Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Rozhovory

INSTAGRAMer: Paul Balek alias @tntjukebox

INSTAGRAMer: Paul Balek alias @tntjukebox
26. 9. 2019 | 6 minut čtení

Naše série rozhovorů s fotografy českého instagramu pokračuje. Nedávno jsem byl na jedné zajímavé akci na Lipně, kde jsem potkal i Pavla. Slovo dalo slovo a další rozhovor je na světě.

  • Pavle, na síti si známý fotkami krásně barevné krajiny z ČR i zahraničí, technická dokonalost s dobrou kompozicí značí, že už to nějaký pátek děláš? Jak dlouho fotíš a jak si se k tomu dostal?  

K focení jsem poprvý přičichnul v dětství, kdy mi táta dal, tehdy celkem moderní, kompakt Fujifilm s 2Mpx snímačem. Fotil jsem všechno, co jsem viděl, měl na fotkách svý prsty a vůbec to nemělo hlavu ani patu. Později na základce, cca kolem roku 2006, jsem to začal brát víc vážně. Začal jsem fotit Sony Ericssonem K750i a nahrával jsem fotky do internetové galerie, kde jsem čerpal inspiraci a zároveň dostával kritiku. K focení zrcadlovkou jsem se dostal pak někdy na přelomu ZŠ a SŠ.

  • Hodne cestuješ, viděl jsem fotky z Dolomit, severu Německa, UK.... Kde fotíš nejraději a živí tě focení? 

Cestuji rád a kdykoliv to jen jde. Jezdím hodně buď po okolí mého domova na jihu Čech a nebo po Horním Rakousku. Občas si i vyrazíme dál do zahraničí na víkend či delší dobu. Nejvíc mě z míst, kam jsem se podíval, nadchly Dolomity. Celkově mám radši hornatou krajinu a vápencové skály jsou pro mě rájem na pohled. Focením se ale neživím, pracuji ve velké korporátní firmě jako technik. Alespoň zatím, od 1.11. chystám změnu.

  • A jedeš stylem, že si bookneš ubytko, nebo máš i nějaký obytňák?

Ubytko jsem měl na výletě booknutý asi tolikrát, že bych to bez problémů spočítal na prstech jedné ruky. Jezdíme většinou bez konkrétního plánu, máme jen vytipovaná místa plus zastavujeme, kde se nám zrovna líbí. Mám rád svobodu a proto spím rád v autě. Plus to nepohodlí, co je s tím spojené, je určitým způsobem zábava. Na obytné dodávce momentálně pracujeme s přítelkyní, ale potřebuje ještě hodně lásky, než se v ní bude dát plnohodnotně spát. Doteď jsme všude jezdili v Golfu v kombíku. Jen taková zajímavost - největší nepohodlí jsme zažili asi s klukama v loňském roce na Rujáně, kdy jsme měli v plánu spát pod širákem v hamakách nebo na karimatce, ale každou ze 3 nocí pršelo, na což jsme se předem nepřipravili a přenocovali tak 3 noci ve třech lidech v krátkým Golfu pátý generace v sedě. 

  • Nedávno jsme se potkali na srazu a já viděl, že fotíš starší zrcadlovkou jako já. Nechte to změnu? Co si myslíš o bezzrcadlovkách?

Změnu bych určitě přivítal. Když fotím něco akčnějšího, AF u 6D dost pokulhává. Navíc si moc nerozumí s mojí oblíbenou Sigmou 24mm. S tou zaostří správně tak jednou ze tří pokusů přes hledáček a se stoprocentní úspěšností přes live view. To je však u 6D hrozně pomalý. Pár bezzrcadlovek jsem si zkoušel a určitě si nějakou v budoucnu pořídím. Mít možnost třeba prohlédnout si fotky přímo v hledáčku mě hrozně láká. 

  • Jaká jsou tvá nejoblíbenější skla? A objektivy, které bys chtěl?  

Hrozně rád fotím s již zmíněnou Sigmou 24mm f/1.4. Ve výbavě mi pak nechybí 17-40mm f4 a 70-200 f4 od Canonu. Tyhle objektivy mi zatím pro moje potřeby stačí a pokryjí toho spoustu. Do budoucna bych chtěl přidat něco širšího - třeba 11-24mm Canon nebo 14mm pevnou Sigmu se skvělou f1.8 světelností.

  • Taky jsem viděl super fotky z dronu, jaký používáš a proč? 

Používám DJI Mavic Pro první generace a jsem s ním spokojený. Je to jediný DJI dron, který umí v základu fotit na výšku a to mě na něm baví. Z dronu fotím skoro všechen obsah takhle, protože mi to přijde zajímavější. A asi hlavně na IG, kde líp vynikají právě fotky na výšku. 

  • Finální úpravu fotek děláš vždy v PC? Máš na to nějaký zavedený systém, co je klíčem v tvém post procesu? 

Na veškerý úpravy, který dělám, používám už přes 2 roky buď iPad Pro a nebo iPhone. Po focení vezmu čtečku SD karet a fotky v RAWu nahraju do tabletu nebo telefonu a poté upravuju v Lightroomu pro iOS. Jednou za čas pak iPad přes PC zálohuju na externí disk a to je vlastně jediná chvíle, kdy potřebuju ještě PC. V telefonu fotky upravuju jen když nemám u sebe zrovna tablet a převážně to bývají jen dronovky, které chci co nejdřív vidět a zkoušet upravovat.

  • Jak to máš s Instagramem v životě? Je pro tebe síť důležitá?

Díky IG jsem poznal spoustu skvělých lidí a fotografů, takže důležitá aplikace to pro mě určitě je. Nehledě na to, že je plná inspirace. Po počtu lajků nebo followerů moc nejdu, sleduju to jen statisticky jako odraz toho, jestli se z mých fotek těší i ostatní, stejně jako já. Jako velkou nevýhodu vidím to, že je to extrémní žrout času. A taky tam sleduju spoustu meme pages, takže kromě inspirace ohledně focení se u IG občas i skvěle pobavím.

  • Tip na dobrej hashtag? 

#czechroamers

  • Koho nám doporučíš sledovat?

Z mých vzorů z mezinárodní scény určitě @danielkordan @dennis.hellwig a @arnarkristjans_photography a z české scény mě moc baví @mfoxphtgrph @tomashavel (rozhovor) a @hricca.

  • Co bys dělal kdyby nebyl INSTAGRAM?

Asi bych fotil úplně stejně, jen bych byl chudší o spoustu nápadů, tipů na lokace a přátel + zážitků s nima. Instagram sice spojuje lidi, ale ty nejlepší věci se stejně dějou mimo něj.

Paul na IG

Autor rozhovoru: Václav Křížek

SIGMA 500 mm f/5,6 DG DN OS Sports pro Sony E

Ideální pro fotografování z ruky, Kompatibilní s vysokorychlostním automatickým zaostřováním, Kompaktní a lehký s vynikající kvalitou provedení

81 290,-
TTARTISAN adaptér objektivu Leica M na tělo Hasselblad X

Kovová redukce, Pro objektiv Leica M, Pro těla fotoaparátů s bajonetem Hasselblad X

1 590,-
PEAK DESIGN Slide Lite COYOTE - popruh

Noste jako popruh přes rameno nebo řemínek na krk, Pojme kompaktní zrcadlovky nebo zrcadlové fotoaparáty, Nastavitelná délka od 99 do 145 cm

1 790,-

Související články

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii roste

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii roste

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...