VýstavyFotoŠkoda Fest

Slavné domovy očima Miroslava Hucka

Termín: 26. 4. - 16. 6. 2019| Místo: Leica Gallery Prague
3. 5. 2019 | 3 minuty čtení

Miroslav Hucek je známý především svými černobílými snímky zachycujícími život a životní styl mladých lidí, které pořídil v 60. a 70. letech. Výstava Domovy ukazuje méně typickou část jeho tvorby, u níž je stěžejní Huckova soustředěnost na člověka, ale v níž je zároveň člověk jako objekt upozaděný. Podívejte se do domovů význačných umělců a historických osobností, které se do prostorů, v nichž žili, otiskliystejně, jako se prostředí odrazilo v jejich tvorbě.

Životní kotva člověka

Český fotograf Miroslav Hucek (1934-2013) proslul především svými černobílými snímky s humanistickým vyzněním. V Leica Gallery Prague však od 26. dubna do 16. června můžete zhlédnout jinou, méně typickou část jeho tvorby. Na snímcích nezachytil jako hlavní objekt člověka, ale prostředí, v němž žije, jejich domovy, jak se také jeho projekt nazývá. Domovy pro něho totiž představují životní kotvu člověka.

Na svých proslulých snímcích Hucek zachytil život a životní styl mladých lidí, stejně jako jejich snahu odlišit se od ostatních. Později se věnoval módě, architektuře, reklamě a plenéru. Hlavním motivem pro něj ale vždy byl člověk, a proto je projekt "Domovy" atypickou, avšak nedílnou součástí jeho tvorby. Zaznamenal v něm domácí prostředí známých osobností, které se na něm podepsaly, stejně jako se jejich domov podepsal na jejich tvorbě.

K původnímu projektu se připojily záběry z vyhořelého ateliéru Josefa Sudka a londýnského Muzea Sherlocka Holmese. Je zajímavé, že i přesto, že ač třeba z domovů Josefa Sudka a Bohumila Hrabala zbyly jen trosky, je v nich stále patrná stopa umělců. Domovy českých umělců však nejsou to jediné, co na výstavě můžete spatřit. Podíváte se do věže Michela de Montaigne, spatříte Leninův telefon, Tolstého dům v Jasné Poljaně, Hemingwayův dům na Kubě, zbytky domů v Pompejích nebo obydlí, v němž strávil svůj čas ve vyhnanství Napoleon.

Z některých z nich se stala muzea, některé se proměnily, genius loci i person však zůstávají. Na snímcích Miroslava Hucka se můžete nechat unášet na vlnách představivosti a nechat na sebe působit inspirativní prostory, v nichž se udály historické okamžiky a vznikaly velké myšlenky.

LEICA Q3

BSI-CMOS senzor s rozlišením až 60 Mpx, Objektiv Leica Summilux 28 mm f/1.7 ASPH, ISO 50 - 100 000 a procesor Maestro s technologií L2

146 990,-
LEICA SOFORT 2 černý

CMOS sensor 1/5“ 4,9 Mpx / 2560 x 1920 bodů, Designation Leica Summar 1:2/2.4 – 28 mm (eqv. 35 mm), Barevný prostor RGB, JPG (DCF 2.0, Exif 2.31)

9 490,-
LEICA M11-P black

Full frame BSI CMOS senzor 60,3 Mpx, Rozlišení: 60 Mpx/L-DNG, 36 Mpx/M-DNG, 18 Mpx/S-DNG, 14-bitová barevná hloubka a dynamický rozsah až 15 EV

224 990,-

Související články

Jan Košč: Lidé/People

Jan Košč: Lidé/People

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Marek Pupák: Blue Grandma

Marek Pupák: Blue Grandma

Další FotoŠkoda Fest

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Jarní FotoŠkoda FEST - budoucnost fotky je i ve tvých rukách!

Jarní FotoŠkoda FEST - budoucnost fotky je i ve tvých...

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...