Výstavy

Mistr fotografie Jürgen Schadeberg v Leica Gallery Prague

Termín: 21. 6. - 8. 9. 2019| Místo: Leica Gallery Prague
Mistr fotografie Jürgen Schadeberg v Leica Gallery Prague
17. 6. 2019 | 2 minuty čtení

Jürgen Schadeberg v roce 2014 získal cenu za celoživotní dílo a v roce 2018 byl uveden do Síně slávy Leica. Ze snímků, které celý život fotil, dýchá jeho respekt k fotografovaným a zvědavost, s níž bez předsudků zaznamenával situace a místa, která byla pro ostatní bílé fotografy nemyslitelná. Výběr z jeho díla si můžete prohlédnout od 21. 6. do 8. 9. v Leica Gallery Prague.

Skutečná realita druhé poloviny 20. století

V roce 2018 byl do Síně slávy Leica uveden fotograf Jürgen Schadeberg. Narodil se v roce 1931 v Berlíně, ale v 19 letech se odstěhoval do Jihoafrické republiky - jenom s kufrem, ve kterém si vezl reportážní Leicu. S evropskými zkušenostmi s rasismem tady narazil na politiku apartheidu.

S nestranností, trpělivostí a zvědavostí fotografoval místa a situace, která si jeho bílí současníci nedokázali představit. Vznikly tak ikonické snímky - např. záběry zpívající černošské hvězdy Miriam Makeby nebo Nelsona Mandely za mřížemi věznice. Je humanistickým fotožurnalistou, zajímá se o to, jak a kde lidé žijí, fotografované respektuje bez ohledu na národnost a barvu pleti. Díky tomu můžeme na jeho fotografiích vidět skutečnou realitu Jihoafrické republiky druhé poloviny 20. století.

Nefotografoval však jenom v Jihoafrické republice. V roce 1964 musel zemi opustit a následně pracoval na volné noze v Evropě i v USA. Do JAR se vrátil až po roce 1985 a zůstal tam do roku 2007.

Kromě uvedení do Síně slávy Leica se dočkal i dalšího ocenění své práce. V roce 2014 získal od Mezinárodního centra fotografie New York cenu za celoživotní přínos Cornell Capa Lifetime achievement award.

Výběr z jeho tvorby si od 21. 6. do 8. 9. 2019 můžete prohlédnout v Leica Gallery Prague.

Foto na kapa desce bez laminace

originální fotoobraz na zavěšení doma či pro vystavení, kapa deska je trvanlivá a odolná, tiskneme až do velikosti 30 x 90 cm

141,-
MANFROTTO 200 PL-PRO RC2-ARCA

Pro snadné uchycení fotoaparátu ke stativu, Dva gumové úchyty, Vyrobeno z hliníku

890,-
RICOH GR IIIx HDF

Digitální fotoaparát s vestavěným difuzním filtrem, 24,2 Mpx APS-C CMOS snímač, Stabilizace obrazu se 3 osami proti záchvěvům

30 890,-

Související články

Jan Košč: Lidé/People

Jan Košč: Lidé/People

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Marek Pupák: Blue Grandma

Marek Pupák: Blue Grandma

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...