Fototipy

Co znamenají čísla a písmena na objektivech Canon

Co znamenají čísla a písmena na objektivech Canon
8. 4. 2019 | 5 minut čtení

Náš seriál věnující se zkratkám a číslům na objektivech začneme jedním z hlavních hráčů na trhu. Společnost Canon vyrábí fotoaparáty a objektivy již více než 80 let. Není divu, že roku 2014 ohlásila společnost vyrobení svého 100miliontého objektivu s nejpopulárnějším bajonetem EF. Jaké označení používá a co znamenají?

Bajonet

Pro fotografické potřeby bežného smrtelníka vyrábí Canon 4 řady objektivů, které se liší druhem bajonetu. Ten se promítá i do názvu objektivu. 

  • RF - jsou objektivy, které byly vyrobeny speciálně pro systém Canon EOS R
  • EF - objektivy, vyrobené pro full frame fotoaparáty Canon. Lze je však použít i na fotoaparátech s APS-C snímačem s vyjímkou M systému.
  • EF-S - speciálně vyrobené objektivy, které lze použít na fotoaparátech s APS-C snímačem. Nelze je použít pro full frame fotoaparáty, na systémy EOS R a EOS M pouze s vhodnou redukcí.
  • EF-M - objektivy, vyrobené pro fotoaparáty s označením M. Nelze je přímo použít na další systémy Canon. 

Ohnisková vzdálenost

Jak již bylo řečeno v našem pilotním článku. Na přední části, nebo tubusu objektivu najdete vždy číselný údaj v mm, který popisuje ohniskovou vzdálenost objektivu. Ta určuje úhel záběru vzhledem k velikosti obrazového snímače. Pokud je toto číslo jen jedno, je to tzv. pevný objektiv, který má neměnný úhel záběru. Když jsou tato čísla dvě, jedná se o objektiv zoomovací a rozsah ohnisek je proměnlivý, tudíž je proměnlivý i úhel záběru.

Světelnost objektivu

Je hodnota uvedená za ohniskovou vzdáleností. (Často formou zápisu 1:4 , f/4, f/4 - 5.6 apod.) Zkrátka kolik maximálně světla pustí clona objektivem do fotoaparátu, světelnost objektivu tedy označuje nejnižší clonové číslo, jaké jde nastavit. Světelnost může být fixní, nebo proměnlivá podobně, jako ohnisková vzdálenost objektivu. Clonové číslo ale můžete zvyšovat  dle potřeby hloubky ostrosti. Platí zde. 

  • Nižší hodnota = lepší, propustí více světla do fotoaparátu, fotí vě větší tmě a dosáhnete malé hloubky ostrosti (rozostřené pozadí)
  • Vyšší hodnota = propouští méně  světla, ale dosáhnete větší hloubky ostrosti (ostré může být i pozadí záběru)

Pozor na uplatnění objektivu. Objektivy s nižší maximální clonou (f/1.4, f/1.2) bývají obvykle pro své jedinečné vlastnosti (propouští maximum světla a umožňují dosáhnout krásně rozostřeného pozadí) dražší. To platí i pro zoom objektivy s pevnou clonou (f/2.8, f/2), které jsou i díky konstrukci těžší a větší. Před tím, než vyberete objektiv na konkrétní žánr, poraďte se s naším specialistou.

Stabilizátor obrazu

Nese plošně u všech objektivů značky Canon označení IS. Pokud je tato zkratka v názvu objektivu přítomna, znamená to, že je jeho optická soustava vybavena členem, který stabilizuje otřesy soustavy objektiv + fotoaparát. 

POZOR! Přítomnost optické stabilizace v objektivu v žádném případě nezastaví pohybující se objekt ve fotografované scéně, ale může pomoci s focením statických scén ve zhoršených světelných podmínkách. Umožní tak snížení hodnoty ISO ve fotoaparátu a používání delších expozičních časů.

Ostřící motorek

Pohybuje optickou soustavou v objektivu. V názvu se pak může objevit formou zápisu. 

  • USM - je technologie, která využívá rotačního motorku o dvou částech
  • NANO USM - oproti klasickému USM je energie přenášena lineárním směrem pro ještě lepší efekt ostření
  • STM - krokový motorek, který se vyznačuje tichostí a přesností potřebnou především pro plynulé ostření videa

Objektivy Canon s označením L

Jsou objektivy, které se vyskytují pouze v sérii EF. Zkrácením slova "Luxury" na pak můžeme dostat určitou představu. Tyto objektivy jsou v přední části tubusu označeny červeným kroužkem. V praktickém slova smyslu pak používají speciální optické technologie jako UD sklo, sklo Super Low Dispersion, fluoritové prvky a asférické prvky, které jsou zárukou perfektní optické kvality výstupu. Mohou být také těsněny proti povětrnostním vlivům a vlhkosti, to ale výrobce uvádí pouze u konkrétních modelů. 

Speciální označení objektivů Canon

Jsou zkratky, díky nimž jsou objektivy předučeny k použití pro specifické aplikace.

  • MACRO - toto označení nesou v názvu objektivy, které jsou schopné reprodukce ve zvětšení 1 : 1.
  • TS-E - jsou "Tilt - Shift" objektivy, které umožňují manipulovat s hloubkou ostrosti či přítomností distorze, díky vyklonění nebo posunutí (horizontálně/vertikálně) některých členů objektivu, proti ose objektivu.
  • MP-E - je o "Macro - Photo" objektiv ( v době psaní tohoto článku je na trhu pouze jeden ) model CANON MP-E 65/2,8 MACRO , který umožňuje jedinečnou variaci zvětšení od 1 : 1 do 5 : 1.

V příštím díle se podíváme na detailní popisky fotografických objektivů Nikon. 

CANON EOS R6 Mark II
CANON EOS R6 Mark II

Rozlišení 24,1 Mpx / obrazový procesor DIGIC X, Rozsah citlivosti až ISO 102 400, AF s technologií Dual Pixel CMOS AF II

62 990,-
CANON EOS R7
CANON EOS R7

Canon RF bajonet APS-C, CMOS senzor s rozlišením 32,5 Mpx, Dual Pixel CMOS AF II

36 490,-
CANON EOS R8
CANON EOS R8

Kompaktní fotoaparát pro focení i natáčení videa, Full frame snímač s rozlišením 24,2 Mpx, Dual Pixel CMOS AF II ostření s detekcí objektů, lidí a zvířat včetně ostření na oko

39 490,-

Související články

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Diskuze

Co znamenají čísla a písmena na objektivech Canon

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...