Aktuality z fotosvěta

Raritní úlovky a analogové lahůdky z bazaru Centra FotoŠkoda

Raritní úlovky a analogové lahůdky z bazaru Centra FotoŠkoda
3. 9. 2019 | 6 minut čtení

Jsou foťáky a Foťáky. Dnes si budeme povídat o těch druhých - raritních kouscích, se kterými se nesetkáte na každém rohu. Představíme vám analogové lahůdky, které si našly cestu do našeho bazaru a tím také možnost dostat nový život ve vašich rukou. Pohodlně se usaďte a následující řádky si náležitě vychutnejte.

Foťáky, co se nevidí každý den

Když vidím někoho s foťákem, řeknu si na první pohled: to je Nikon Df, nebo třeba Leica M, nebo jakýkoli jiný běžný přístroj, se kterým se nezahazujete stejně, jako když kolem vás po silnici projede už pátá škodovka za minutu. Pak jsou tu ale foťáky, které ve mě vyvolávají touhu zeptat se, co je to vlastně za přístroj, a někdy dokonce, jestli je to vůbec foťák.

Kromě těch generických, masově rozšířených přístrojů na focení totiž existuje nespočet libůstek, které bývají funkčně, designově nebo třeba i sběratelsky velmi zajímavé.

Věděli jste, že třeba Olympus Pen je původně kinofilmová zrcadlovka s neobvyklou konstrukcí, velkým výběrem špičkových objektivů a vůbec, jeden ze sběratelsky nejobtížněji sehnatelných systémů, tedy pokud se jej rozhodnete posbírat celý? Pokud ano, zjevně se vyznáte a doufám, že vám následujícím textem rozšířím obzory o pár zajímavostí.

Pokud jste to nevěděli, tak vězte, že je to jen kapka v moři. Ve fotosvětě je nepřeberně krásných a zajímavých kamer, o kterých se tolik nemluví a nepíše. A právě proto o nich píšeme dnes. Pokaždé, když se projdu bazarovým oddělením, nestíhám žasnout nad tím, kolik výjimečností tam najdu.

Těžko vyjmenovat všechny, snad ani není v lidských silách je znát, ale rozhodně vám můžu ukázat pár z těch krásných rarit, které nám právě leží na policích, nebo jsem je v nedávné době zahlédl. Pro všechny z nás, kteří už jsme přemlsaní klasickými foťáky se standardními funkcemi, obyčejným designem a klasickým ovládáním, to určitě bude příjemné osvěžení.

Agat

Když jsem se procházel po bazaru, padla mi do oka jako vždy spousta zajímavých kompaktů. Od Leicy až po legendární Olympusy Mju, poslední dobou čím dál tím oblíbenější pro snapshot fotografii. Co mě ale málem donutilo vytáhnout peněženku, byly dva kusy fotoaparátu Agat od Loma.

Ať už se věnujete streetu, snapshot fotografii, nebo jste jedním ze zastánců lomografie, Agat je jednou z těch těžko sehnatelných specialit, která by vám v kapse neměla chybět. Je to jeden z nejmenších fotoaparátů ve své kategorii, s dobrým světelným objektivem, jednoduchým ovládáním a konstrukcí přizpůsobenou co největší kompaktnosti aparátu, jeho nejdelší rozměr tak nepřesahuje 10 cm.

Navíc se jedná o half-framový přístroj, takže na jednu cívku filmu vyfotografujete dvojnásobek záběrů oproti standardnímu kinofilmovému přístroji.

Lomography Agat 18
Lomography Agat 18

Plaubel Makina

Od snapshotu teď zase k něčemu high-endovému. Aktuálně se nám žádná Makina na pultech neblyští, ale pro fanoušky dálkoměrných středoformátů tuto lahůdku musím zmínit. Už jen proto, že předešlých textech jsme se zabývali středním formátem a na Plaubel nezbylo místo.

Oproti sklopkám od Fuji a Voigtländeru o stejném formátu je o poznání lehčí a skladnější, navíc s vynikajícím hledáčkem. Osazený vynikajícím Nikkorem a s rychlým a minimalistickým ovládáním je to jeden z nejlepších reportážních středoformátů.

Plaubel Makina

Ricoh GR 28/2,8 M39

Abychom nepovídali jen o foťácích, máme teď na pultu i jednu raritu mezi objektivy. Znáte Ricoh GR? Je to legenda streetové fotky, drobný kompakt se skvělým výkonem, který si vybudoval stálé místo ve světě pouliční fotky.

Světlo světa spatřilo mnoho analogových a dodnes dokonce tři digitální verze. Většina jeho úspěchu je dodnes založená na nekompromisně kvalitní optice, a tak není divu, že se Ricoh rozhodl svůj skvělý objektiv vydat i ve verzi pro Leica bajonet a závit. Jednu M39 verzi právě máme skladem.

V oběhu je jich málo a kvalitou se směle srovnají s Leica skly, navíc v tak malém provedení a s tak skvělým poměrem rozlišení a kontrastu, že se mu rovná jen nejnovější 28mm Elmarit, který je nesrovnatelně nákladnější.

Ricoh GR 28 mm M39

Roth Levy Minigraph

A něco pro sběratele? Takových přístrojů se u nás také najde dostatek. Z těch, které mi vyrazily dech za poslední dobu, nejvýrazněji vyčnívá Minigraph. Už asi málokdo bude na takový aparát chtít fotografovat, je to ale beze všeho sběratelský unikát.

Jedná se o první fotoaparát na kinofilm v Evropě, z roku 1915. Fotoaparát s unikátní konstrukcí, která dovoluje použít jej zároveň jako zvětšovací nebo projekční přístroj. Na světě jich koluje jen několik kusů a v aukcích se objevují poměrně zřídka.

Roth Levy Minigraph (Zdroj: CorsoPolaris.net)

Tak co říkáte? Ukázali jsme vám dnes něco nového? Doufám, že ano. Těch pár výjimečných fotografických zařízení se ale ani zdaleka nedá srovnat s plnými policemi na našem bazarovém oddělení, které na vás čekají. Přijďte se pokochat, budeme se na vás těšit.

Autor článku: Kryštof Korč

AI ART obrazy

Každý vytvořený obrázek je originální, Žádné dovednosti v umění nebo grafickém designu nejsou potřeba, Naše AI může generovat obrázky v různých stylech

160,-
TAMRON 28-75 mm f/2,8 Di III VXD G2 pro Nikon Z

Objektiv pro full-frame snímač s bajonetem Nikon Z, Všestranný rozsah zoomu, Nejlepší kvalita obrazu ve třídě standardních objektivů se zoomem

23 990,-
PEAK DESIGN Slide COYOTE - popruh

Lze nosit jako popruh přes rameno nebo řemínek na krk, Na kompaktní bezzrcadlovky (CSC, mirrorless) nebo DSLR, Nastavitelná délka pásku od 99 do 145 cm

1 990,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...