Fototipy

Jak fotit částečné zatmění Měsíce

Jak fotit částečné zatmění Měsíce
11. 7. 2019 | 3 minuty čtení

V úterý 16. července, zhruba od 21:00 do 01:00 večer, uvidíme na obloze částečné zatmění Měsíce. Vyražte si tuto událost vyfotit a pokud nevíte, jak na to, přečtěte si pár tipů na postup jak tento zajímavý úkaz vyfotit.

Co je to zatmění Měsíce? 

Zatmění Měsíce je jev, kdy se planeta Země dostane mezi Měsíc a Slunce. Sama pak vrhne stín, tentokrát pouze částečný, který dopadá na Měsíc. Jeho pozorování se věnuje nejen spousta astro nadšenců, ale i fotografů. V České republice bude toto zatmění pozorovatelné hodinu po východu Měsíce, tedy od 22:01 hod. až do 00:59 hod. Vrcholit bude ve 23:31 hod.

Jak a čím se na focení měsíce vybavit?

Doporučujeme teleobjektiv s vyšším rozsahem zoomu, kterým si Měsíc hezky přiblížíte, větší rozsah ohnisek je navíc oproti pevnému sklu univerzální volbou. Další samozřejmostí je stativ, vyberte si pevnější a těžší, musí únést vaši nejtěžší kombinaci objektiv + fotopaparát. Neměla by chybět ani kabelová spoušť, ale pokud ji nemáte, vystačíte si se samospouští nastavenou na 2 vteřiny.

Kompozice, focení do RAW a místo

Již výše bylo zmíněno, že je dobré delší ohnisko, nebo ultrazoomový kompakt, protože na širokoúhlém záběru by byl Měsíc velmi malý. Největší pokrytí stínem bude ve 23:31 hod., luna bude níže nad obzorem a je velmi pravděpodobné, že budete moci dát něco dalšího do kompozice, ve městech obvzlášt může být tento další objekt i zajímavě nasvícen. Na finální fotce lze díky dostatku dat v RAW souboru udělat i malý výřez. Experimentujte a přidejte do scény něco zajímavého. Minimálně se tak odlišíte od snímků na internetu.

Jak nastavit fotoaparát na částečné zatmění měsíce? 

Samozřejmostí je manuální mód, který vám dá plnou kontrolu nad výslednou fotografií. S fotoaparátem na stativu doporučujeme začít na ohnisku 300mm a manuálně měsíc zasotřit přes Live View. Clonu si dejte na hodnotu f/8, kdy vykreslí objektiv scénu nejkvalitněji. Dále doporučujeme zapnout bodové měření expozice, protože pří poměrovém, které počítá celou scénu, by byla odhalená část měsíce přeexponovaná. ISO si dejte pro začátek na hodnotu 100 - 200, čas si dopočtete po pár testovacích snímcích, ale nejčasteji to bývá od 1/125s do 1/500s.

Přejem hodně povedených záběrů! :)

Fotopřání 10 × 21

jednoduché objednání online, možnost doplnění fotografie či grafiky texty, pozadími, rámečky a cliparty, výběr lesklého nebo matného povrchu

25,-
7ARTISANS 9 mm f/5,6 pro Sony E

Ultraširokoúhlý objektiv pro full frame snímač, Ideální pro fotografování interiérů, architektury i přírody, Pro bajonet Sony E

14 990,-
SWAROVSKI RB nabíjecí akumulátor pro AX Visio

Swarovski dobíjecí akumulátor, Určeno pro dalekohledy AX Visio, Kapacita baterie: 3000 mAh/11Wh

1 690,-

Související články

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Tipy na focení - komunita

Tipy na focení - komunita

Diskuze

Jak fotit částečné zatmění Měsíce

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...