Fotosoutěže

Přihlaste se do Red Bull Illume 2019!

Termín: 1. 5. - 31. 7. 2019
Přihlaste se do Red Bull Illume 2019!
3. 7. 2019 | 6 minut čtení

Red Bull Illume vyhlásila pátý ročník! Až do 31. 7. můžete přihlašovat své nejlepší sportovní snímky do největší sportovní fotosoutěže na světě. Můžete se těšit na několik novinek a vítězové si odnesou ceny za 100 000 €. Přejeme dobré světlo a kreativní nápady!

Přehlídka nejlepších sportovních fotografií

Red Bull Illume je největší soutěží akčních a dobrodružných sportovních snímků na světě. V minulých ročnících zazářily i české barvy - v posledním ročníku v roce 2016 v kategorii Sekvence zvítězil Dan Vojtěch se svou slavnou leteckou fotografií, v předchozím ročníku v roce 2013 s motocyklistou, hned v prvním ročníku v roce 2007 uspěl zase Vítek Ludvík.

Red Bull Illume 2016 - Sequence by Sony © Dan VojtěchRed Bull Illume 2016 - Sequence by Sony © Dan Vojtěch

Letos se koná již pátý ročník soutěže a přináší s sebou řadu novinek. Nově se bude soutěž konat jednou za dva, nikoli tři roky, a letos můžete své fotky přihlásit do dvou nových kategorií - Best of Instagram by SanDisk a Moving Image. Výstava 55 nejlepších snímků bude více vidět - kromě venkovní expozice v lightboxech o rozměrech 2 x 2 metry budete moci výstavu zhlédnout ve speciálních digitálních rámečcích také v interiéru, a to paralelně na třech kontinentech.

V roce 2016 se zúčastnilo 5 646 fotografů ze 120 zemí s rekorním počtem 34 624 snímky. Bude jich letos ještě víc?

11 kategorií

Své nejlepší snímky můžete přihlásit do 11 kategorií: do každé kategorie můžete nahrát 10 snímků a každý snímek do maximálně dvou kategorií. A jaké kategorie máte letos na výběr?

  • Best of Instagram by SanDisk - Do této kategorie bylo možné přihlašovat snímky od února do června.
  • Creative by Skylum - V této kategorii mohou uspět snímky s jakoukoli úpravou, je úplně otevřená.
  • Emerging - Této kategorie se mohou účastnit fotografové do 25 let. Jedná se o kategorii pro nové talenty - a pozor, snímky není možné nijak upravovat!
  • Energy - Sem patří fotografie ukazující sílu a energii, kterou sportovci vkládají do svého umění.
  • Innovation by Sony - Podívejte se na svět z jiného úhlu! Vymyslete něco nového, použijte jiný formát, blesk nebo neobvyklé světlo. Ukažte světu, co ještě nikdy neviděl.
  • Lifestyle - Sport není jenom o akci, ale také o kultuře, hudbě a životním stylu. A právě sem takovéhle záběry patří.
  • Masterpiece - Snímky v této kategorii ukazují umělecké přednosti fotografů, jejich jedinečný a na první pohled rozpoznatelný styl.
  • Moving Image - Nová kategorie se zaměřuje na video. Natočili jste 5-30s video, z něhož přechází zrak? Sem s ním!
  • Playground - Nedílnou součástí sportovních fotek je i prostředí, v němž se sportovci pohybují. V této kategorii hraje hlavní roli.
  • RAW - Žádné úpravy, žádný filtr, žádný ořez. Tady záleží jenom na tom, jak jste si už při pořízení fotky pohráli s kompozicí, světlem i nastavením foťáku.
  • Wings - Sportovci ve vzduchu, i tak by se tato kategorie dala ve zkratce popsat. Je jedno, jestli ve skoku, v pádu nebo vzletu.

Red Bull Illume, Innovation by Sony © Ale Di LulloRed Bull Illume, Innovation by Sony © Ale Di Lullo

Výhra za 100 000 €

Vítězové kategorií a celkový vítěz získají ceny v hodnotě 100 000 € - celkový vítěz se může těšit na fotoaparát Sony Alpha A9 s objektivem 24-70 mm f/2.8 GM, vítězové jednotlivých kategorií pak na Sony Alphu A7 III a objektiv 24-105 mm f/4 GM. K tomu navíc dostanou paměťovou kartu SanDisk i se čtečkou a SSD disk, kvalitní doplňky od značky COOPH a software na editaci fotografií Luminar 3 a presety od společnosti Skylum.

Ta navíc předá zvláštní cenu vítězi kategorie Creative by Skylum. Vítěz kategorie Emerging se může těšit na workshop Red Bull Rising Talent photography s plně uhrazenou cestou a ubytováním.

Red Bull Illume, Playground © Lorenz HolderRed Bull Illume, Playground © Lorenz Holder

Porota z 50 odborníků z celého světa

Porota složená z 50 odborníku z oborů žurnalistika, fotografie a sport vyberou ve třech kolech 55 finalistů a celkového vítěze. A na čem bude záležet? Na kompozici, technické stránce, kreativitě, dojmu, uměleckém cítění a celkových kvalitách fotografie.

Všech 55 finalistů, z nichž bude vybráno 11 vítězů kategorií a celkový vítěz, pak bude celý příští rok k vidění na výstavě. Jména budou oznámena na vyhlašovacím ceremoniálu v listopadu 2019.

Jak se přihlásit?

Co všechno musíte udělat pro účast v soutěži? Je potřeba jenom pár kroků!

  • Vyfoťte dokonalou fotku.
  • Zaregistrujte se na stránkách www.redbullillume.com.
  • Vyberte si kategorii, do níž chcete fotku přihlásit. Do každé kategorie můžete přihlásit maximálně 10 snímků, jeden snímek pak můžete zařadit do 2 kategorií.
  • Nahrajte fotku ve formátu JPG, video ve formátu MP4.
  • Fotky / videa odešlete. Jakmile fotku jednou pošlete, už je nemůžete měnit, proto se předem rozmyslete, které snímky chcete poslat.
  • To všechno udělejte nejpozději do 31. července 2019. Účast v soutěži je zdarma.
  • Čekejte na výsledek. :)

Přejeme hodně štěstí!

Red Bull Illume, New Creativity (Winner of Category) © Dan VojtěchRed Bull Illume, New Creativity (Winner of Category 2013) © Dan Vojtěch

Úvodní fotografie: Red Bull Illume - Masterpiece by EyeEm © Lorenz Holder

LACIE RUGGED SSD 500GB USB-C - orange

celková kapacita úložiště: 500 GB PCIe M.2 SSD, max. rychlost čtení a zápisu: 950 MB/s, odolnost: drcení, náraz, vlhkost (IP67)

4 990,-
Vyvolání černobílých negativů + digitalizace

vyvolání kinofilmů (135) i svitkových filmů (120/220) + následná digitalizace, rychlé a kvalitní zpracování, skenování až do rozlišení 4181 × 6305 px (velikost tisku až 60 × 90 cm)

299,-

Související články

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Fotografická soutěž na instagramu - i fotka a video jsou řemeslo

Fotografická soutěž na instagramu - i fotka a video jsou...

Zasoutěžte si s Nikonem o fullframový Nikon Z f!

Zasoutěžte si s Nikonem o fullframový Nikon Z f!

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...