Aktuality z fotosvěta

Czech Photo pořádá konferenci o roli profesionálního fotožurnalismu

Termín: 9. 10. 2019| Čas: 09:00 - 13:00
Czech Photo pořádá konferenci o roli profesionálního fotožurnalismu
8. 10. 2019 | 3 minuty čtení

Poslední volná místa! Kam směřuje dnešní fotožurnalismus? Co lze považovat za profesionální média? Jaká je role soutěží World Press Photo a Czech Press Photo? Na tyto a další otázky se bude 9. října snažit odpovědět konference Role profesionálního vizuálního žurnalismu v dnešní době, kterou u příležitosti 25. výročí soutěže Czech Press Photo pořádá Czech Photo.

​Konference o současnosti i budoucnosti fotožurnalismu

Fotožurnalismus má ve světovém dění důležitou roli. Vzpomeňme si na mnoho významných fotografů, jejichž snímky přiblížily světové konflikty, zásadní dějinné okamžiky či i ty, které by jinak proběhly bez povšimnutí. Jeho krédem je zachycovat nejen samotné události, ale také proniknout mezi řádky a vytvořit soubor rovnocenný s literárním pojednáním. V posledních letech zažívá krizi.

Jakou šanci má fotožurnalismus v moderním světě, kde má fotoaparát takřka každý, a kdo fotí dění okolo sebe, cítí se být takřka reportérem? Má vůbec někdo zájem o hlubší, esteticky působivé a profesionálně zpracované, osobní svědectví, když všude kolem něj proudí fotografie různorodé kvality? A co fotožurnalismus čeká? To jsou otázky, na něž se bude snažit odpovědět konference s názvem Role profesionálního vizuálního žurnalismu v dnešní době zastřešená společností Czech Photo.

Konference je rozdělená na dva tematické bloky a nahlédne na téma jak ze zahraniční, tak z domácí perspektivy. S účastníky konference bude v prvním bloku diskutovat ředitel soutěže World Press Photo David Campbell (Austrálie, Nizozemsko), zakladatel a šéfredaktor čtvrtletníku Reportage Colin Jacobson (Velká Británie) a íránská fotografka Amak Mahmoodian.

Ve druhém bloku se objeví Petr Mlch z fotobanky ČTK, šéfredaktor časopisu Reflex Marek Stoniš, šéfredaktor magazínu Reportér Robert Čásenský a fotografové Dan Materna z Mafry a Ondřej Neff.

Hlavní témata:

  • Co je dnes úkolem profesionálního vizuálního žurnalismu?
  • Co lze dnes považovat za profesionální média?
  • Kdo je dnes v oblasti vizuálního žurnalismu profesionál?
  • Jaká je role soutěží World Press Photo nebo Czech Press Photo?
  • Lze zabránit již probíhající devalvaci vizuálního žurnalismu?

Konference se koná 9. října na Novotného lávce v Praze od 9 do 13 hodin. Studenti a účastníci aktuálního ročníku soutěže Czech Press Photo mají vstup zdarma, pro ostatní činí vstupní poplatek 500 Kč. Protože je kapacita sálu omezená, je třeba si rezervovat místo na e-mailu cp@czechphoto.org.

Partnery konference je časopis Reflex a firmy Berlitz a Centrum FotoŠkoda.

Přesný harmonogram naleznete na stránkách Czech Photo.

Ruční vyvolání černobílých filmů + digitalizace

lepší prokreslení a podání polotónů než u strojového vyvolání, lepší ostrost než strojové vyvolání, vyšší kvalita důležitá pro zvětšování snímků ve větších formátech

399,-
DJI RS 4

Lehký stabilizátor s ještě plynulejším vyvažováním, Nativní vertikální snímání 2. generace, S rozšířenou osou náklonu

14 390,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...