Je to skutečně zajímavá, ale objektivy v rozsahu 100 - 400mm hrají v dnešní době spíše 2. ligu. Novinka od společnosti Sony, objektiv FE 200 - 600 mm f/5,6-6,3 G OSS je toho dalším důkazem a pro japonskou korporaci velmi důležitým počinem na poli fullframe teleobjektivů.

Hodnocení odborníka 91%

  • Perfektní optická kvalita za rozumnou cenu
  • Dosah 600mm v kompaktním balení vážícím 2115 gramů
  • Tiché a přesné ostření a výkonný stabilizátor
  • Utěsnění proti prachu a vlhkosti
  • Tlačítkům presetu ostření lze přiřadit i jiné funkce
  • Světelnost by mohla být lepší

Popis

Recenze objektivu Sony 200 - 600mm G OSS

Univerzální rozsah ohnisek, skvělá optika a magických 600mm. Tak nějak by se dal charakterizovat nový objektiv řady G FE 200-600 mm f/5,6-6,3 G OSS. Jeho optická soustava se skládá z 24 členů v 17 skupinách z nichž 5 je ED a 1 asférický. Toto doplňuje 11 lamelová clona, která je zárukou kvalitního podání rozostřeného pozadí fotografovaného objektu. Objektiv je dodáván v měkkém pouzdře se zatahováním na vrchní straně, krytkami, popruhem, bajonetovou clonou a lze na něj šroubovat 95mm filtry. 

Fyzické provedení objektivu a jak se s ním fotí

První, co jsem ocenil, byla celková váha kombinace. Objektiv (2115 gramů) jsem měl nasazený na těle A7r II (625 gramů). Skoro o kilogram lehčí, než moje běžná kombinace od konkurenční značky, to už je znát. Objektiv se celkově dobře používá, je samozřejmě o chlup větší než jeho alternativa 100 - 400mm, ale né o moc. Příznivce čisté optiky určitě potěší, že se při zoomu nevysouvá a celý mechanismus je kompletně interní. Toto jsme navíc ocenil, když jsem měl objektiv na gimbal hlavě, kde jde o balanc. Tělo má klasický set přepínače a dva kroužky na zoom a ostření, ty se dobře drží a mají plynulý chod. Co je hodně zajímavé, je posun od 200 do 600mm, ten je velmi malý, tak akorát abyste nemuseli přetáčet zápěstí. Ostření jsem při použití v terénu vůbec neslyšel a pracovalo rychle, můžete si ale k jeho rychlejší práci uzpůsobit i 3 tlačítka. Stejně tak stabilizátor - funkční, tichý a spolehlivý i na nižším čase. 

Výsledná obrazová kvalita snímků

Jedná se o kvalitní objektiv, který pro mě nijak nevybočuje z profesionálního standardu, který je nám dnes dostupný za skvělé ceny. Ano, asi se na mě nyní někteří z vás ohradí, že je to pořád dost peněz, musíme si ale uvědomit, že je jedná o špičkové sklo, které rychle ostří, je kompletně utěsněno a dostane nás na 600mm. Ani při extrémních přechodech mezi světly a stíny jsem navíc nezachytil žádnou aberaci a jsem spokojen. Cena je pak ospravedlnitelné pro každého a dny, kdy musel člověk na Sony bezzrcadlovky adaptovat objektivy jiných značek, se nenávratně blíží ke svému konci.

Hlavní vlastnosti Sony 200 - 600mm G OSS a komu ho doporučuji?

Nejlepší předností objektivu jsou

  • Výkonný optický stabilizátor (5 stop)
  • Špičkové optické vlastnosti 
  • Utěsnění proti prachu a vlhkosti
  • Možnost uživatelského nastavení tlačítek aretace ostření 3x
  • Patka, clona i kvalitní měkké pouzdro součástí

Objektiv jsem měl na testování krátce, ale povedlo se mi ho využít na situaci, která je pro jeho dlouhý dosah v kombinaci s vysokým rozlišením A7r II ideální. Na hnízdě čápů jsme dokázali s bratrem odečíst kroužek na vzdálenost kolem 150 metrů. Pro ptáka už vzdálenost, kdy je naprosto klidný a neuletí. Kroužek je dlouhý 5 cm a každé písmenko na něm má 1 cm na výšku. Odečetli jsem bez problémů, stačilo jen počkat, až se pták správně postaví. Výsledky nyní pomohou ornitlogům ve studiu toho druhu. Za ideálního světla bych tento objektiv doporučil nejen na zvířata, ale i na focení sportu, vzdálených objektů v krajině, nebo letadel.

Recenzoval a fotil: Václav Křížek

Hlavní rysy

  • SSM pro tiché a velmi přesné ostření objektivu
  • Optická soustava využívá 1 asférický prvek a 5 skel ED
  • Antireflexní nanokrystalová vrstva pro zabránění odlesků a stínových odrazů
  • Rozsah 200 - 600 mm je velmi univerzální pro focení přírody, sportu atd.

Videorecenze

Další videorecenze

Recenze LAOWA 10 mm f/2,8 FF II C&D-Dreamer: první Laowa s automatickým zaostřováním

Recenze Fujifilm GFX 100 II

Shrnutí

Kvalitní výstupy, odolné a rychle ostřící tělo, nebo možnosti dostupné na mnohem dražších pevných sklech. To vše dělá z objektivu FE 200 - 600mm G OSS perfektní nástroj pro uživatele, kteří se chtějí dostat co nejdále. Myšleno zoomem, protože pak na těch 600mm skončíte stejně nejčastěji.

Další recenze

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF
Hodnocení 92%

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF

26. 3. 2024
Recenze: Rollei Rock Solid Beta Mark III
Hodnocení 94%

Recenze: Rollei Rock Solid Beta Mark III

21. 3. 2024
Recenze: NIKON Z 28 mm f/2,8
Hodnocení 90%

Recenze: NIKON Z 28 mm f/2,8

21. 3. 2024
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...