Aktuality z fotosvětaLeica

Za Leicou do bazaru aneb Skvělé kousky za skvělé ceny

Za Leicou do bazaru aneb Skvělé kousky za skvělé ceny
4. 9. 2019 | 6 minut čtení

O Leice jste si na našem blogu mohli přečíst už řadu článků, stejně tak o výjimečných kouscích, které najdete v našem bazaru. V dnešním článku se bazar a Leica spojí dohromady a podíváme se na skvělé produkty s červeným logem Leica, které najdete na našich bazarových policích - a které vám umožní užívat si luxusní optickou kvalitu typickou pro Leicu za menší obnos než při nákupu nového kousku.

Legendární Leica na bazarových policích

Do určité míry můžete o jakékoliv fotografické značce prohlásit, že změnila fotografii. Je ale málo takových, kterým se podařilo vynalézt celý nový formát, dovézt jej k dokonalosti, přežít digitalizaci v prakticky nezměněné formě a ještě si udržet specifickou část trhu svým unikátním fotoaparátem. Uf, až se mi z toho výčtu orosilo čelo.

O Leice jsme již psali, o tom jak Oskar Barnack přišel s kinofilmovým políčkem jako s formátem, který používáme doteď. Nebo o dálkoměrných fotoaparátech, které se i přes svoji archaičnost drží při životě dodnes a specifická sorta fotografů na ně nedá dopustit.

Nebo třeba i o takové maličkosti, jako že výroba Leicy stále probíhá v Něměcku a ani zdaleka to nevypadá, že by se měla přesouvat někam, kde je pracovní síla levnější. A nebo, a už toho chválení opravdu nechám, poslední výrobce, který stále nabízí moderní fotoaparát na kinofilm.

Značka, která si drží po taková léta legendární status, také vyprodukovala nespočet zajímavých foťáků. A tak jsme si na závěr bazarového cyklu řekli, že vám představíme ty Leicy, které jsou nějakým způsobem unikátní a dají se najít, nebo dokonce zrovna leží, na bazarovém oddělení FotoŠkoda.

Leica M5

Začnu něčím nestandardním. Leicy asi všichni znáte: na první pohled je to velmi jednoduše rozeznatelný přístroj, který se drží velmi podobného designu už po desetiletí. V roce 1972 spatřila světlo světa černá ovce Leicy (také ve stříbrné verzi), která se od původního standardu elegantního co nejmenšího a nejlehčího přístroje vzdálila.

Byl to svým způsobem propadák, Leica dokonce znovu uvedla do výroby jeho předchůdce. Ale i přes to všechno je to pořád klasická Leica. M5 je jen trochu větší a o pár gramů těžší, pořád ale s perfektním dálkoměrem, jednoduchým ovládáním a věřím, že pro někoho to bude i moc zajímavý design.

Díky jeho relativně malé oblíbenosti se právě M5 dá pořídit za příznivější ceny než jiné modely.

Leica M5

Leica M4

Předchůdce, souputník a vlastně i následovník M5 je právě tím foťákem, po kterém je dobré se poohlížet, pokud sháníte něco staromilsky funkčního. M4 je z těch modelů, které se prodávají relativně levně, ale už se jedná o plnohodnotný moderní dálkoměr se skvělým hledáčkem s rámečky na 35 mm, 50 mm, 90 mm and 135 mm objektivy.

U verze M4-2 poté přibývají hot-shoe a připojitelnost motorového posunu filmu. A nakonec verze M4-P, která přidává 28mm rámeček v hledáčku. Tato je už téměř shodná s výrazně modernější M6. Pro všechny z vás, kteří se poohlížejí po jednoduchém a levném aparátu s červeným logem, je M4 ideální.

Leica M4

Leica III

A pokud nejste fanoušci moderních foťáků, dá se u nás pořídit i nějaká ta ikonická Leica. Verze IIIf je poslední z řady vyrobené ve starém designu původní Barnackovy Ur-Leicy. S maximálním důrazem na kompaktnost, malý, lehoučký, nenápadný foťák.

I přes své stáří spousta z těchto krasavců stále perfektně funguje. A hlavně, kdekdo vám dnes bude tvrdit, že desítky let stará skla jsou nepoužitelná, u těch wetzlarských to až tak pravda není. Kontrast a rozlišení těchto objektivů je i na dnešní poměry velmi dobrý. Zrovna teď máme na polici jednu takovou v plné parádě.

Leica IIIfLeica IIIf

chci Leicu III

Leica 50 mm APO-Summicron-M ASPH f/2.0

A abych nemluvil jen o foťácích, máme teď na polici jednu velikou výjimečnost z řad objektivů. Nejedná se ani tak o sběratelskou raritu, ani nic s extrémními parametry, ale prostě a jednoduše o nejlepší padesátku na světě. Přiznám se, že tohle je jeden z těch objektivů, kvůli kterým Leicu obdivuji.

Podobně jako Zeiss v případě řady Otus, i v Leice si řekli, že sestrojí něco s těmi nejvyššími dosažitelnými standardy v dané kategorii. Museli upravit celý výrobní proces, zvýšit úroveň už tak velmi přísné výstupní kontroly a samozřejmě věnovat objektivu roky vývoje.

Proti velkým a těžkým Otusům určeným na zrcadlovky je apochromatický Summicron 50 mm nenápadný malý objektiv. Svým optickým výkonem je to ale ten nejlepší a nejdokonalejší kus fotografické optiky ve své kategorii. A jeden takový právě teď máme v nabídce.

Leica 50 mm APO-Summicron-M ASPH f/2.0

chci 50mm Summicron

 

Leica už nejsou jen malé lehké dálkoměry, ale i uznávané filmové zrcadlovky řady R, digitální bezzrcadlovky nebo digitální středoformátové zrcadlovky. A nespočet dalších. Ať už bazarové, nebo nové, právě na spodním patře v paláci Langhans najdete delikátně vystlané červené vitríny Leica Boutique hned vedle použitých, léty ověřených starých foťáků z Wetzlaru, Solmsu nebo Kanady.

A stojí to za to, ať už si jdete pro nový digitální dálkoměr v limitované edici, nebo starý model filmové zrcadlovky, u nás je vždy z čeho vybírat. A z foťáků s červeným logem požehnaně.

Autor článku: Kryštof Korč

Fotopapír Fine Art Deep Matt

dva formáty v nabídce – 20 × 30 cm a 20 × 20 cm, suchý proces tisku

100,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Další Leica

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za padesát let. Síla dokumentu je jinde

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za...

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...