Výstavy

Zlatý fond Národního muzea fotografie v Czech Photo Centre

Termín: 11. 4. - 12. 5. 2019
Zlatý fond Národního muzea fotografie v Czech Photo Centre
9. 4. 2019 | 2 minuty čtení

220 fotografií, 220 umělců, 220 jedinečných pohledů na svět. To je Zlatý fond Národního muzea fotografie, jehož první část, 74 unikátních snímků představujících tvorbu 74 fotografů a fotografek, si můžete od 11. dubna do 12. května prohlédnout v Czech Photo Centre. To ve spolupráci s NMF naváže na jeho myšlenku vytvořením Zlatého fondu II.

To nejlepší z české fotografie vol. 1

Na přelomu tisíciletí Národní muzeum fotografie ve snaze uchovat kulturní dědictví české fotografie vytvořilo projekt Zlatý fond NMF, v jehož čele stál Ivo Gil:

"Idea projektu předpokládala, že každý z oslovených autorů věnuje jednu originální výstavní zvětšeninu ve sbírkové kvalitě. Fotografie budou jednotně adjustovány do rámů 70 × 100 cm a stanou se trvalým exponátem výstavní kolekce. Vytvoření sbírky bylo rozděleno na tři etapy. V první etapě v roce 2002 bylo osloveno více než sto padesát tuzemských a dvacet pět autorů žijících v zahraničí. K první uzávěrce v roce 2002 darovalo své fotografie téměř devadesát fotografů. Ve druhé etapě, která proběhla v roce 2003, darovalo své fotografie čtyřicet dva fotografů a v poslední etapě v roce 2004 pak devadesát jedna fotografů."

Celkem Zlatý fond obsahuje díla více než 200 předních českých autorů, rozdílných žánrově, datací i přístupem. První výběr, 74 fotografií od 74 umělců, každá z nich reprezentující jejich tvorbu, si budete od 11. dubna do 12. května prohlédnout v Czech Photo Centru. Můžete tak v unikátní kolekci zhlédnout snímky Vladimíra Birguse, Gábiny Fárové, Jaroslava Kučery, Roberta Vana, Dagmar Hochové, Karla Cudlína či Marie Kudasové.

Před zahájením výstavy budou fotografie Zlatého fondu uložené v prosotrách moderního archivu Czech Photo Centre. Tím ale činnost galerie nekončí, ba naopak. Naváže na tuto myšlenkou vytvářením Zlatého fondu II, v jehož rámci budou Czech Photo a NMF oslovovat aktivní profesionální fotografy, aby se stali součástí této unikátní sbírky. Ta potom bude opakovaně přístupná veřejnosti.

Vyvolání Planfilmů

film o velikosti 4“ × 5“, 5“ × 7“ či 8“ × 10“ i větší, vyvolání barevných plan-filmů procesem C-41, vyvolání černobílých a diapozitivních plan-filmů procesem E-6

160,-
FUJIFILM Instax SQUARE Link obal bílý

Pevné a odolné skořepinové pouzdro, Odolné proti prachu a vodě, Chrání vaše oblíbené zařízení před nárazy a poškrábáním

499,-

Související články

Fotoklub Praha: Láska k fotografii

Fotoklub Praha: Láska k fotografii

Leica Gallery Prague: Archív skrytých významů

Leica Gallery Prague: Archív skrytých významů

Oldřich Cicvárek: Kinofilm a každodennost

Oldřich Cicvárek: Kinofilm a každodennost

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...