Aktuality z fotosvěta

Fed, Zorki a Kiev. Představujeme vám sovětské dálkoměry

Fed, Zorki a Kiev. Představujeme vám sovětské dálkoměry
26. 6. 2019 | 5 minut čtení

Co si představíte, když se řekne dálkoměr? Leicu? Není divu, byla první značkou, která dálkoměrné fotoaparáty vyráběla. Nebyla ovšem zdaleka jediná, svůj dálkoměrný model měly takřka všechny značky. Dnes se společně podíváme na sovětské fotoaparáty, které se odvozovaly od populárních značek Leica a Zeiss-Contax a se kterými si krásy dálkoměrného ostření můžete užít za pár korun.

Návykově zábavné dálkoměrné ostření

Vždy mě bavila moudra typu "nejrychlejší ostření je to manuální", nebo "ještě nikdy jsi nefotil, dokud jsi nefotil s dálkoměrem". Myslím, že si teď každý z vás také představil svoji oblíbenou. Nejhezčí je, že s trochou nadsázky je na nich dost pravdy. Dálkoměrný foťák je něco unikátního a zážitek z jeho používání úplně jiný než u kterékoli zrcadlovky. A světe div se, ono i to podivné ostření je vlastně docela rychlé a po chvilce návykově zábavné.

Na začátku toho všeho stojí Leica Oscara Barnacka, který vzal film tehdy používaný pro filmové kamery, objektiv, který už byl dost kvalitní na tak malý formát, a postavil kolem toho to nejjednodušší zařízení, které šlo. Od té doby přibyl vlastně jen dálkoměr. Když mi odpustíte takové zjednodušení jen na tento malý úsek fotografické historie, dostaneme se ve zkratce k tomu, že dálkoměry dodnes patří mezi ty nejjednodušší a funkčně velmi elegantní přístroje.

Leica je jedinou firmou, která dálkoměr úspěšně přenesla přes digitální práh. Tedy kromě spolupráce Epson - Voigtländer, která se nedočkala ani druhého následovníka. V době kinofilmu se ale jednalo o velmi oblíbený koncept pro každého reportéra to byl malý, funkční, intuitivní a hlavně tichý a nenápadný foťák. Který navíc díky své jednoduché konstrukci snesl i velmi hrubé zacházení. Třeba záběry Roberta Capy z vylodění v Normandii jsou foceny Leicami.

Leica ale není jediný výrobce, na popularitu těchto fotoaparátů navázalo nespočet fotografických značek. Filmový dálkoměr si tak nemusíte pořizovat výhradně s kulatým červeným logem, ale je k dispozici prakticky od každé fotografické značky. A je na co se dívat. Pojďte s námi na průzkum dálkoměrů. Vybrali jsme pro vás pár zajímavých tipů z těch, které vám udělají radost za pár korun proti stále ještě nákladným Leicám.

Spolu s popularitou Leicy a uvolněním německých patentů po druhé světové válce se objevila spousta kopií. Třeba takový Fed I je na první pohled nerozeznání od Leicy II. A spousta podobných fotoaparátů následovala.

FED

Původně ukrajinská kopie Leicy II se dočkala velké řady pokračovatelů až do modelu Fed 6, jehož vývoj začal v roce 2000. Bohužel se již na trh nedostal a po světě koluje jen pár velmi drahých prototypů. Zde jsme ale kvůli dálkoměrům za hubičku. Pokud chcete klasiku všech klasik, právě první verze Fed I je ten pravý. Plně mechanický, jednoduchý přístroj - stejně jako jeho předobraz. Navíc funkčně prakticky identický.

Fed I - ukrajinský dálkoměrný fotoaparátFed I - ukrajinský dálkoměrný fotoaparát (zdroj: Worthpoint)

ZORKI

Je dálkoměr vyráběný ve stejné době jako Fed, jen provenience dnešního Ruska. Proti Fedům poněkud robustnější, ale také mnohem kvalitnější konstrukce a s jasnějším hledáčkem. To z něj v kombinaci s univerzálním M39 bajonetem dělá jasného favorita dnešního článku. Plně mechanický aparát s jasným a velkým hledáčkem. Nejpopulárnější je model Zorki 4. Oproti předchůdci má navíc jen samospoušť, ale jedná se o mladší a dnes tedy výrazně zachovalejší model.

Zorki 4 - ruský dálkoměrný fotoaparátZorki 4 - ruský dálkoměrný fotoaparát (zdroj: Wikipedia)

KIEV

Pro ty, kterým Leica design přece jen nevyhovuje, existuje také jedna varianta východní provenience. Kiev je jasně odvozený od Zeiss-Contaxu. Vyráběl se od padesátých do osmdesátých let, a je jej tak možné ještě dnes potkat ve velmi zachovalém a dobrém funkčním stavu. Namísto M39 závitu se sice objektiv montuje pomocí bajonetu, ale pokud jste ten typ, který potřebuje jednoduchý setup, tohle by mohl být model pro vás. Navíc má zajímavě řešené ostření. Není totiž potřeba otáčet samotným objektivem, ale kolečkem přímo před spouští spřaženým s ostřením objektivu. Je to tak jeden z mála manuálně ostřících fotoaparátů, které obsloužíte jednou rukou.

Kiev - sovětský dálkoměrný fotoaparátKiev - sovětský dálkoměrný fotoaparát (zdroj: Wikipedia)

Dálkoměr není jen Leica a existuje ještě spousta jiných možností. Dálkoměrné přístroje vyráběly takřka všechny fotografické značky. Pokud jste si nevybrali zde, určitě se zastavte podívat, co nám leží na bazarových policích. U některých najdete i celou modelovou řadu.

Budeme se na vás těšit.

chci se podívat, co najdu v bazaru

Autor článku: Kryštof Korč

SONY CFexpress 480GB TOUGH Typ B

Úložná kapacita karty 480 GB, Max. rychlost čtení: 1850 MB/s, Max. rychlost zápisu: 1750 MB/s

9 590,-
DJI RS 4

Lehký stabilizátor s ještě plynulejším vyvažováním, Nativní vertikální snímání 2. generace, S rozšířenou osou náklonu

14 390,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...