Fototipy

Jak fotit na dovolené na horách a v přírodě

Jak fotit na dovolené na horách a v přírodě
16. 8. 2023 | 3 minuty čtení

Hodně z nás si v létě bere batoh a vyráží na týden do hor. V našem dalším článku o focení na dovolené se podíváme, jak neztratit hlavu z krás horských hřebenů a přírody a celou dovolenou hezky dokumentovat.

Ideální foťák a příslušenství na dovolenou

V průvodním článku o focení na dovolené jsme si dali dohromady doporučené fotoaparáty a příslušenství. Při pobytu v horách a přírodě obecně vás ale mohou zaskočit nepřízeň počasí a tak bude zapotřebí něco opravdu odolného. Navíc se budete od stanu často dívat na západy a východy slunce a velký dynamický rozsah fotoaparátu přijde vhod. Ze seznamu jsme vybrali NIKON Z6 II s objektivem 24-70 mm. Tato bezzrcadlovka v kombinaci s objektivem a cestovním stativem bude ideální kombinací. Univerzální ohnisko objektivu a velký dynamický rozsah těla nikon Z6 II zvládnou každou situaci, která vás na cestách čeká.

Co fotit na horách? 

Název už sám o sobě napoví dost. Hory - jsou krásné, na první pohled nás ohromí svou velikostí a chceme jich dostat do záběru co možná nejvíce. Širokoúhlý objektiv (typu 16-35 apod.) je sice dobrý sluha, ale špatný pán, protože může udělat vše dost ploché a nedá vyniknout detailům. Rozsah 24-70mm zde opět přijde vhod. Najděte si detail, nastavte clonu f/8-11 a dejte vyniknout jedné hoře, nebo hřebenu. K tomu doporučujeme počkat na západové světlo, které zabarví vrcholky hor do červena.

Člověk v přírodě

I to je zajímavý námět z focení na treku. Postavu umístíme do jako měřítko, aby ukázala velikost a majestátnost hor, divák má ve snímku okamžité porovnání s něčím reálným. Může se se snímkem ztotožnit. Tento styl fotografie aplikuje velmi zdařile i fotograf Tomáš Havel, pokud by vás s Tomem zajímal rozhovor, do hor se s ním podíváte zde. 

Originální momentky při cestě na vrchol 

Hledáte originální nápad pro známou lokaci? Podívejte se na fotku níže, která zachycuje turistu vycházejícího na známé místo na ostrově Isle of Skye - Old Man of Storr. Průměrně zkušený cestovatel z fotografie stále pozná, že se jedná právě o toto místo, jiné zaujem především netradiční pohled na výstup. Inspirujte se a zkuste najít něco podobného na vaší dovolené

 Autor článku a fotografií: Václav Křížek

MANFROTTO Universal Smartphone Clamp klema se závitem 1/4"

Univerzální klema/držák smartphone až o šířce 8,4 cm pro připevnění na stativ, Dva stativové závity, jeden na spodní straně a druhý na zadní na výklopném prvku, Silikonové vložky brání vyklouznutí telefonu a dokonale ho obepnou

340,-
MANFROTTO PIXI Clamp - držák pro smartphone

Pro mobilní telefony od 60 do 104 mm šířky, Pogumované svorky pro pevné uchycení, Závity na stativ

450,-
MANFROTTO Befree GT XPRO Carbon tripod

Kompaktní a lehký stativ s vysokou nosností, Přesný pohyb kulové hlavy, Systém M-lock

11 490,-

Související články

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Tipy na focení - komunita

Tipy na focení - komunita

Diskuze

Jak fotit na dovolené na horách a v přírodě

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...