Fototipy

Jak fotit na dovolené u moře

Jak fotit na dovolené u moře
17. 6. 2019 | 5 minut čtení

Cesty na letní dovolenou jsou v plném proudu a řada z nás jezdívá k moři. Připravil jsem si pro vás pár tipů, které vám pomohou se zaznamenáním letní dovolené na jedničku.

Ideální foťák a příslušenství na dovolenou

V našem průvodním článku jsme pro vás přichystali fotoaparáty a doplňky, které se nejlépe hodí na cestování. Mimo techniku je ale také důležitý přístup, a pokud chcete přivézt dobrý set fotek, na které se rádi znovu podíváte, přečtěte si níže několik tipů, jak si poradit u moře. Pokud není čas číst a raději byste si o tom poslechli na kurzu, máme řešení i na tohle.

naše cesty za fotkou

Rozmyslete si, co chcete fotit

Všechny dovolené u moře spojuje několik věcí. Místní jídlo, krásná krajina, architektura, koupání a podvodní fotografie a také zvířata. To už nám dává hned několik motivů, které jsou k fotografii předurčeny. 

Níže jsem dal fotku, která vznikla letos koncem ledna v Anglii. Celodenní túra nám dala docela zabrat a my se už strašně těšili na pořádné jídlo. Tím tradičním je tam nedělní hovězí pečeně s omáčkou, pečenou zeleninou a yorkshirským pudinkem. Stůl byl zanesený spoustou věcí, a tak jsem k focení využil detailu a zajímavého podání pevného objektivu 50 mm. Čerstvý hrášek dobarvoval talíř a já jsem byl rád, že ho tam kuchař dal. Nebojte se spojovat doplňující se barvy (to platí pro všechny žánry). Zelená šla dobře s hnědou a oranžovou ve scéně. 

Fotografie krajiny u moře

Hlavní roli v tomto případě hraje kompozice a světlo. Ono je vlastně jedno, jestli jste na Madeiře, nebo Kanárských ostrovech. Všude se potkává rozeklané pobřeží s mořem. Zejména při západu a východu slunce pak celá scéna hraje barvami oranžové a modré. Výsledná fotografie by měla oko diváka vést pomocí linie pobřeží, či zasazeným sluncem ve scéně. Pokud má krajina výrazný prvek, zakomponujte ho, ale nechte mu prostor kolem okrajů fotografie. Jedině tak bude hezky vynikat. 

Jak fotit architekturu na cestách

Většinou u sebe máte nějaký univerzální fotoaparát. Na architekturu to ale nevadí. Stejně jako u krajiny i tady hraje hlavní roli kompozice nebo výrazný prvek. Proto jsem první fotku katedrály La Seu na Mallorce fotil hezky zarámovanou a modrá čistá obloha se mi tam hodila. Zaměřte se tedy na dominantu z města poblíž destinace a ukažte ji svým pohledem.

Vnitřní prostor je potom jasný. Duhových barev, odrazů, světel i stínů tam najdete mnoho. Jel jsem tam s - pro mě novým - fotoaparátem Lumix GX80 (dnes už jen na bazaru) a pevným objektivem 15 mm (30 mm po přepočtu), což byla naprosto skvělá a lehká kombinace. Opravdu jsem byl překvapen. Nebojte se experimentovat se světlem.

Podvodní fotografie na dovolené u moře

Opět připomenu průvodní článek a skvěle se hodící Olympus TG-6. Fotoaparát jsem osobně testoval a opravdu jsme ho s kolegou Luďkem nešetřili. Pracoval skvěle i po "lázni" v pískem nasycené vodě, po pošlapání apod. Fotky z něj jsou do rodinného alba skvělé.

Anička se v minulosti věnovala tématu podvodní fotografie v článku "Jak vybrat nejlepší techniku na focení pod vodou", který se mi velice líbí. Nebojte se zabloudit i do netypických a netradičních míst, kam nezamíří každý podvodní fotograf. Získáte tak nejenom originální fotku, ale především netradiční zážitek, který s vámi nebudou sdílet davy potápěníchtivých turistů.

Jak fotit zvířata u moře

Představte si, že si všichni hrají na písečku a vy vyrážíte za focením něčeho živého. Ideální bude delší ohnisko objektivů 55-210, 70-300, 100-400 apod. Tyto objektivy se do kufru určitě vejdou a na nošení celý den jsou příjemně lehké. U pobřeží se nejčastěji vyskytují mořští ptáci. Ti většinou létají ve stejném směru a opisují jakousi elipsu, kdy při příletu nalétávají a dosedají na útesy. To bude pro AF oříšek, ale nakonec tu ostrou fotku uděláte, jen to chce čas. 

Dále od rušných pláží se většinou stává, že vás ve vodě "doprovází" tuleň. Tam to bude fotka jednoduššího charakteru a doporučuji se dostat co nejníže k úrovni hladiny. Drží si odstup, ale je zvědavý a vydrží vás kolem pobřeží sledovat i delší dobu. 

Příště se podíváme na dovolenou do hor. Taky jsem tam něco nachodil.

 

Autor článku a barevných fotografií: Václav Křížek

Autor černobílého snímku: Jacques-Yves Cousteau

HOYA filtr CIR-PL UV HRT 67 mm

Polarizační filtr + UV filtr, Polarizační vrstva HRT, Univerzální filtr pro denní fotografování

1 575,-
HOYA filtr Protector HD MkII 72 mm

průměr: 72 mm, typ: ochranný filtr, počet antireflexních vrtstev: 16

1 775,-

Související články

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Tipy na focení - komunita

Tipy na focení - komunita

Diskuze

Jak fotit na dovolené u moře

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...