FotoŠkoda FestRozhovory

INSTAGRAMer: Jakub Gráf alias @zahorizont

INSTAGRAMer: Jakub Gráf alias @zahorizont
30. 6. 2019 | 11 minut čtení

Jakub Gráf je naším dalším instagramerem především proto, že vykopl na IG hashtag, který dnes používá a zná snad každý milovník focení v přírodě. #zahorizonty se totiž skrývá něco nového, co nás bude vždy lákat za fotografií a poznáním.

“Můj názor je, že v dnešní době se dá fotit téměř vším.”

  • Kubo, začnu rovnou. Tvůj hashtag #zahorizonty je super! Proč se to tak chytlo a čemu to přisuzuješ?

Ahoj! Díky za pochvalu! Mám opravdu velkou radost, že se #zahorizonty lidem líbí a hashtag pravidelně používají. Je to pro mě neuvěřitelné...pomalu se blíží hranice 20 tisíc fotek. Myslím si, že se #zahorizonty chytli z důvodu, že se nejedná o klasický IG profil, který by jen sdílel fotky ostatních, ale je to něco trochu jiného. Když jsem si před více než rokem řekl, že bych chtěl vymyslet vlastní hashtag, tak zrovna vznikaly nové "sdílecí" profily snad každý den. Tahle skutečnost mě utvrdila v tom, že takhle to dělat nechci a tak přišli #zahorizonty, kde sdílím jednou týdně výběr 7 fotek. Pokud bude hashtag i nadále úspěšný, tak bych v budoucnu rád zorganizoval něco jako výstavu, kde by se objevily fotky sdílené právě pod tímto hashtagem. V plánu je také výlet po Jizerských horách, který se bude konat letos v srpnu. Více informací bude k dispozici začátkem srpna na mém instagramovém profilu. 

  • Šel si na to zkrátka jinak a povedlo se to. :) Jak si se dostal k focení?

Na moje začátky velice rád vzpomínám! Je tomu už mnoho let, tehdy jsem byl ještě malej Kuba a mimo hraček jsem doma čas od času narazil na takové divné kovové krabičky, které používal děda. Postupem času jsem zjistil, že tyhle přístroje umí zachytit okamžiky, které se již nikdy nemusí opakovat. O skutečném focení lze mluvit zhruba od 7 let, kdy mi děda vysvětlil, co jednotlivé ovládací prvky na jeho staré Praktice dělají a já už jsem byl schopen to tak nějak vstřebat. První nafocený film byl nezapomenutelný zážitek. Poté vyvolání v domácích podmínkách...krásné vzpomínky! Když přeskočíme do roku 2016, tak někdy v té době začaly vznikat první myšlenky o portrétech, které tvořím i dnes (už dřív jsem fotil portréty, ale byly to spíše "technicky" správné fotky, bez přidané hodnoty), moje tvorba se stále vyvíjí a já s ní nejsem zcela spokojený. Myslím, že takhle to cítí spousta lidí, co něco tvoří a to je právě to, co člověka posouvá dál.

  • Živíš se focením? Nebo to je čistě koníček?

Vzhledem k tomu, že aktuálně studuji vysokou školu ve formě denního studia, nemám tolik času, kolik bych si přál. Focení je pro mě především odpočinek a útěk ze světa plného účetnictví, ekonomie a podobných věcí - školy. To že bych se focením časem živil nezavrhuji, ale rád bych dělal více kreativních věcí najednou...nechci se zaměřit čistě na focení.

  • Tak to mám taky. Chci to vše stihnout. Fotíš raději holky, nebo zajímavou krajinu?

Tohle je velice záludná otázka, ale má vcelku jednoduchou odpověď.  Nejvíc mě baví focení žen v krajině. Mám štěstí, že mnoho lidí je ochotných jít se mnou i několik kilometrů, jen abychom se dostali na to správné místo. Nejraději bych mé portréty fotil při východech/západech slunce, avšak to je mnohdy problém, protože lidé se musí nějak dostat za mnou a poté zase domů, takže jsme velice často omezeni vlaky/autobusy. Postupem času jsem si vytvořil seznam lokací v okolí Liberce, na kterých je možné fotit v jakoukoliv část dne, takže nás ani ostré světlo kolem poledne nezastaví.

  • Souběžně s focením děláš i výrobky z kůže. To je radost a krásně si to, díky řemínkům na fotoaparáty, obojí spojil? Co tě na tom baví?

Kůže je pro mě další radostí. Dostal jsem se k ní přes focení, protože jsem po přechodu na nový systém sháněl nějaké kožené pouzdro a nikde jsem v rozumné ceně/kvalitě nic nenašel. Nezbylo mi nic jiného, než si to bez jakýchkoliv předešlých zkušeností zkusit vyrobit. V prvopočátku to byl boj, protože jsem nikdy nic nešil a kůže není zrovna nejpodajnější materiál. Nejdříve jsem vyráběl pouzdro na foťák, které vzniklo metodou pokusu a omylu asi po měsíci práce. Tohle pouzdro mi sloužilo další rok a půl, spolu s poutkem které jsem si vyrobil z paracordu. Po pořízení PD Capture držáku jsem musel kožené pouzdro opustit, protože bylo k foťáku upevněné pomocí stativového šroubu a do něj byla nyní ukotvena destička pro Capture. Následoval první pokus o popruh. Už jen sehnat takhle dlouhý kus kůže a následně ho rovně uříznout byl problém. Vzhledem k tomu, že tvrdohlavost je moje druhé já, tak jsem udělal první, druhý a následně třetí prototyp. První dva nesplňovaly mé požadavky, ale třetí mi slouží dodnes a můžete ho často zahlédnout v mých stories. Od té doby jsem již vyrobil několik popruhů pro lidi, které moje práce zaujala. Pro sebe jsem vytvořil také opasek, řemínek na hodinky, klíčenku, či další maličkosti. Myslím si, že kůže je pro tyto věci perfektním materiálem. Doma mám několik fotoaparátů, jejichž stáří je v rozmezí 30 - 100 let a u většiny jsou původní pouzdra či popruhy vyrobené z kůže stále v perfektním stavu. Byl bych opravdu moc rád, kdybych se mohl na můj popruh (třetí vyrobený prototyp) podívat za 29 let a on by byl stále v dobrém stavu. Dnes většina vyráběných věcí bez ohledu na jejich cenu vydrží 2 - 3 roky a poté si člověk musí pořídit věc novou. Mým cílem je vyrábět věci "na celý život", které lidem za jejich minimální úsilí (občasnou údržbu/vyživení kůže) budou přinášet co největší radost!

  • To je paráda. Krásnej plán. Jak upravuješ fotky a máš nějaký osobní balíček presetů? 

Vše upravuji v Lightroomu a za dobu, co fotím, jsem si vytvořil vcelku velké množství presetů, které používám. Přesto je to část focení, která mě baví asi nejméně. Přece jen být v přírodě je daleko zábavnější, než sedět před počítačem a "klikat fotky". Přestože úpravy nejsou mojí nejoblíbenější činností, tak je to klíčová část dnešní fotografie a bylo by chybou je podceňovat, nebo je dokonce zcela zavrhnout. Myslím si, že mnohdy až během upravování člověk fotkám vtiskne svoje "já" a tím své fotky odliší.

  • Na co nyní fotíš? Je pro tebe technika rozhodující?

Poslední tři roky fotím na Fujifilm. Předtím jsem byl dlouholetý uživatel Canonu, ale možnosti bezzrcadlovek mě opravdu nadchly a kolem Fujifilmu je u nás i perfektní komunita lidí. Donedávna jsem měl pouze jedno tělo Fujifilm X-Pro 2 a k němu manuální objektivy: Mitakon 35mm f/0.95 + Samyang 12mm f2.0. Vzhledem k tomu, že jsem širší objektiv používal velice málo, tak jsem se ho rozhodl prodat a místo toho jsem si pořídil novou šestnáctku přímo od Fujifilmu - XF 16mm f2.8. Následovalo pořízení bazarového těla X-Pro 1. V současnou chvíli mám tedy dvě těla a dva objektivy. X-Pro 1 využívám s manuálním 35mm objektivem a X-Pro 2 s automatickým 16mm.

Můj názor je, že v dnešní době se dá fotit téměř vším...samozřejmě moderní technika může člověku život dost usnadnit, ale kvalita fotek není přímo úměrná ceně fotoaparátu a jeho schopnostem. Přes rok a půl fotím na manuální objektiv se clonou 0.95 portréty...kdyby mi tohle někdo před pár lety řekl, tak bych mu odvětil, že se asi zbláznil, že to není možné. Vše se dá natrénovat a vypilovat. Více než technika je podle mě důležitá chuť tvořit a trpělivost. Na mém Instagramu je možné pod 
každou fotkou najít mezi hashtagy i ty, které označují použitou techniku. V současnou chvíli u mě na profilu najdete několik fotek, které vznikly setem za 8 tisíc korun (bazarové X-Pro 1 + 29mm f2.8 Pentacon pro staré zrcadlovky). Abych pravdu řekl, tak na sociálních sítích/webu hledám rozdíly ve kvalitě fotografií pořízených mým novějším tělem jen těžko...při 100 % přiblížení na grafickém monitoru zde již rozdíly bez pochyby jsou, ale důležitější je pro mě celkový dojem z fotky. Samozřejmě výše napsané platí pro portréty, které fotím já...pokud člověk plánuje nějaké akční fotky, tak manuální ostření a pomalá technika asi nebude to pravé pro vás.

  • Zkus poradit lidem jak být úspěšný na IG? Je na to nějaký recept?

Další těžká otázka. Buďte to vy, nesnažte se být někým, kdo už úspěšný je, poté budete jen jeho kopií a v tom podle mého netkví ten pravý úspěch. Je pravděpodobné, že úspěch nepřijde za týden, ale na ty dobré věci si člověk musí chvilku počkat a být trpělivý. 

  • Nepřemýšlel si někdy o fotografické akci? Třeba sraz #zahorizonty? Nebo už snad něco chystáš?

Jak jsem zmiňoval výše, tak na 17. srpna plánuji v Jizerkách sraz se #zahorizonty. Bude se jednat o trasu kolem 10-15 km a už se moc těším! Více informací se bude objevovat v průběhu července a především začátkem srpna na mém Instagramu. Velikost srazu je zatím velkou neznámou. Mnoho lidí zatím nedokáže předpověď, zda budou mít v tomto termínu čas, či nikoliv. Budu moc rád, ať už se nás sejde 5, 10, nebo víc!

Snad si udělám čas i já Kubo. :-) Přeji ti, aby to vše klaplo, máš to hezky rozjeté a je vidět, že tě to baví. 

Instagram @zahorizont

Kubu najdete na webu www.photo-graf-cz

Autor článku: Václav Křížek

FUJIFILM X-T30 II
FUJIFILM X-T30 II tělo černé

26,1 MPix snímač APS-C X-Trans BSI CMOS 4, X-Processor 4 s Quad CPU, Video DCI a UHD 4K30; F-Log Gamma

22 990,-
FUJIFILM X-S20
FUJIFILM X-S20 tělo

Rozlišení 26,1 Mpx / APS-C X-Trans BSI CMOS 4, Obrazový procesor X-Processor 5, Video až 6,2K/30 fps, 4K/60 fps, 4:2:2 10-bit

32 990,-
FUJIFILM Instax Pal černý

Kapesní digitální fotoaparát, Ohnisko 16,25 mm (ekv. 35mm), USB-C port a Bluetooth

2 999,-

Související články

Hvězdy FotoŠkoda FESTu 2024: Erik Johansson, Matěj Dereck Hard, Tomáš Třeštík - koho nepropásnout?

Hvězdy FotoŠkoda FESTu 2024: Erik Johansson, Matěj Dereck...

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Další Rozhovory

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii má narůstající trend

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii má...

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...