Fototipy

Co znamenají čísla a písmena na objektivech Olympus

Co znamenají čísla a písmena na objektivech Olympus
13. 5. 2019 | 5 minut čtení

Olympus stále potvrzuje, že velikost snímače není ve fotografii tím hlavním faktorem. Snímače velikosti Micro 4/3 jsou stále v srdci jeho výkonných fotoaparátů a výrobce je neustále doplňuje o kvalitní nové objektivy. Jeho novinka E-M1X měla velimi povedený úvod na trh a my se nemůžeme dočkat, co bude následovat za objektivy. Jak se označují si povíme v dnešním článku.

Bajonet

Olympus aktuálně využívá bajonet standardu Micro 4/3. V našem e-shopu pod jeho značkou nalezneme celkem 35 objektivů. Podobně jako u Panasonicu lze ale využít až 199 objektivů, což dělá tento standard velmi zajímavým. 

  • Micro 4/3 - Je bajonet, který využívají značky Olympus a Pansonic od roku 2008. Díky spojení s fotoaparáty s rozměrově 4x menším snímačem (crop faktor 2x), než je full frame, jsou tyto objektivy zárukou kvality v malém balení a to i díky systému bez vnitřních zrcadel

Ohnisková vzdálenost

Jak již bylo řečeno v našem pilotním článku. Na přední části, nebo tubusu objektivu najdete vždy číselný údaj v mm, který popisuje ohniskovou vzdálenost objektivu. Ta určuje úhel záběru vzhledem k velikosti obrazového snímače. Pokud je toto číslo jen jedno, je to tzv. pevný objektiv, který má neměnný úhel záběru. Když jsou tato čísla dvě, jedná se o objektiv zoomovací a rozsah ohnisek je proměnlivý, tudíž je proměnlivý i úhel záběru.

Světelnost objektivu

Je hodnota uvedená za ohniskovou vzdáleností. (Často formou zápisu 1:4 , f/4, f/4 - 5.6 apod.) Zkrátka kolik maximálně světla pustí clona objektivem do fotoaparátu, světelnost objektivu tedy označuje nejnižší clonové číslo, jaké jde nastavit. Světelnost může být fixní, nebo proměnlivá podobně, jako ohnisková vzdálenost objektivu. Clonové číslo ale můžete zvyšovat  dle potřeby hloubky ostrosti. Platí zde. 

  • Nižší hodnota = lepší, propustí více světla do fotoaparátu, fotí vě větší tmě a dosáhnete malé hloubky ostrosti (rozostřené pozadí)
  • Vyšší hodnota = propouští méně  světla, ale dosáhnete větší hloubky ostrosti (ostré může být i pozadí záběru)

Pozor na uplatnění objektivu. Objektivy s nižší maximální clonou (f/1.4, f/1.2) bývají obvykle pro své jedinečné vlastnosti (propouští maximum světla a umožňují dosáhnout krásně rozostřeného pozadí) dražší. To platí i pro zoom objektivy s pevnou clonou (f/2.8, f/2), které jsou i díky konstrukci těžší a větší. Před tím, než vyberete objektiv na konkrétní žánr, poraďte se s naším specialistou.

Stabilizátor obrazu

Se označuje symbolem IS přímo na objektivu, podobně jako u konkurence. Díky stabilizovaným snímačům u profesionálních přístrojů této značky je optická soustava schopna dosahat stabilizace až 6 EV. 

Zajímavostí v tomto systému je, že pomocí 2 procesorů Truepic VII a Gyro sensorů je fotoaparát E-M1X schopen stabilizovat až 7,5 EV, toto je za předpokladu, že máte objektiv, který podporuje Olympus Syns IS hybrid stabilizaci. 

POZOR! Přítomnost optické stabilizace v objektivu, nebo v snímačové stabilizace v těle fotoaparátu, v žádném případě nezastaví pohybující se objekt ve fotografované scéně, ale může pomoci s focením statických scén ve zhoršených světelných podmínkách. Umožní tak snížení hodnoty ISO ve fotoaparátu a používání delších expozičních časů.

Ostřící motorek

High-speed imager AF, nebo také Movie & Still compatible (MSC) je motorek, který je vhodný jak pro natáčení videa, tak focení. Zajišťuje rychlé ostření a tichý, hladký chod při natáčení videí. 

Série objektivů Olympus

Olympus vydává objektivy ve 3 sériích. Ty se dělý především dle výkonu a odolnosti. 

  • M.ZUIKO - Standardní série objektivů, které se vyznačují lehkostí designu a kompaktností pro zábavné focení bez starostí. 
  • M.ZUIKO PREMIUM - Objektivy s monofokální ohniskovou vzdáleností, vysokou ostrotí, kvalitou obrazu a přijemným podáním rozostřených částí snímku.  
  • M.ZUIKO PRO - Profesionální série objektivů, které kombinují vysokovou kvalitu obrazu s odolností proti prachu a vodě. Pro focení za každého počasí i podmínek. 

Vysvětlení jednotlivých označení

Tyto zkratky se mohou objevit v názvu objektivu a znamenají další přidanou vlastnost v objektivu. 

  • DAS lens - Oboustranný asférický element násobí účinnost objektivu pro boj s chromatickou aberací. 
  • Super HR lens - Je element, který umožňuje ještě lepší ohyb a prostupnost světla ke snímači
  • Aspherical lens - Aférické členy pro minimalizaci přítomnosti chromatické aberace
  • ED lens - Pro absolutní ostrost a minimální rozptyl světla
  • - znamená "revised". Označení na objektivech nové/revizované verze.
  • ZERO - (ZUIKO Extra-low Reflection Optical) – 2x efektivnější než běžné povrchové úpravy objektivů

VŠECHNY OBJEKTIVY OLYMPUS

 

V příštím díle se podíváme na detailnější popis a označení u objektivů Tamron. 

AI ART obrazy

Každý vytvořený obrázek je originální, Žádné dovednosti v umění nebo grafickém designu nejsou potřeba, Naše AI může generovat obrázky v různých stylech

160,-
MANFROTTO Advanced Befree Backpack III

prostor pro digitální zrcadlovku s objektivem + 6 dalších objektivů, kapsa na notebook nebo tablet, kapsa na stativ

3 590,-

Související články

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Diskuze

Co znamenají čísla a písmena na objektivech Olympus

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...