Aktuality z fotosvěta

José Mercado a využití světla a stínu v portrétech

José Mercado a využití světla a stínu v portrétech
8. 5. 2019 | 4 minuty čtení

José Mercado je ambasadorem značky Sony a v jeho portfoliu najdete portrétní snímky. Využívá v nich nejenom světla, ale často také stínu, který, jak říká, má ještě raději. V článku se dozvíte, jak se se světlem i stínem naučit lépe pracovat a také to, že světlo, ač je základem fotografie, rozhodně není všechno.

Světlo a stíny – portrétní fotografie Josého Mercada

Všichni víme, že světlo je klíčovým aspektem fotografie. Počkat si na správné osvětlení scény je k pořízení dobrého snímku klíčové. Platí to pro fotografování krajiny, dokumentární fotografii i fotografii zvířat. Při focení portrétů je však kontrola nad světlem zcela v rukou fotografa.

 © José Mercado © José Mercado

Tajemství ve stínech

Kontrola nad osvětlením portrétu pro Josého nespočívá jen ve způsobu osvětlení objektu. Důležité také je, co se rozhodne skrýt ve stínech. Právě chytrá hra s temnotou a světlem dokáže příběh zachytit v jediném obrázku. "Mám opravdu rád světlo," vysvětluje, "ale je pravda, že mnohem víc mám v oblibě stíny. Rád ve svých snímcích používám neutrální prostor, abych pozornost diváka soustředil na objekt fotografie."

 © José Mercado © José Mercado

Kompozice je zásadní

Klíčem k jakékoli fotografii je světlo. José však zdůrazňuje, že u portrétů je stejně důležitá i kompozice. :Světlo je 50 % obrázku," tvrdí, "a zbylých 50 % je kompozice. Světlo umožňuje fotografii, aby vůbec vznikla, a kompozice je to, co uspořádáním všech prvků fotografii formuje. Když dokážeme ovládnout tyto dvě koncepce, můžeme mnohem jasněji vyjádřit, co máme na srdci."

 © José Mercado © José Mercado

Inspirace z každodenního života

Zdrojů světla je ohromné množství a každý z nich vytváří stíny specifickým způsobem. Proto může být problematické poznat, jaká světla použít a jak tato světla daný objekt osvítí.

José se vždy chtěl zlepšovat a učit. Vytvořil proto metodu, která mu pomáhá poznat, jaký efekt mají různá světla na objekt. Tuto metodu může používat každý a naučit se díky ní pořizovat lepší portréty.

"Nepoužíváte přitom dokonce ani fotoaparát," vysvětluje. "Metoda spočívá v neustálém pozorování lidí v autobuse, baru nebo kdekoli jinde, kteří vystupují z davu proto, jak jsou nasvíceni. Jejich neustálým sledováním a pozorováním stínů se snažte zjistit, jaká světla je osvětlují, jaký typ světla to je a jaká je jeho trajektorie. Skutečně jsem díky tomu zlepšil své pozorovací schopnosti a jsem zručnější při nasvěcování svých fotografií."

 © José Mercado © José Mercado

Plánování procesu

Každodenní pozorování osvětlení Josému pomáhá získávat nápady na portrétní snímky. Zachycený moment pak může být výsledkem dlouhého plánování.

"Moje fotografie vznikají komplexním procesem tvorby," vysvětluje. "Dělám si pro finální fotografii i pro nasvícení náčrtky a před pořízením finálního snímku si připravuji scénu."

 © José Mercado © José Mercado

Výbava je vše

Po tak podrobném plánovacím procesu je pro Josého samotné pořízení snímku už jen drobnou částí práce. Vybavení Alpha, které má, mu pomáhá proměnit vizi v obraz. Pro každý úkol pečlivě volí kombinaci fotoaparátu a objektivu Sony.

Pro studiové portréty sportovců používá fotoaparát Sony α9, který zvládá rychlé automatické ostření a dokáže zachytit pohyb rychlostí 20 snímků za sekundu.

Pokud potřebuje maximální kvalitu obrázku, použije model Sony α7R III, který je vybaven snímačem s rozlišením 42,4 megapixelů. "Během pořizování snímku je už všechna práce vlastně hotová a já jen spoléhám na fotoaparát, který přenese obraz z mé hlavy nebo náčrtků do finálního snímku."

José je ambasadorem Sony Europe Imaging a jeho další práce lze najít na webové stránce www.sony.cz/alphauniverse.

TTARTISAN adaptér objektivu Leica M na tělo Hasselblad X

Kovová redukce, Pro objektiv Leica M, Pro těla fotoaparátů s bajonetem Hasselblad X

1 590,-
EASYPIX KiddyPix Blizz růžový

dětský fotoaparát s předním (2 Mpx) a selfie (0,3 Mpx) objektivem, v balení pevné pouzdro, 2" displej na prohlížení a zdobení fotografií

1 490,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...