díky cloně f/8 je ale vše ostré.

Další fotka. EOS 200D, f/6,3, 1/500sec., ISO 800.  Na plně otevřenou clonu už ostrost na dlouhém konci trochu pokulhává a tak bych si tuto druhou fotku poláků velkých zkrátka do portfolia nedal. K oboum fotkám je potřeba dodat, že jsem je fotil při východu slunce, kdy je světlo nejlepší, ale zase ho ze začátku není tolik. 

Hlavní vlastnosti Tamronu 150 - 600 G2 a komu ho doporučuji?

Nejlepší předností objektivu jsou

  • Výkonný optický stabilizátor
  • Dobré optické vlastnosti 
  • Utěsnění proti prachu a vlhkosti
  • Možnost uživatelského nastavení díky USB dokovací stanici
  • Maximální výbava včetně příslušenství a Arca Swiss patky

Společným jmenovatelem uživatelů tohoto objektivu bude jistě zájem o přírodu. K té se dnes vrací více a více lidí. Zajet si na safari, nebo vyrazit do tropických krajů už dnes není otázkou prodeje rodinného vozu či ledviny a tak chce být fotograf připraven. Na druhou stranu se o svou techniku, zcela pochopitelně, bojí, a proto si bere vybavení na palubu letadla. Většinou se jedná o 1 tělo, širokáč a právě ultra-teleobjektiv, kterým vyfotí prakticky vše. To je díky těmto objektivům možné.  

Recenzoval a fotil Václav Křížek

Hlavní rysy

  • dobrá optická kvalita
  • rozsah na jakoukoliv fotografii přírody
  • výkonná stabilizace s účinností 4,5 EV
  • minimální zaostřitelná vzdálenost 2,2m
  • optická skladba z 21 členů v 13 skupinách včetně tří z LD skla
  • světelnost f/5 - f/6,3
  • 3 stupně stabilizace

Videorecenze

Další videorecenze

Recenze TAMRON 35-150 mm f/2-2,8 Di III VXD: první univerzální zoom s F2,0

Tamron 70-210mm F/4 Di VC USD

Shrnutí

Dobrá stabilizace i další funkční vlastnosti dělají z Tamronu 150 - 600mm G2 velmi univerzální nástroj, který potěší mnoho fotografů. Pokud s ním něco nevyfotíte, chyba bude asi za hledáčkem. Hlavní je pro mě podání fotografovaného subjektu a já chci kontrolovat, zda bude pozadí výrazným prvkem či nikoliv, chci být schopen zmrazit pohyb bleskovou závěrkou... V takových situacích jsem chtě nechtě musel nastavit vyšší citlivost snímače, protože světelnost f/6,3 na dlouhém ohnisku by mě donutila používat zbytečně dlouhé expoziční časy a tím pádem bych riskoval pohybovou neostrost rychle se pohybujícího objektu. Fotky produktu Jana Marhefková.

Další recenze

Recenze TAMRON 70-300 mm f/4,5-6,3 Di III RXD: nejmenší ze všech
Hodnocení 95%

Recenze TAMRON 70-300 mm f/4,5-6,3 Di III RXD: nejmenší...

22. 2. 2024
Recenze TAMRON 35-150 mm f/2-2,8 Di III VXD: první univerzální zoom s F2,0
Hodnocení 95%

Recenze TAMRON 35-150 mm f/2-2,8 Di III VXD: první...

1. 9. 2023
TAMRON 17-70 mm f/2,8 Di III-A VC RXD pro Sony E
Hodnocení 90%

TAMRON 17-70 mm f/2,8 Di III-A VC RXD pro Sony E

21. 10. 2021
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...