Výstavy

Výseky (z normalizace) Josefa Chuchmy v Leica Gallery Prague

Termín: 13. 9. - 3. 11. 2019
Výseky (z normalizace) Josefa Chuchmy v Leica Gallery Prague
9. 9. 2019 | 2 minuty čtení

Jak se žilo za minulého režimu? Na tuto otázku odpovídá výstava Josefa Chuchmy s názvem Výseky (z normalizace). V jejím rámci můžete od 13. září do 3. listopadu zhlédnout humanistický dokument zachycující život v ulicích, na koncertech, náboženských slavnostech či vojenských přísahách.

Reflexe minulého režimu

Letos na podzim uplyne 30 let od sametové revoluce. V Leica Gallery Prague si nyní můžete období, které jí předcházelo, připomenout na fotografiích Josefa Chuchmy v rámci výstavy nazvané Výseky (z normalizace).

Chuchma pro výstavu vybíral černobílé snímky ze stovek filmů exponovaných od roku 1975 do první poloviny 80. let. Co do žánru bychom mohli jeho fotografie zařadit k humanistickému dokumentu. Na snímcích zachytil život v ulicích, na koncertech, náboženských slavnostech či vojenských přísahách.

Na výstavě se nacházejí dvě linie souborů - ucelenější výběry fotografií z vojenských přísah v Praze a náboženských poutích v polské Čenstochové. Početně zastoupenější skupinou stojí jednotlivé snímky zobrazující rozsáhlou škálu témat, která otevírají dveře k širším společenským vazbám a tématům.

Můžeme na nich vidět zanedbané životní prostředí, uniformnost oblečení i tvarů předmětů, na lidských tvářích Chuchma zachytil bezvýchodnou náladu panující v celé společnosti. Nejstarší záběr pochází z návštěvy Josefa Sudka a řadí se k portrétům iniciačních osobností. 

Většina snímků je k vidění vůbec poprvé. Předchozí autorovy výstavy se zaměrovaly na jeho portrétní tvorbu, konkrétně na fotografie spisovatelů. Jeho rané snímky jsou příznačné hledajícím, zkoumavým a nezatíženým pohledem.

Chuchma vystudoval Fakultu žurnalistiky Univerzity Karlovy, studia ukončil v roce 1984 a byl činný jako publicista, kritik a redaktor kulturních rubrik několika periodik.

LACIE RUGGED SSD 2TB USB-C - orange

celková kapacita úložiště: 2 TB PCIe M.2 SSD, max. rychlost čtení a zápisu: 950 MB/s, odolnost: drcení, náraz, vlhkost (IP67)

8 990,-
Fotokniha 15 x 15 v měkké vazbě - AKCE

Lay-flat vazba, Měkká vazba, Fotografický papír Fujifilm 230g/m2 - MAT

189,-
FUJIFILM Instax MINI 99

Tiskne fotografie o rozměru 5,08 × 7,62 cm, 5 režimů s automatickou expozicí, 6 barevných efektů

4 999,-

Související články

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Marek Pupák: Blue Grandma

Marek Pupák: Blue Grandma

Vladimír Birgus: Černá a bílá

Vladimír Birgus: Černá a bílá

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...