Rozhovory

INSTAGRAMer: Potřebuji slyšet zvuk závěrky říká v rozhovoru Honza Fučík

INSTAGRAMer: Potřebuji slyšet zvuk závěrky říká v rozhovoru Honza Fučík
22. 3. 2019 | 6 minut čtení

"další kousek" z českého Instagramu. Dnes jsem si popovídal s fotografem Honzou Fučíkem, kterého znám jako pohodáře s okem pro citlivou kompozici. Žánrově se nevyhraňuje a jeho focení není rozhodně jen pro sociální sítě.

"Lidí honících si ego na počtu sledujících je mi upřímně líto"

  • Čau Honzo, jsem rád, že jsi přijal pozvání do mého "seriálu". Byl jsi vlastně úplně první, koho jsem začal sledovat kvůli "upřímnejm" fotkám. Na nic si nehrajou, jsou technicky kvalitní a máš oko pro kompozici. Charakterizoval by ses jako upřímný člověk?

​Ahoj Vendo, jsem rád, že moje fotky tak vnímáš a taky díky za možnost tohoto rozhovoru, který je vlastně i první v mé „fotokariéře“. Co se týče fotek tak já prostě fotím co se mi líbí a nesoustředím se na aktuální trendy. Možná přávě díky tomu ty moje fotografie tak vnímáš. Charakteristika mě samotného je docela záludná otázka, protože sám sebe hodnotit je pro mě těžká věc. To zkrátka neumím, každopádně si myslím, že jsem upřímný, ale někdy si to raději nechávám pro sebe, protože to situace vyžaduje.

  • A jak bys to spojil s focením? Co ti fotka dává?

​Fotka mi dává dost, ale spíš je to právě o té chvíli, při které vzniká a během úprav se zase do ní promítají buď moje nálady a nebo pocity z toho místa, na kterém vznikala. Ty moje fotky jsou velmi přímé, protože je nefotím se záměrem se zviditelnit, s někým soupeřit a podobně, ale právě jen kvůli tomu okamžiku vzniku.

  • Viděl jsem, že fotíš krajinu, pak jsem ale viděl lifestylovky s autama a v neposlední řadě i prkna na kolech i bez nich. Co je zatím?

Už docela dlouhou dobu jezdím na skejtu i snowboardu, auta jsem měl vždycky rád a krajina je pro mě skvělé místo kde si odpočinu od všeho zlého. Baví mě fotit skoro vše v čem si dokážu najít něco, co mě zaujme.

  • Jak jsem již řekl, máš oko pro kompozici. Do některejch lidí to můžu na kurzech tlouct jak chci a stejně "to neviděj". Živíš se focením? A když ne, chtěl bys jednou?

Přemýšlel jsem nad tím a myslím si, že u mě je ta kompozice asi daná tím, že mám uměleckou školu zaměřenou na porcelán a keramiku a s tím byla spojená i kresba a malba, u které to hraje prim. K fotografii jsem z kreslení přešel kvůli tomu, že mi to nebude brát tolik času. Ve finále ho to spolkne ještě více, ale zase jsem se díky tomu dostal na zajímavá místa. Focením jako takovým si jen občas přivydělávám, není to moje obživa a stálý příjem. Na plný úvazek? Bylo by to fajn, ale nemyslím si, že k tomu někdy dojde.

  • Co Instagram, jak ho vnímáš?

​Vnímám ho jako něco co nahradilo prezentaci fotek na facebooku, který prostě a jednoduše upadl a slouží už primárně ke komunikaci s přáteli. Den kdy lidi přestane instagram bavit asi přijde. To by mě pak zajímalo, co ho nahradí. Zatím to ale jede. . Každopádně lídí honícíh si ego na počtu sledujících a určení jejich sociálního statutu podle onoho čísla mi je upřímně líto. V životě jsou důležitější věci než instagram.

  • Nemohl jsem si nevšimnout, že jsi kámoš s českým Nikonem. Je to nějaká dlouhodobá spolupráce?

Spolupráce ani ne, ale díky mému označování CZ Nikonu na instagramu a fb jsem asi trochu vstoupil do jejich povědomí, dostal od nich i měnší support a také možnost zapůjčení fototechniky za což jsem velmi vděčný. 

  • Tou předchozí otázkou jsem všem řekl, na co fotíš, ale co skla? Jaké máš oblíbené ohnisko? 

Nejoblíbenější je 16mm, protože krajina, sport atd. se mi s tím fotí nejlíp, ale nemůžu opomenout 200mm, který je mým druhým nejpoužívanějším ohniskem.

  • A co bezzrcadlovka? Už si našla cestu do tvého batohu? Co říkáš na nová Zka?

​Já si nedávno koupil jetou D4 k té mé D800, takže nad přechoden na Z řadu zatím neuvažuju. Musím říct, že jsem k tomu byl skeptický, ale po testovačce pořádané Nikonem jsem změnil názor. Oba foťáky by mohlo nahradit pouze jedno Z7 tělo a ještě je mnohonásobně předčí. Se Z7 se mi fotilo dobře a výsledek byl opravdu skvělý, ale asi jsem prostě na tu mechaniku. Potřebuji tam slyšet ten zvuk závěrky a taky mi přijde, že mechanické věci prostě mají duši a tady u těch bezzrcadlovek to tam nějak necítím. Tím nechci snižovat úroveň Zetek. Podle mě to Nikon se Zetkem konkurenci docela slušně natřel. :)

  • Kde se vidíš za 10 let?

​Tak to opravdu nevím, vlastně to raději ani vědět nechci, protože jsem docela pesimista. Pokud svůj život nějakým způsobem nezměním tak se vidím asi stejně jako teď jen s větším počtem vrásek a šedivých vlasů. Jedno vím ale jistě, že budu pořád dělat to, co mám rád. Bez toho by byl život o ničem a je jedno, jestli to bude pořád to skejtování, focení, hrabání se v autech, nebo hraní na bubny.

  • Doporučíš nějaké zajímavé účty na IG? Kdo tě inspiroval?

​Rád sleduju tvorbu Martina Raka, Dana Vojtěcha, Freda Mortagne, Maurizia Verdecchia, Jakuba Perlikowskiho, George Karbuse, Daniela Kordana, Daniela Řeřichy, Jana Dančáka, atd.


Honza je autorem všech fotografií v tomto článku. 

Můžete ho sledovat na IG a FB

Autorem rozhovoru je Václav Křížek

Zajímají vás další články s českými INSTAGRAMery? 

Fotograf Tomáš Havel má duši dobrodruha
Marek Šaroch z ptačí perspektivy
Chcete zažít Czech Vibes? 

 

Fotopapír Fine Art Deep Matt

dva formáty v nabídce – 20 × 30 cm a 20 × 20 cm, suchý proces tisku

100,-
AI ART obrazy

Každý vytvořený obrázek je originální, Žádné dovednosti v umění nebo grafickém designu nejsou potřeba, Naše AI může generovat obrázky v různých stylech

160,-
LOWEPRO Trekker LT SLX 120 - šedá

Kapacita: 1 bezzrcadlovka s objektivem + 1-2 objektivy, 10'' tablet, Několik kapes na drobnosti a příslušenství, Možno nosit jako sling na zádech nebo na boku

1 890,-

Související články

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za padesát let. Síla dokumentu je jinde

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za...

Jaroslav Hora: Fotím hlavně pro ten zážitek

Jaroslav Hora: Fotím hlavně pro ten zážitek

FotoŠkoda FEST - vlog jak se točil Švýcarák

FotoŠkoda FEST - vlog jak se točil Švýcarák

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...