Fototipy

Jak vyfotit západ slunce, aby to nebyl kýč

Jak vyfotit západ slunce, aby to nebyl kýč
20. 8. 2023 | 4 minuty čtení

Západ a východ slunce, jedny z nejkrásnějších přírodních jevů. Ne vždycky je ale fotka taková, jakou si představujeme, a často z ní vzejde nechtěný kýč. Jak se toho vyvarovat? V dnešní článku se podíváme na zoubek nelehké disciplíně nekýčovité fotky západu slunce.

(Ne)kýč

Zlatá hodinka - východ a západ slunce. Nikdo (ani já) nezapomene ve fotografických radách opomenout, že focení v téhle době je to nejlepší, co můžete pro fotku udělat. Je to kvůli měkkému světlu, ale i jeho zabarvení má kouzlo, které poledním sluncem zkrátka nenahradíte.

Západy i východy slunce v sobě mají něco navíc nejen tím, že ukončují, resp. začínají den, ale i proto, že se jim takový význam v kultuře přisuzuje. Požádat o ruku, když vás ostré slunce oslepuje? Posadit se a dívat se s drahou polovičkou na slunce putující vysoko po obloze nad ostrými vrcholky hor? V tom přece není žádná romantika. A k romantice se tak trochu váže i kýč.

Jsem ale přesvědčená o tom, že to jde i bez (ultra velkého) kýče. Romantika je založená na tom, co sbližuje zamilovanou dvojici, nemusí to být velká kýčovitá hollywoodská gesta, může to být něco docela malého, pro ostatní lidi neviditelného, ba dokonce nepochopitelného nebo divného. A totéž platí i fotkách západu slunce.

Cap de Formentor, Mallorca © Anna JiráskováCap de Formentor, Mallorca © Anna Jirásková

Západ slunce ≠ pouze slunce těsně nad obzorem

Co si budeme povídat, je to nejefektnější: nejintenzivnější oranžová, hezké orámování... Ale i když si na takovou chvíli počkáte, hledejte si originální pohled, nespokojte se s prvoplánovým řešením, kde je třeba jenom samotné slunce nad mořem. Na fotkách západu slunce vlastně ani to slunce být nemusí. Takové slunce ovšem vrhá třeba stíny, někdy i se zvláštní texturou, když procházejí třeba záclonou. 

Budou fungovat třeba průhledy, odrazy, ono i samotné světlo je západosluneční, že někdy není potřeba zabrat sluneční kotouč - třeba takové "boží světlo", paprsky prosvětlující skrze mraky, je skutečně krásné. Vyberte si třeba nějakou dominantu, kterou bude západ slunce pouze dokreslovat, jakoby mimochodem. Člověk či jiný živý element fotku také posune.

Tampere, Finsko © Anna JiráskováTampere, Finsko © Anna Jirásková

Západ slunce znamená krásně barevný horizont i nějakou dobu poté, co slunce zapadlo. Pokud ho tedy nestihnete, nestresujte se, možná na vás čeká ještě lepší záběr. :)

Preikestolen, Norsko © Anna JiráskováPreikestolen, Norsko © Anna Jirásková

Příroda je nejlepší výtvarník

Příroda často kombinuje věci, které si buď ani neumíte představit, nebo si je umíte představit a netrpělivě na takový záběr čekáte. Mlha se sluncem, slunce za mraky, neskutečné barvy, které byste ani v postprocesu dohromady nedali.

Tampere, Finsko © Anna JiráskováNěkdy může být i pouhý výhled z okna krásný. Tampere, Finsko © Anna Jirásková

S tím souvisí i další rada: nežeňte v postprodukci barvy do extrému, neonová oranžová nebude uvěřitelná. Na druhou stranu jsou někdy ty barvy skutečně natolik intenzivní, že je to kýč. A byl by hřích ten okamžik kvůli tomu nevyfotit. Trocha kýče ještě nikomu neuškodila, že ne? :)

Tampere, Finsko © Anna JiráskováTampere, Finsko © Anna Jirásková

Tvořte spolu s přírodou

Buďte kreativní a nekopírujte cizí nápady, což platí nejen při focení západu slunce. To totiž samo o sobě zavání kýčem a takové chytání slunce do prstů už nikoho neohromí.

A rozhodně nezapomínejte na kompozici, ta je i při focení západu slunce základem fotky. :) Pokud si pár pravidel potřebujete připomenout, třeba vám pomůže náš čtyřdílný seriál.

chci proniknout do kompozice

Přeji vám krásné světlo a spoustu povedených záběrů!

Irsko © Anna JiráskováIrsko © Anna Jirásková

Autorka článku: Anna Jirásková

SONY Alpha A7IV
SONY Alpha A7 IV tělo

Rozlišení 33 Mpx, full frame Exmor R CMOS BSI, Snímání rychlostí až 10 fps, nativní ISO 100 – 51 200, 4K 60p video 10 bitech, S-Cinetone

59 990,-
AGFAPHOTO Realikids Cam 2 modrý

12Mpx fotografie, videa v HD kvalitě (1080 × 720 px), 3,5“ displej

1 290,-
SONY Alpha A7 III
SONY Alpha A7 III

full frame 24 Mpx snímač, až 10 sn./s. při sekvenčním snímání s bufferem až na 177 JPEG snímků, XAVC S 4k video, 100 Mbps 8-bit 4:2:0 - interní nahrávání, přes HDMI výstup 8-bit 4:2:2, 120 FPS FHD

37 990,-

Související články

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Diskuze

Jak vyfotit západ slunce, aby to nebyl kýč

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...