Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!

Fomei nedávno uvedl na trh novinky Digitalis Pro TX s funkcí TTL a bezdrátovým odpalem až na 100m. Díky kompaktnějšímu provedení a baterii s kapacitou až 280 záblesků jsou tato světla jako stvořená na lokaci.

Hodnocení odborníka 95%

  • Velký výkon v malém těle
  • Bateriový pohon s kapacitou 280 záblesků
  • Inovovaný design a odolné tělo
  • Bezdrátové odpalování (TS-5)
  • Režím TTL
  • Pilotka LED 20W + režim AF
  • Přehledné LCD
  • Váha by mohl být nižší

Popis

Co můžeme od FOMEI Digitalis Pro TX TTL 600 očekávat

Podívejme se na základní specifikace. Blesky TX TTL jsou nejnovějším počinem z Hradce, FOMEI je vyrábí ve verzích 400 a 600 Ws. Fotograf je může ovládat zcela bezdrátově, nejlépe odpalovačem TS-5 (měli jsme k dispozici) a to s plnou podporou TTL, která je nyní dostupná mimo Canonu a Nikonu i pro Fujifilm a SONY. Ovládání se provádí na přehledném zadním LCD displeji se sadou plochých tlačítek. Sestava jedné hlavy s baterií, která vydrží až 280 záblesků, váží 2,3kg a dle výrobce je s těmito blesky cestování radost. Oproti v minulosti vypouklému krytu výbojky zde najdeme plochý, který chrání i 20W LED pilotku s režimy polovičního, celého a AF světla. Nový design je vidět i na žebrování a místo klasického držáku zde najdeme uchycení na popruh. Ten je dodáván s každým světlem.

V balení najdeme světlo, nabíjecí adaptér pro baterii, samotnou baterii, kryt výbojky a popruh na světlo. Chybí kabel do sítě, nebo vysokokapacitní baterie. Toto příslušenství je ale samozřejmě v další nabídce. Světlo je na první pohled po vybalení velmi solidně zpracováno. Na jeho spodní části najdete výklopný držák s aretací a šroubem pro ukotvení na studiový stojan. Osobně bych při popisu produktu asi vynechal slova jako “se světlem je radost cestovat”, protože tam ještě se světly není žádný výrobce. Váha 2,3kg je sice oproti konkurenci skvělá, pořád je to ale dost. Toto bude zřejmě hlavně kvůli výkonnému chlazení světla. Plochý předek světla je nespornou výhodou. Samozřejmostí je bajonet Bowens / Fomei. 

FOMEI Digitalis Pro TX TTL 600 v praxi

Osobně studiová světla nemám a tak jsem tuto příležitost jsem nemohl nechat být. K dispozici jsem měl pouze jedno světlo, ale to není nic, co by promyšlené fotka a pár vrstev nezvládlo. Auto jsem měl akorát z myčky a vzali jsme ho na známou lokaci. Bydlím totiž asi 1,5 km od Radotínského mostu.

Jeden ze 4 snímků pak vypadá takto.

Výsledný snímek je svícen čtyřmi směry a fotografie jsou spojeny do jedné v počítači. 

Jak jsem již řekl výše, fotoaparát jsem si umístil na stativ a scénu nasvítil ze 4 různých směrů. Napoprvé se mi to docela líbí. Výsledné snímky jsem pak prolnul přes vrstvy v Adobe Photoshop a lehce doladil barvu. Ikdyž jsem fotil na 50mm ohnisko, byl Michal se světlem za pilířem asi 15 m daleko a je fajn, že s tímto neměl odpalovač žádný problém. Pak už jsme si jen hráli. 

Jak moc to svítí? Věru hodně, když jsem držel světlo pod vysokým mostem, nemělo na plný výkon problém osvětlit celou scénu. Osobně bych toto rád vyzkoušel při nějakém zajímavém portrétu v krajině. Blesk se recykloval rychle a tak jsme mohli hned zkoušet jinou fotku. Za mě super.  

TTL jsme zkoušeli, ale jeho aplikaci vidím především v nějaké méně kontrolované scéně. Například sportovní, nebo reportážní fotografie. Argument, že každý systémový blesk má TTL není dle mého názoru na místě, protože v kombinaci s výkonem tohoto světla je to skvělá funkce. Nemusíte zkrátka nic řešit a s nějakým malým softboxem je toto ideální set na lokaci. Navíc ho může používat i méně zkušený fotograf

Pro koho se toto zábleskové světlo hodí?

Světla Digitalis Pro TX TTL se hodí do studia, ale především na lokaci. Pokud fotíte produkty, portrét, sport, reportáž či svatby, budou pro vás skvělou volbou. Já osobně bych je bral především do terénu na zajímavou portrétní práci. Možná na nějakou abstraktní tvorbu. S jejich výkonem a jednoduchostí ovládání bych se na světlech už ničeho nebál.

Autor recenze: Václav Křížek

 

Hlavní rysy

  • 600Ws výkon záblesku s 20W pilotním LED světlem
  • Baterie i adaptér součástí - Ideální pro focení na lokaci
  • Přehledný zadní LCD displej
  • Strobo i AF režím pilotky
  • 1/16000 HSS (záleží na závěrce fotoaparátu)
  • Pomocí odpalovače TS-5 lze odpálit až na 100m

Shrnutí

Tento systém velmi intuitivního ovládání světla spolu s dobrým výkonem mě potěšil. Pro všechny ostatní jen dodám, že je tu ještě jedna věc. Pokud si kupujete světla, kupujete si je velmi pravděpodobně na celý život. Výhoda výrobce z ČR je okamžitá dostupnost náhradních dílů, softboxů a dalších modifikátorů. To se o konkurenci říct nedá.

Další recenze

Recenze: Fomei LED Ring SMD 32W
Hodnocení 92%

Recenze: Fomei LED Ring SMD 32W

23. 12. 2021
Recenze FOMEI LED MINI RGB 5: Kreativita do kapsy
Hodnocení 93%

Recenze FOMEI LED MINI RGB 5: Kreativita do kapsy

22. 5. 2021
Fomei Mini LED RGB 24
Hodnocení 96%

Fomei Mini LED RGB 24

3. 12. 2020
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...