Aktuality z fotosvěta

Legendární analogové středoformáty, chlouba fototechniky

Legendární analogové středoformáty, chlouba fototechniky
14. 8. 2019 | 6 minut čtení

Minule jsme si povídali o středoformátech za hubičku. V dnešním textu se podíváme na zoubek těm o něco dražším, legendárním kouskům, které ve své době patřily ke špičce profesionální techniky. Držte si klobouky, středoformátové lahůdky jsou tady!

​Středoformátové lahůdky

V minulém textu jsme se věnovali těm krásným starým foťákům, které vám za pár drobných osvítí spoustu svitkového filmu. Abychom trochu vyvážili obsah blogu, měli bychom se také věnovat těm středoformátovým kamerám, které se zapsaly do historie fotky jako špičkové, vysněné, dokonalé - přehánění se meze nekladou.

V tomto článku si ukážeme pár z těch značek a přístrojů, které stojí na pomyslných piedestalech středoformátové techniky. Pár desítek let zpátky to byly právě tyto foťáky, které patřily k té nejlepší profi technice. Stály mnohonásobně více než dnes na bazarových policích. Však i proto dnes mnoho z nás fotí na film.

Tu radost z foťáku první kategorie těžko nahradit. A tyhle klenoty se dnes dají pořídit za zlomek původní ceny. Navíc nejsou zase tak staré, takže odvedou ještě pěkný kus práce.

Contax

Čekali jste, že začnu Hasselbladem? Tak to bych se na to podíval! Nerad bych se pouštěl do pasti srovnávání a hodnocení, ale z fotoaparátů, se kterými jsem měl tu čest, mi Contaxy odjakživa přišly jako designově a funkčně nejpěkněji zpracované. O geniální ergonomii nemluvě.

Takovým nejpěknějším příkladem je Contax 645. Objektivy od Zeisse, navíc s automatickým ostřením, vzhledově podobný Mamiyím stejného formátu, ale výrazně odolnější, zkrátka plast na těchhle mašinkách nenajdete. S možností připojení digitálních zad, ale hlavně - jako jediný střední formát s vestavěnou vakuovou pumpou.

Neděste se vlastní fantazie, vývěva je zde vestavěná v kazetě, zaručuje přisátí filmu a jeho dokonalé zploštění pro perfektní distribuci rozlišení i při malé hloubce ostrosti. Což Contax 645 pasuje na technologického krále tohoto výběru, alespoň nevím o jiném přístroji, který by touto funkcí z výroby disponoval.

Contax 645Contax 645 (zdroj: Amazon)

Rolleiflex

Pokud chcete něco nenáročného, tichého a malého, v luxusní třídě středoformátů se nabízí Rolleiflex. Tyto dvouoké zrcadlovky patří mezi špičku ve své kategorii. Perfektní mechanické zpracování, skla od Carl Zeisse, závěrky od Compuru. Proti svým levnějším souputníkům mají Rolleiflexy výrazně větší výdrž a jasnější matnici.

Díky centrální závěrce jsou tiché a disponují ostrými a kontrastními objektivy. Pokud jste si oblíbili čtvercový formát, bude Rolleiflex T nejen skvělá ozdoba, sběratelský kus, ale především fotoaparát se skvělým výstupem.

Rollei se před ukončením výroby pustil i do klasických středoformátových zrcadlovek. Bohužel neudržel krok s konkurencí, lepší TLR než Rolleiflex T ale dodnes na trhu nenajdete.

Rolleiflex TRolleiflex T (zdroj: Leica store Manchester)

Mamiya

A že vás nebaví jak klasické zrcadlovky, tak ty dvouoké? Ve středoformátové síni slávy najdete i pár dálkoměrů. Čestné místo v ní mají i Bronica, Plaubel a Fujifilm, ale nejoblíbenější a nejrozšířenější je systém Mamiya 6 a 7. Šestka s formátem 6 x 6 a sedmička 6 x 7, oba dálkoměry s vyměnitelnými objektivy.

Ty jsou osazeny centrální závěrkou a díky tomu takřka neslyšné. Velký formát filmu, malé rozměry, tichý provoz a dálkoměr. Pokud se poohlížíte po reportážním středoformátu, Mamiya 6 nebo 7 jsou ideálními kandidáty.

Mamiya 6Mamiya 6 (zdroj: Kenrockwell)

Hasselblad

Konečně Hasselblad, že ano, ten by neměl v podobném výběru chybět. Je to jedna z mála firem orientovaných výhradně na střední formát, která přežila přechod na digitál. Ačkoli jejich dnešní H systém je původně přepracovaný Fujifilm GX 645, Hasselbladu se podařilo své produkty prosadit i v digitálním světě a velmi úspěšně.

Filmová řada V je dnes už legendou. Fotoaparát, který pořídil snímky z cesty na Měsíc, sloužil nesčetnému počtu módních, reportážních nebo reklamních a technických fotografů. A dodnes platí za synonymum nekompromisní kvality a fotografického výkonu.

Hasselbladů V najdeme na bazarovém trhu spoustu, stejně jako objektivů a příslušenství k nim. Díky jejich precizní a odolné konstrukci jsou i desítky let staré aparáty perfektně funkční. A co víc, Hasselblad dodnes vyrábí digitální záda použitelná i na těchto svých starých modelech.

A jak mezi nimi vybírat? Předně bez obav - jakýkoli z moderních strojů od modelu C (1957) až po současnost je kompatibilní s novými objektivy s centrální závěrkou a většinou příslušenství. Za nejspolehlivější se považuje mechanický CM 501, ale díky tomu je také nejvyhledávanější.

Nevím ale o tom, že by s jinými typy bývaly větší potíže. A právě proto, že v tomto výběru se snad chyba udělat nedá, patří stále za tak oblíbené mezi milovníky středního formátu.

Hasselblad CM 501Hasselblad CM 501 (zdroj: McCad)

Co na ně říkáte? Že se vám zachtělo nějaký z nich alespoň vyzkoušet? Zastavte se v paláci Langhans na prohlídku bazaru. Každou chvíli se tady nějaký klenot objeví.

Autor textu: Kryštof Korč

Vyvolání černobílých negativů + digitalizace

vyvolání kinofilmů (135) i svitkových filmů (120/220) + následná digitalizace, rychlé a kvalitní zpracování, skenování až do rozlišení 4181 × 6305 px (velikost tisku až 60 × 90 cm)

299,-
Ruční vyvolání černobílých filmů + digitalizace

lepší prokreslení a podání polotónů než u strojového vyvolání, lepší ostrost než strojové vyvolání, vyšší kvalita důležitá pro zvětšování snímků ve větších formátech

399,-
Foto na kapa desce s laminací

originální fotoobraz na zavěšení doma či pro vystavení, kapa deska je trvanlivá a odolná, tiskneme až do velikosti 70 x 100 cm

170,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...