Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Fototipy

Co znamenají čísla a písmena na objektivech Sigma

Co znamenají čísla a písmena na objektivech Sigma
24. 5. 2019 | 6 minut čtení

Společnost Sigma Corporation je rodinnou firmou, která vyrábí objektivy, fotoaparáty a další fotografické příslušenství již od roku 1961. Její nejvýznamější počin za poslední roky byly řady objektivů pojmenované Sport, Art a Contemporary, které se rychle stávají nekorunovaným standardem pro ostrost a optickou kvalitu. Co znamenají zkratky v jejich názvu si povíme v dnešním článku.

Bajonet

Sigma má sice vlastní bajonet, ale vyznačuje se především produkcí kvalitních objektivů. Těch máme nyní v eshopu přes 240 a podporují bajonety všech hlavních značek na trhu. V loňském roce navíc Sigma oznámila spolupráci pod názvem L mount a my se můžeme těšit na ještě větší podporu napříč značkami. 

KOMPLETNÍ NABÍDKA OBJEKTIVŮ SIGMA

Ohnisková vzdálenost

Jak již bylo řečeno v našem pilotním článku. Na přední části, nebo tubusu objektivu najdete vždy číselný údaj v mm, který popisuje ohniskovou vzdálenost objektivu. Ta určuje úhel záběru vzhledem k velikosti obrazového snímače. Pokud je toto číslo jen jedno, je to tzv. pevný objektiv, který má neměnný úhel záběru. Když jsou tato čísla dvě, jedná se o objektiv zoomovací a rozsah ohnisek je proměnlivý, tudíž je proměnlivý i úhel záběru.

Světelnost objektivu

Je hodnota uvedená za ohniskovou vzdáleností. (Často formou zápisu 1:4 , f/4, f/4 - 5.6 apod.) Zkrátka kolik maximálně světla pustí clona objektivem do fotoaparátu, světelnost objektivu tedy označuje nejnižší clonové číslo, jaké jde nastavit. Světelnost může být fixní, nebo proměnlivá podobně, jako ohnisková vzdálenost objektivu. Clonové číslo ale můžete zvyšovat  dle potřeby hloubky ostrosti. Platí zde. 

  • Nižší hodnota = lepší, propustí více světla do fotoaparátu, fotí vě větší tmě a dosáhnete malé hloubky ostrosti (rozostřené pozadí)
  • Vyšší hodnota = propouští méně  světla, ale dosáhnete větší hloubky ostrosti (ostré může být i pozadí záběru)

Pozor na uplatnění objektivu. Objektivy s nižší maximální clonou (f/1.4, f/1.2) bývají obvykle pro své jedinečné vlastnosti (propouští maximum světla a umožňují dosáhnout krásně rozostřeného pozadí) dražší. To platí i pro zoom objektivy s pevnou clonou (f/2.8, f/2), které jsou i díky konstrukci těžší a větší. Před tím, než vyberete objektiv na konkrétní žánr, poraďte se s naším specialistou.

Stabilizátor obrazu

Se označuje symbolem OS (optická stabilizace) přímo na objektivech. Technologie využívá snímače pohybu k řízení skupin pohyblivých čoček, které působí proti pohybům optické soustavy, což může způsobit nežádoucí rozmazání snímků z ruky s kratšími časy závěrky. Ještě lépe řečeno, optická stabilizace funguje jako jakýsi neviditelný stativ, který udržuje fotoaparát stabilní pro časy závěrky delší než je vzájemná hodnota ohniskové vzdálenosti.

POZOR! Přítomnost optické stabilizace v objektivu, nebo v snímačové stabilizace v těle fotoaparátu, v žádném případě nezastaví pohybující se objekt ve fotografované scéně, ale může pomoci s focením statických scén ve zhoršených světelných podmínkách. Umožní tak snížení hodnoty ISO ve fotoaparátu a používání delších expozičních časů.

Ostřící motorek

V nových řadách objektivů se ukázal i vylepšený HSM motorek (hypersonický motorek). Použitá technologie je podobná technologii používané v některých objektivech jiných výrobců fotoaparátů. Výhody systému HSM jsou: prakticky tichá a velmi rychlá funkce automatického zaostřování.

Sigma série objektivů

Mimo starší objektivy by se měl aktuální uživatel soustředit především na tyto řady skel. 

  • SPORT - Jsou objektivy pro profesionála, který vyžaduje bezchynou funkci kdekoliv a kdykoliv. Objektivy jsou těsněny proti prachu a vodě jsou vyrobeny z velmi odolných materiálů. Většinou mají v optické soustavě i více aférických členů, které minimalizují výskyt chromatické aberace a maximální optický výkon. Jejich ostření je rychlé a přesné. Jediná "horší" vlasnost může bý pro některé jejich vyšší váha. 
  • ART - Jak již název napovídá, jedná se o sérii "uměleckých" objektivů. Snímky pořízené těmito objektivy jsou ostré jako břitva, například objektiv 35mm f/1,4 se tak stal velmi populární volbou. Toto je velmi zdařilá série a my se máme do budoucna na co těšit. 
  • CONTEMPORARY - Objektivy, které nabídnou řadu možností a univerzálního využití. Spíše než na profesionála jsou mířeny na zapálené amatéry, kterým nabídne tato řada kvalitní výstup a možnost kompromisu.  

Vysvětlení jednotlivých označení

Tyto zkratky se mohou objevit v názvu objektivu a znamenají další přidanou vlastnost v objektivu. 

  • EX - starší generace objektivů z profi série měla označení tohoto typu. Pro nové série se již nepoužívá. 
  • DG - objektivy kompatibilní s full frame zrcadlovkami.
  • APO - objektiv obsahuje v optické soustěvě členy, které se vypořádají s chromatickou aberací kontrastních hran.
  • DC - objektivy pro kropové zrcadlovky.
  • DN - objektivy kompatibilní s kropovými bezzrcadlovkami.
  • SLD - speciální nízkorozptylové členy objektivu pro lepší obraz.
  • ELD - tyto členy jsou opticky ještě lepší, než SLD sklo.
  • FLD - opticky nejkvalitnější sklo, které Sigma vyrábí.

KOMPLETNÍ VÝPIS OBJEKTIVŮ SIGMA

LEICA Double Rope Strap - Night SO 100cm

Barva Night, Dvojitý popruh, Pevné horozelecké lano

2 990,-
MANFROTTO 200 PL-PRO RC2-ARCA

Pro snadné uchycení fotoaparátu ke stativu, Dva gumové úchyty, Vyrobeno z hliníku

890,-
DJI RS 4

Lehký stabilizátor s ještě plynulejším vyvažováním, Nativní vertikální snímání 2. generace, S rozšířenou osou náklonu

14 390,-

Související články

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Diskuze

Co znamenají čísla a písmena na objektivech Sigma

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...