Aktuality z fotosvěta

Kinofilm žije! A v našem bazaru obzvlášť

Kinofilm žije! A v našem bazaru obzvlášť
12. 6. 2019 | 6 minut čtení

Náš bazar skrývá nejeden poklad. Pojďme se dnes podívat na tři značky, které byste při brouzdání v bazaru nebo na našich stránkách rozhodně neměli přehlédnout. Jednu bytelnou, jednu lehkou a univerzální a jednu legendární a vymazlené. Schválně, tipnete si, které to jsou?

Návrat ke klasickému filmu

Kinofilm v poslední době opět přichází do módy a není divu. Kdo by nechtěl v téhle uspěchané době zpomalit, zamyslet se, v klidu vydechnout a v případě fotografie třeba zaostřit záběr a stisknout spoušť. Namísto neustálého cvakání mobilem, selfies, fotek jídla, plnění instragramových profilů, rychlých zkrášlovacích úprav.

A co potom? Většina z takových snímků stejně jen zapadne v tom obrovském množství někde na takzvaných sociálních sítích. Je to nesrovnatelné s tím, když se člověk vrátí z cest, zanese filmy do sběrny a za pár dní si v klidu sedne, vytáhne voňavé čerstvé fotografie z obálky a listuje tou krásou. Radost má pak často i z těch nepovedených snímků, vzpomíná na to, co zažil, a nečeká na to, kolik lajků mu pod fotografiemi přistane. Je to asi jako takový pocit jako vychutnat si hezkou knížku.

Ale proč se tady vůbec takhle rozepisuji o vůni čerstvých fotek? V našem bazarovém seriálu se máme podívat na jeden legendární pojem, který pro vás může být zajímavým začátkem právě v tom případě, pokud se chcete dostat do fotografování na film. Tím pojmem je M42. Zní to málo magicky a příliš technicky, že ano? Nemusíte se ale bát, M42 je magická formulka, která nabízí každému fotografovi obrovské možnosti - a co víc, mnohdy takřka za hubičku.

M42 je standard ustanovený roku 1949 s vydáním Zeiss Contax S. Později na něj přechází i Praktica, Pentacon, Zenit a mnoho dalších výrobců. Dnes, kdy už se kinofilmové přístroje téměř nevyrábí, tak tyto značky naleznete právě u nás v bazaru.

A co že je na tom M42 standardu tak super? Postupně se začal používat u přístrojů určených hlavně pro běžné a méně pokročilé uživatele, vyráběných ve větších objemech. Dodnes je jich na trhu mnoho a velká část z nich byla použita maximálně na pár dovolených, takže bývají v perfektním stavu. Navíc tím, že se jedná o spotřební techniku, bývají zpravidla velmi levné a stejně tak objektivy k nim. Nemluvě o tom, že objektivů je na výběr opravdu nepřeberné množství. Najdeme mezi nimi vše, od rybího oka přes ceněné portrétní objektivy s perfektním bokehem až po dlouhé nebo třeba zrcadlové teleobjektivy. A co víc, veškerá tato skla jsou redukovatelná na běžné zrcadlové nebo bezzrcadlové digitální fotoaparáty.

A že máte chuť si občas něco na film vyfotit? Že byste si rádi vedle digitálu položili nějaký časem prověřený kousek kvalitní, mechanické techniky? Pojďme se podívat na to, z čeho se dá vybírat.

Zenit

Poprvé byl představený v roce 1967 a je jedním z nejúspěšnějších ruských fotoaparátů, nebo tedy sovětských, abych byl přesnější. Fotoaparát vyrobený podle filosofie "co tam není, nemůže se pokazit" a s litým vnitřním rámem. Foťák je to vyrobený opravdu fortelně, bez jakýchkoli zbytečností navíc. Natáhnout, nastavit čas a clonu, zaostřit a stisknout spoušť. Co víc byste od fotoaparátu mohli chtít? V tomto případě třeba i občas zatlouct hřebík.

Zenit

Praktica

"To byl můj první dobrý foťák" slyšíte často jako první větu v odpovědi na to, když zmíníte Prakticu. Pro východní blok byly Prakticy synonymem pro zrcadlovku. Oproti Zenitu na první pohled lehčí a delikátnější přístroje jsou na světě už od roku 1949, kdy byla představena první Praktica IV s M42 závitem.

Produkce těchto fotoaparátů byla ukončena až v roce 2001 a za 52letou historii spatřila světlo světa spousta zajímavých modelů. Ať už budete shánět čistě mechanický, nebo naopak elektronický automatický fotoaparát, u Prakticy si vyberete vždy. A na našich bazarových policích se to jimi jen hemží.

Practica IVPractica IV

Pentax Spotmatic

Představili jsme si jeden super odolný, jeden lehký a univerzální, oba z východu, pojďme se ale přesunout na dálný východ. Co by to bylo za článek o foťácích, kdybychom vynechali Japonsko! Firma Pentax je ve fotografickém světě aktivní dodnes. Za svou kinofilmovou éru vyvinula obrovské množství zajímavých přístrojů.

Ty, které se nám hodí do textu, ale musím vypíchnout obzvlášť, série Spotmatic patří dodnes k těm legendárním. Nádherně mechanicky zpracované přístroje s bodovým měřením, úžasným hledáčkem a skvělými objektivy. Ve FotoŠkoda bazaru jich právě máme celou modelovou řadu, a je tak z čeho vybírat.

Pentax SpotmaticPentax Spotmatic

A že jsem vás nezlákal? Přijďte se podívat a osahat si ty skvosty, všechny jsou odzkoušené a kryté naším skvělým servisem. Mně učarují vždy, když bazarovým oddělením jen projdu. A pokud máte na fotoaparát konkrétní požadavky, nebojte se nás oslovit. Rádi vám pomůžeme najít přesně to, co hledáte.

chci se podívat, co máme aktuálně v bazaru

SONY SDXC 512GB UHS-II R:277MB/s W:150MB/s

rozhraní: UHS-II, typ karty: SDXC, kapacita: 512 GB

7 690,-
Ruční černobílé zvětšeniny

zvětšujeme do formátů 18 × 24 cm, 24 × 30 cm, 30 × 40 cm, 50 × 60 cm, používáme kvalitní fotopapíry Ilford několika typů, pečlivé ruční zpracování

160,-
RICOH GR IIIx HDF

Digitální fotoaparát s vestavěným difuzním filtrem, 24,2 Mpx APS-C CMOS snímač, Stabilizace obrazu se 3 osami proti záchvěvům

30 890,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...