Fototipy

Co znamenají čísla a písmena na objektivech Tamron

Co znamenají čísla a písmena na objektivech Tamron
20. 5. 2019 | 7 minut čtení

Společnost Tamron je v současné době známá výhradně pro výrobu objektivů. Její hlavní odlišení od konkurenční Sigmy je v tom, že se nepouští do vývoje vlastních fotoaparátů. Zkratky v popisu skel, která nabízí, si dnes popíšeme v článku.

Bajonet

Tamron nemá vlastní bajonet. Jak ale bylo již řečeno v úvodu, je to dobrá věc, protože nám nabídne v e-shopu 86 objektivů pro ty nejpopulárnější značky na trhu. Že je aktivní v nabídce pro bajonety Canon EF a Nikon F už víme, novinka 28 -75 mm pro Sony FE se ale rychle stala hlavním trhákem společnosti. Tento objektiv totiž nabízí vynikající výkon za velmi příznivou cenu. 

KOMPLETNÍ NABÍDKA TAMRON OBJEKTIVŮ

Ohnisková vzdálenost

Jak již bylo řečeno v našem pilotním článku. Na přední části, nebo tubusu objektivu najdete vždy číselný údaj v mm, který popisuje ohniskovou vzdálenost objektivu. Ta určuje úhel záběru vzhledem k velikosti obrazového snímače. Pokud je toto číslo jen jedno, je to tzv. pevný objektiv, který má neměnný úhel záběru. Když jsou tato čísla dvě, jedná se o objektiv zoomovací a rozsah ohnisek je proměnlivý, tudíž je proměnlivý i úhel záběru.

Světelnost objektivu

Je hodnota uvedená za ohniskovou vzdáleností. (Často formou zápisu 1:4 , f/4, f/4 - 5.6 apod.) Zkrátka kolik maximálně světla pustí clona objektivem do fotoaparátu, světelnost objektivu tedy označuje nejnižší clonové číslo, jaké jde nastavit. Světelnost může být fixní, nebo proměnlivá podobně, jako ohnisková vzdálenost objektivu. Clonové číslo ale můžete zvyšovat  dle potřeby hloubky ostrosti. Platí zde. 

  • Nižší hodnota = lepší, propustí více světla do fotoaparátu, fotí vě větší tmě a dosáhnete malé hloubky ostrosti (rozostřené pozadí)
  • Vyšší hodnota = propouští méně  světla, ale dosáhnete větší hloubky ostrosti (ostré může být i pozadí záběru)

Pozor na uplatnění objektivu. Objektivy s nižší maximální clonou (f/1.4, f/1.2) bývají obvykle pro své jedinečné vlastnosti (propouští maximum světla a umožňují dosáhnout krásně rozostřeného pozadí) dražší. To platí i pro zoom objektivy s pevnou clonou (f/2.8, f/2), které jsou i díky konstrukci těžší a větší. Před tím, než vyberete objektiv na konkrétní žánr, poraďte se s naším specialistou.

Stabilizátor obrazu

Se označuje symbolem VC (kompenzace vibrací) přímo na objektivech. Již delší dobu, zejména pak u objektivů s označením SP (vysvětleno níže) je optický stabilizátor v objektivech Tamron velmi účinný, s rychlostí kontroly otřesu 4 000x za vteřinu. Toto pomáhá v podmínkách s nízkou hladinou osvětlení a nenutí fotografa zvyšovat ISO.  Na některých sklech ho pak můžeme najít v módech 1, 2, 3.

  • VC 1 - Nastavuje ideální balanc mezi stabilizací objektivu a hledáčku. Obraz, který vidíte okem nebudete mít rozstřesený.
  • VC 2 - Používán výhradně pro panning / švenkování stabilizuje pouze jednu osu pohybu. Ideální na ptáky v letu, nebo sport. 
  • VC 3 - Dává prioritu a maximální výkon stabilizace výslednému snímku na úkor stabilizace v hledáčku. Obraz se tak může v náhledovém hledáčku třast, ale výsledná fotka bude ostrá.  

POZOR! Přítomnost optické stabilizace v objektivu, nebo v snímačové stabilizace v těle fotoaparátu, v žádném případě nezastaví pohybující se objekt ve fotografované scéně, ale může pomoci s focením statických scén ve zhoršených světelných podmínkách. Umožní tak snížení hodnoty ISO ve fotoaparátu a používání delších expozičních časů.

Ostřící motorek

V posledních letech jsme mohli vidět u Tamron 2 "lepší" ostřící motorky. Ty se opět promítají do názvu ve formě. 

  • PZD - Ultrazvukový motor, který využívá vysokofrekvenční napětí k prodloužení a otočení piezoelektrického (piezokeramického) prvku, čímž se pohybuje celý prvek v pohybu stojaté vlny. Kovový hrot na piezokeramickém prvku je elipticky otočen rotačním pohybem prvku a následně pohání rotor pomocí tření. Ultrazvukové motory se statickou vlnou mají výraznou výhodu v tom, že jsou menší než jejich protějšky s pohyblivou vlnou, a proto umožňují kompaktnější velikost objektivů.
  • USD - Efektivní, tiché a rychlé ostření. Pracuje s vysokofrekvenčními ultrazvukovými vibracemi, které jsou vytvářeny prstencem nazývaným „stator“. Energie z vibrací se používá k otáčení připojeného kovového kroužku známého jako „rotor“. Piezoelektrická keramika, prvek, který produkuje ultrazvukové vibrace, je uspořádán v kruhové formaci na statoru. Tato konfigurace elektrod piezoelektrické keramiky způsobuje, že ve statoru dochází k ultrazvukovým vibracím. Efektivním spojením těchto dvou ultrazvukových vibrací je možné přeměnit energii z vibrací na energii, která se pak pohybuje po obvodu (směr otáčení) prstence a dojde k ostření.

Tarmon SP série objektivů

Jak už bylo řečeno výše. Tamron SP (Super Performance) objektivy jsou to nejlepší, co Tamron vyrábí. Inženýři se tak soustředí především na jedinečný výkon této řady, bez ohledu na cenu objektivů. Například u nových objektivů SP 70 -200 mm tam můžeme očekávat skvělé výsledky. Řada těchto objektivů je také těsněna proti vlhkosti a prachu. 

Vysvětlení jednotlivých označení

Tyto zkratky se mohou objevit v názvu objektivu a znamenají další přidanou vlastnost v objektivu. 

  • Di - první generace objektivů, jejichž výkon byl optimalizován pro APS - C a full frame zrcadlovky. 
  • Di II - objektivy tvořené pro fotoaparáty s APS - C snímačem. Jejich optika nevykreslí full frame. 
  • Di III - objektivy pro bezzrcadlovky.
  • G2 - u některých objektivů SP série se objevila již druhá série, která nese řadu vylepšení oproti původnímu modelu.
  • LD - osazení objektivu LD optickým elementem zabrání aberaci.
  • OSD - optimální selekce hlouby ostrosti. Objektivy s tímto označením mají obvzláště přijemné bokeh (rozostřené části snímku). 
  • RXD - speciální krokový motorek pro video, který můžeme zaznamenat na novém objektivu 28 - 75mm pro Sony FE
  • XR - refraktivní optický člen. Jeho použití umožňuje kompaktnější konstrukci objektivu

VŠECHNY OBJEKTIVY TAMRON

 

V příštím díle se podíváme na detailnější popis a označení u objektivů Sigma. 

Ruční vyvolání černobílých filmů + digitalizace

lepší prokreslení a podání polotónů než u strojového vyvolání, lepší ostrost než strojové vyvolání, vyšší kvalita důležitá pro zvětšování snímků ve větších formátech

399,-
NIKON Z 28-400 mm f/4-8 VR

Pro full frame senzor / 28-400 mm / clona f/4,0 – 8,0, Širokorozsahový s 14,2× optickým zoomem, Krokový motor automatického ostření STM

39 990,-

Související články

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Téma měsíce dubna: Street photo

Téma měsíce dubna: Street photo

Diskuze

Co znamenají čísla a písmena na objektivech Tamron

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...