Fototipy

Jak fotit na dovolené ve městě

Jak fotit na dovolené ve městě
8. 8. 2023 | 3 minuty čtení

Prodloužený víkend v některém z evropských měst je krátkou dovolenou, kterou si můžeme zpříjemnit letní dny. Dnes si řekneme, jak a co fotit ve městě.

Ideální foťák a příslušenství na dovolenou

V průvodním článku o focení na dovolené jsme si dali dohromady doporučené fotoaparáty a příslušenství. Já bych dnes doporučil EOS R100 s objektivem 18-45 a to ze dvou důvodů. Je malý, v batohu moc nezabere a je univerzální. Díky širšímu ohnisku dobře vyfotíte architekturu a budovy a delším ohniskem upozorníte na detail. Přibalte si i Manfrotto PIXI, za soumraku ho postavíte na sloupek nebo zeď a můžete fotit zajímavé delší časy. 

Co fotit ve městě? 

Napadá mě spoustu věcí, ale budu vycházet z osobních zkušeností. Vždy jsem totiž v době návštěvy měst hledal 3 věci. Panoráma města a památky, místní trhy a nějakou zajímavost  v okolí. Nejlepším způsobem přesunů je často jízda na kole. Najdete další zajímavá místa, stojany s koly jsou všude a můžete se podívat i na okraj města. 

Panoráma města a památky

Nejsem moc velkým příznivcem konkrétních stylů a památek. Do galerie mě také jen tak nedostanete. Pohledem na město nic nezkazíte, ale proč brát ten klasický? Fotografie níže je pohled z Vítězného oblouku v Paříži směrem do čtvrti La Defense, která je hlavním business místem ve městě. Nebojte se ukázat nový pohled. Mraky jsou pak vítaným přídavkem. Fotografie je focena objektivem 24-70 , (výše popsaný 18-45mm objektiv je na APS-C snímači v podobném rozsahu). 

Druhý snímek je z muzea města Edinburgh, Skotsko, které mám po tom našem v Praze asi nejraději. Muzeum ve městě Edinburgh má úžasnou hlavní loď, ta spojuje ty boční a je místem, kde se lidé potkávají. Fotografii jsem fotil širokouhlým objektivem a hlídal si svislice (sloupy), ty by při takovém snímku neměli padat na jednu, ani druhou stranu. Toto platí obecně při fotografii architektury a je dobré se toho v základu držet.

Farmářské  a vánoční trhy

Vzpomínám, zažil jsem je v Edinburghu, Berlíně, Lipsku, Norimberku ale i mnoha místech v ČR. Fotografie lososa níže je právě z Lipska. Úžasná záležitost. To je právě ono, když jste na trhu, chcete zaznamenat místní tradice, provedení stánků apod., v Německu si potrpí na kvalitní speciality, proto Finský trh a v něm tento motiv, který mě zaujal nejvíce. Fotografii jsem fotil za nízkého osvětlení na pevnou padesátku a tak jsem šel blíže a poklekl, abych dostal tu dobrotu celou do záběru a osvětlil to ohněm.

Autor článku a fotografií: Václav Křížek

CANON EOS R6 Mark II
CANON EOS R6 Mark II

Rozlišení 24,1 Mpx / obrazový procesor DIGIC X, Rozsah citlivosti až ISO 102 400, AF s technologií Dual Pixel CMOS AF II

62 990,-
CANON EOS R8
CANON EOS R8

Kompaktní fotoaparát pro focení i natáčení videa, Full frame snímač s rozlišením 24,2 Mpx, Dual Pixel CMOS AF II ostření s detekcí objektů, lidí a zvířat včetně ostření na oko

39 490,-
CANON EOS R7
CANON EOS R7

Canon RF bajonet APS-C, CMOS senzor s rozlišením 32,5 Mpx, Dual Pixel CMOS AF II

36 490,-

Související články

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Tipy na focení - komunita

Tipy na focení - komunita

Diskuze

Jak fotit na dovolené ve městě

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...