Recenze

Recenze Rollei Rock Solid Beta Mark II: Skutečně pevný jako skála

Recenze Rollei Rock Solid Beta Mark II: Skutečně pevný jako skála
9. 7. 2019 | 5 minut čtení

Tento stativ mi zaslala firma Rollei s prosbou o recenzi. Byl jsem sám celkem zvědavý, protože jejich výrobky neznám a ohledně stativů jsem zvyklý na produkty od značek Manfrotto a Gitzo, které jsou na našem trhu více etablované. Nicméně již na úvod mohu říct, že jsem byl stativem Rock Solid Beta Mark II velice příjemně překvapen a na další krajinářské fotolovy si jej rozhodně vezmu s sebou.

Rollei Rock Solid Beta Mark II - balení, vzhled a vlastnosti

Stativ je dodáván s bohatou výbavou, jako je transportní pouzdro z pevné a odolné tkaniny, krátký středový sloupek pro odlehčení stativu a možnosti fotografování z extrémně nízké perspektivy.

Dále v balení naleznete kovové hroty pro nohy stativu, které lze vyměnit za standardně instalované gumové patky. Tyto hroty se hodí pro použití na tvrdém nepravidelném povrchu, kde by široké gumové patky neposkytovaly dostatečnou stabilitu. Nakonec je zde ještě rychloupínací destička pro stativovou hlavu a několik imbusových klíčů.

Základem stativu jsou čtyřsekční nohy, vyrobené z uhlíkových vláken. Tato technologie propůjčuje stativu mimořádnou pevnost, ale také nízkou váhu. Samotného mě překvapilo, jak je stativ vzhledem ke svým rozměrům lehký, ale zároveň velice pevný a stabilní. Samotný stativ váží 1,7 kg a včetně dodávané kulové hlavy T5S Mark II pak celkem 2,2 kg.

Standardní pracovní výška je 147 cm a po vysunutí středového sloupku je pracovní výška až 175 cm. Ve složeném stavu je stativ dlouhý pouze necelých 66 cm. K tomu je ovšem samozřejmě nutné připočíst i výšku stativové hlavy, která u T5S Mark II činí 10 cm. Maximální pracovní zatížení stativu je 25 kg, tedy velká rezerva i pro profesionální zrcadlovky s extrémními teleobjektivy.

Jednotlivé nohy stativu lze nezávisle polohovat do několika pozic pomocí kovových západek u základny stativu. Na všech třech nohách je také manžeta z tuhé pěny pro jistější a pohodlnější uchopení v dešti nebo mrazu. Středový sloupek je možné vyměnit za krátkou variantu tak, aby šel stativ takříkajíc "rozplácnout" pro záběry z velice nízké perspektivy nebo pro makrofotografii.

Středový sloupek je také možné obrátit vzhůru nohama a na jeho konci najdeme háček pro zavěšení batohu nebo jiné zátěže pro lepší stabilitu stativu při silném větru nebo při extrémní poloze stativu. Bohužel zde chybí funkce vyosení středového sloupku horizontálně, ale vzhledem k tomu, že stativ je primárně určen pro fotografy krajin a přírody, tak lze tento drobný nedostatek jistě odpustit.

Rollei Rock Solid Beta Mark II

Praktické zkušenosti

Se stativem se mi pracovalo velice dobře. Jeho relativně nízká váha je příjemným bonusem na delších toulkách přírodou při hledání kompozice. Rozložení i složení stativu je otázkou několika málo okamžiků. Trochu mi vadil systém rychloupínací destičky, kdy je potřeba destičku dotáhnout šroubem - podobně jako u systémů Arca. Pokud máte větší fotoaparát, tak je dotahovací šroub celkem blízko základně fotoaparátu, a pokud máte větší ruce, tak můžete s dobrým dotažením destičky k hlavě stativu trochu zápasit.

Co mě naopak velice potěšilo, byla práce se stativovou hlavou T5S Mark II. Tato hlava je skutečně velice robustní a kvalitně zpracovaná. Je koncipovaná hlavně pro krajináře, takže navzdory kulové konstrukci lze otáčet hlavou také pouze ve svislé ose pro tvorbu panoramat nebo švenkování.

Tuhost pohybu kulového kloubu lze regulovat přímo na otočném šroubu, což je velice vítaná funkce. Lze si takto nastavit minimální povolenou tuhost hlavy, takže se vám nestane, že po povolení kloubu vám fotoaparát s delším objektivem nekontrolovaně přepadne dopředu s rizikem poškození objektivu o stativ nebo s rizikem pádu celého stativu.

Rollei Rock Solid Beta Mark II

Dále na hlavě i na základně stativu najdeme celkem tři malé bublinkové vodováhy, takže není problém kalibrace stativu pro perfektní panoramatické snímky.

Jako další užitečná funkce je možnost přeměnit stativ na monopod pomocí demontáže jedné ze stativových nohou a středového sloupku a zkombinováním těchto částí dohromady. Získáte tak monopod s vahou lehce přes jeden kilogram a s maximální pracovní výškou až 186 cm. Velice užitečná drobnost, která ušetří další náklady v případě, že potřebujete nejenom stativ, ale i monopod.

Na základně stativu také nalezneme dva závity (1/4“ a 3/8“) pro montáž dalších příslušenství. Například uchycení pro externí displej v případě pořizování videonahrávek nebo držák pro tablet / mobilní telefon. Možností je mnoho a je pouze na vás, jak je využijete.

Hodnocení

Rollei Rock Solid Beta Mark II je vynikající stativ s perfektním dílenským zpracováním, výbornou stabilitou a příjemně nízkou váhou. Ocení jej zejména fotografové přírody a krajináři, ale i ostatní fotografové, kteří hledají kvalitní, odolný a lehký stativ pro svoje fotolovy. Celkově mě nenapadá nic zásadního, co bych tomuto výrobku vytknul jako negativum a cena plně odpovídá kvalitě. Zasloužených 95%.

Recenzoval Pavel Sekerka

Rollei Rock Solid Beta Mark II

chci stativ rollei rock solid beta mark ii

FUJIFILM Instax SQUARE film Slide

Pro fotoaparáty Fujifilm Instax Square, 10 ks barevných fotografií, Velikost tisku 2×3“ / 5,08×7,62 cm

279,-
JJC spoušť rádiová JM-MII (DC2) pro Nikon D5600/7500/610/750,Z6/7

eliminuje chvění fotoaparátu při fotografování s dlouhou expozicí, dosah až 30 metrů, 16 dostupných kanálů

990,-

Související články

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF
Hodnocení 92%

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF

Recenze: Rollei Rock Solid Beta Mark III
Hodnocení 94%

Recenze: Rollei Rock Solid Beta Mark III

Recenze: NIKON Z 28 mm f/2,8
Hodnocení 90%

Recenze: NIKON Z 28 mm f/2,8

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...