FotoŠkoda FestRozhovory

Tino Kuskunis: Kdysi jsem říkal, že svatby nikdy fotit nebudu

29. 4. 2019 | 8 minut čtení

Mladý fotograf a čerstvý ambasador značky Rollei Tino Kuskunis se ve své tvorbě zaměřuje především na svatby. Při pohledu na jeho snímky máte pocit, že sdílíte radost s novomanželi, možná i proto, že ji s nimi sdílí sám Tino. V rozhovoru se dozvíte, jaká byla jeho cesta k focení, jak přistupuje k novomanželům a svatbám i jaká technika mu ke skvělým snímkům pomáhá. Na FotoŠkoda Festu si pak budete moci vyzkoušet jeho know-how přímo v praxi!

Fotobatoh s sebou beru i na nákup

  • Vystudoval jste leteckou dopravu na Vysoké škole báňské v Ostravě, to není nejobvyklejší start kariéry fotografa. Jaká byla vaše cesta k fotografování?

K focení jsem se dostal náhodou před pěti lety. Kamarád si tehdy vzal na dovolenou svůj Nikon a já jej pořád přesvědčoval, ať mi ho na pár fotek půjčí. Nakonec se mi to tak zalíbilo, že jsem si po příjezdu domů pořídil vlastní foťák. Předtím jsem nikdy nefotil, ani mobilem. Každý den jsem seděl u youtube a učil se jak fotit: kompozici, retuše, barvy, timelapse, hyperlapse, 3D, jednoduché VFX apod. Během roku jsem se toho naučil dost na to, abych se začal živit jako produktový fotograf pro eshop se sportovní výživou. Jako zaměstnanec jsem vydržel asi dva roky, pak jsem si řekl, že to zkusím na vlastní noze a už rok mi to vychází. :) Moje heslo je "pokud chceš něco dělat, tak pro to udělej vše a nakonec to dělat budeš". Mně to vyšlo, já to opravdu chtěl, tak jsem tomu podřídil vše.

  • Zaměřujete se na reportáže a svatby, přičemž svatba je hodně specifická a spojuje v sobě hned několik dalších žánrů. Proč jste si vybral právě toto odvětví?

Naprosto upřímně jsem ani nečekal, že bych někdy fotil svatby. Vlastně jsem kdysi říkal, že lidi a hlavně svatby nikdy fotit nebudu. :) Nakonec se těším na jaro, až zase začne sezóna. Baví mě ta atmosféra a hlavně volnost. Ti lidé ví, jak fotím a vybrali si mě právě proto. V podstatě si ten den užiju s nimi a u toho dělám něco, co mě baví, to je přece práce snů! :)

  • Vaše snímky svateb vyzařují naprostou pohodu a štěstí, vypadá to, jako byste se s novomanželi celkem dobře znal. Jak probíhají přípravy na velký den z hlediska fotografa a kolik času zabere samotná realizace a postprodukce?

Na svatbu se nijak zvlášť nechystám. Beru to tak, že jedu za lidmi, se kterými se co nejdříve skamarádím a při té příležitosti jim udělám pár (set) fotek. Lokace předem nevybírám, nestavím nikoho do nějakých předem vymyšlených póz. Snažím se, aby novomanželé byli úplně v pohodě (a já taky), vlastně je spíše fotím, jak se spolu baví na procházce. Vybírají si mne spíše mladší lidé, takže jim hned nabízím tykání a ono to pak všechno jde tak nějak samo, když není nějaká odměřená nebo nedejbože ryze profesionální atmosféra.

© Tino Kuskunis

  • Svatby jsou většinou plné zábavných (a neočekávaných) momentů, o kterých si poté rodina vypráví léta, kolikrát se i fotograf dostane do úzkých. Máte se svatbami spojenou nějakou veselou historku z natáčení?

No pár zábavných nebo i bizarních momentů jsem zažil, ale půlnoční skok nahého hosta do opravdu malého jezírka s rybama asi vede.

  • Kromě fotografování se věnujete i natáčení videí. Ač mají mnoho společného, v mnohém se i podle mě liší. Jak to vnímáte vy a co vás na obou médiích přitahuje?

Spousta lidí říká, že nejde dělat obojí. Ale já tvrdím, že pokud člověk má nějaké ponětí o kompozici, světle a technice (a jak funguje), tak obojí zvládne. Pracovně to mám s focením/natáčením půl na půl. Ve volných chvílích ale jen fotím. A to často. Fotobatoh si s sebou beru úplně všude, nejednou jsem ho bral i na nákup.

  • Podle informací, které jsem našla, se věnujete i produkci vlastní hudby. Ovlivňuje vás hudba i v pojetí fotografie?

Víc jak 10 let jsem hrával po klubech jako DJ, cca 5 let jsem "skládal" lo-fi hudbu, ale to před časem ustoupilo fotografiií. Byl jsem schopný u hudby trávit třeba 5 hodin denně, dnes mi ten čas zabírá právě focení. Hudby jako takové jsem se ale nevzdal, poslouchám pořád, i když dnes už něco jiného než před lety. Rád si poslechnu alternativní elektroniku nebo indie/folk, a možná i proto tak rád fotím přírodu, tak nějak to k sobě ladí.

  • Každý fotograf má svůj vlastní rukopis a přístup k fotografii. Jak byste několika slovy charakterizoval svoje snímky?

Já pořád říkám, že moje fotky jsou jen náhodné cvaky. Většina vznikne za chůze. Něco vidím, okamžitě to vyfotím. Jestli je to náhoda, že stojím kompozičně dobře nebo ne, nevím. Tak trochu ale doufám, že jsem na to už vytrénoval oko a zastavím právě ve chvíli kdy je scéna přede mnou tak, jak by měla být. Pokud mám nějaký rukopis, tak to jsou barvy. Říkám tomu "darkmood" - jsou hodně tmavé, syté a v podstatě je na nich jen odstín oranžové a temně modré. Všechny ostatní barvy tlumím skoro na minimum. Vinětace na každé fotce už rozčílila nejednoho krajinkáře, ale mně se to tak líbí a na nějaká zažitá pravidla neberu ohled.

© Tino Kuskunis

  • Jste novým ambasadorem značky Rollei. Které produkty používáte a co na nich oceňujete?

V Rollei mi vyšli maximálně vstříc a vybavili mě opravdu dobře, za to jim patří velký dík! Nejvíce používám stativy, filtry a záblesková světla. Ty využívám opravdu hodně na zakázky a nemůžu si stěžovat. Stativy mám dva - jeden cestovní a jeden na natáčení. Cestovní je tak malý a lehký, že jej dám lehce do batohu a ani se nemusím starat o nějaké přenášení v ruce apod.

Na natáčení jsem si pak vybral "Rock Solid Mark II" a už podle názvu je hodně stabilní a pevný, přitom taky dost lehký. A to se hodí, protože s sebou většinou vozím opravdu dost techniky a v případě zahraničních prací se počítá každé kilo. Filtry mám jak kruhové, tak hranaté a obojí si nemůžu vynachválit. Zprvu jsem měl z hranatých strach, že mi bude dlouho trvat je nasadit. Ale s trochou cviku je mám za dvě minuty na objektivu a v případě hranatého přechodového filtru nepoužívám ani stativ, jak by si asi každý mohl myslet.

  • Jakou technikou fotíte a které objektivy nejraději používáte?

Momentálně mám Sony a7RIII + záložní A6300 s objektivy 16-35 mm f/2.8 GM (ten teď používám nejčastěji), Batis 85 mm f/1.8, Sony 24 mm f/1.4 GM, do zálohy si schovávám seťák 16-50 mm f/3.5-5.6, na srandičky s bokehem mám Trioplan 50 mm f/2.9 a někde v nejzapadlejší části bytu se mi práší na Canon 700D + 17-50 mm f/2.8. Vůbec se netajím tím, že jsem zatvrzelý Sony fanoušek. (smích)

  • Děkuji za rozhovor a těším se na viděnou na FotoŠkoda Festu!

© Tino Kuskunis

Autorka rozhovoru: Anna Jirásková

ROLLEI Lensball 80mm koule pro kreativní fotografování

Průměr 80 mm, Jasné a ostré odrazy, Součástí balení je hadřík a polstrované pouzdro

590,-
ROLLEI spoušť kabelová 125 cm pro Nikon

Délka kabelu: 125 cm, Rozměry: 96 x 30 x 20 mm, Funkce Snap-in

490,-
ROLLEI spoušť kabelová 125 cm pro Canon/Olympus CB2/Fujifilm RR-100/Pentax CS-205

Dostatečně dlouhý kabel pro odstup od fotoaparátu, Délka kabelu 125 cm

390,-

Související články

Hvězdy FotoŠkoda FESTu 2024: Erik Johansson, Matěj Dereck Hard, Tomáš Třeštík - koho nepropásnout?

Hvězdy FotoŠkoda FESTu 2024: Erik Johansson, Matěj Dereck...

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Další Rozhovory

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii má narůstající trend

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii má...

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...