Canon představil zhruba po třech letech nástupce oblíbené zrcadlovky D80. Proč je tahle řada tak oblíbená? Jde o střední řadu- nástup k profi řadě. Už něco držíme v ruce, už to něco umí.

Hodnocení odborníka 90%

  • Robustní tělo
  • Intuitivní ovládání
  • Pohodlný a bezpečný úchop
  • Plně výklopné a otočné LCD
  • 4K bez ořezu
  • Rychlé ostření při živém náhledu
  • 10 snímků za vteřinu
  • Vyrovnávací paměť (Buffer)

Popis

Za 3 roky se ledacos událo a technická evoluce poskočila, takže co umí 90D proti 80D? Stručně to nejzásadnější:

  • V první řadě je rozlišení: vyrostli jsme z 24 na 32,5 MPX
  • Takové informace zpracovat a všeobecně poplatně zrychlit době chtělo nový procesor, takže místo DIGIC 6 je tu DIGIC 8
  • Když je řeč o zrychlení: sekvenční snímání umí místo 7 nově 10 snímků za vteřinu
  • Procesor stojí samozřejmě i za videem, takže místo FHD (1920 x 1080) můžeme s 90D natáčet ve 4K UHD (3840x2160)
  • Vzhledem k videu byla nepsaná povinnost umožnit kompatibilitu s kartami typu UHS-2 
  • Zvýšila se i hodnota ISO z 16000 na 25600 (exp. 51200)
  • Zmohonásoben byl počet segmentů starajících se o měření expozice
  • Aby jsme jenom nerostli, snížena byla spotřeba energie (:, takže při stejném typu aku, uděláme nyní téměř o 50% víc snímků

 

Pokud se na 90D podívám jako fotoaparát bez minulosti a nebudu srovnávat.

Canon EOS 90D LCD

Design a ergonomie

Na první pohled klasické ovládání Canon. Dlouhodobí uživatelé nebudou tedy nikterak zaskočeni. Tady není moc co řešit- zkrátka léty ověřený a pilovaný přístup. Pokud někdo přechází ze starších a menších modelů, ocení ovládání. To už není tak náročné na prsty a nenutí vás k dvojdotekům a kroucení prstů. Ovládání je koncentrováno na pravou ruku. K dispozici jsou klasicky nejčastěji používaná funkce vyvedené do tlačítek. V nich se potom pohybujeme, nebo je přenastavujeme pomocí skrolů. Ty jsou k dispozici dva na horní straně (ukazovák) a zadní (palec). Ted druhý zmíněný je mimochodem součástí ovládacího terčíku, takže uprostřed skrolu ještě najdeme joystick a potvrzovací tlačítko (celý tento terčík se dá uzamknout). Další joystick pák máme hned výš, ten je fajn například pro pohyb v zaostřovacích bodech.

Canon EOS 90D up

Hledáček, má mimochodem stoprocentní pokrytí a 0,95x zvětšení, používám u takového typu fotoaparátu nejčastěji. Displej nachází uplatnění při videu nebo nevšedních perspektivách, tady je vyklápěcí a plně otočná verze LCD k nezaplacení. Jako bonus vnímám kombinaci s ostřením Dual Pixel CMOS AF, v tomto ohledu jsem měl pocit, že pracuji s bezzrcadlovkou s optickým hledáčkem (: Samozřejmě potěší i možnost LCD zaklopit a při transportu jej chránit.
Další za mne velké plus je úchop. Je abnormálně hluboký, takže i majitelé delších prstů mají kam prsty poskládat. Madlo je zapuštěno dokonce do těla a horní římsa přechází plynule do trnu, který je pod spouští. Zní to banálně, ale už po pár minutách nošení 90D v ruce s větším sklem, je to opět k nezaplacení. Vácha se opírá o celou plochu prostředníku, takže je tu pocit jistoty a zápěstí se tak neunavuje.
Celkově působí 90D robustě a bytelně.

Canon EOS 90D hand

Obrazová kvalita

Z počátku jsem se navýšení obrazových bodů bál. Jde stále o stejnou velikost snímače APS-C, takže body musely být zmenšeny. To se může kvality dotknout v několika ohledech. Minimálně se nabízí šum při vyšších hodnotách citlivosti. Na první dobrou na monitoru není co řešit ani ve vyšších hodnotách. Při nazvětšování je zřejmý šikovný zásah sw v podobě redukčních nástrojů (kontura je plynulá, ale vzhledem k rozhlazeným plochám bez textury, je  vidět, že jde o povedený zásah). Toho pocitu jsem nemohl zbavit už při hodnotě 3200 ISO a u 6400 je zřejmé, že nešlo jen o sugestivní dojem. V tomto přísném ohledu je na tom celá řada konkurentů výrazně hůř. Osobně bych si jej nepořizoval, kdybych se zaměřoval výhradně na focení koncertů a divadla, od toho tu jsou jiné fotoaparáty např. Canon EOS 6D. Přednosti 90D jsou někde jinde.Na druhou stranu mě paradoxně právě ve vyšších hodnotách ISO (1600, 3200 tad.) připadal dynamický rozsah překvapivý, ale tady může jít skutečně jen o domněnku.

Něco málo k rychlosti. Jak bylo naznačeno vzhledem k procesoru DIGIC 8 i  systému ostření Dual Pixel CMOS AF není nic moc, co by mohlo bránit sekvenčnímu snímání. Proto oněch 10 snímků za vteřinu v nepřetržitém focení. Jenže ono přeci jen je. V tom nejlepším jsem narazil na vyrovnávací paměť (karta UHS-II by ráda zapisovala dál (: ). Ale záhy (přibližně 3 sekundy) přišlo zpomalení sekvence snímání. V tomto ohledu i vzhledem k rychlosti ostření vidím stále uplatnění při focení sportu. Při použití USM verze objektivu bylo bezproblémové prostřování i objektu blížící ho se i vůči mě. O to se zvládlo postarat 45 ostřících AF bodů.

Canon EOS 90D front

Něco málo o videu. Tady za mne obrovské plus 4K video. Dnes sice již běžná věc, ale vždycky bylo doposud nějaké “ale”, zpravidla šlo o crop o ořez. Takže širokoúhlé objektivy nebyly tak širokoúhlé. V případě 90D to neplatí. Snímáme prostě v plné šířce. Samozřejmě při videu 16:9 dojde k ořezu na výšku, ale to je dáno poměrem. Ale úhel prostě zůstává revolučně stejný. 

K videu snad jen jediná výtka, ať jen nechválím. Všeobecně mě zpomalené záběry baví. Takže HD při 120 snímcích se nabízelo, tady jsem zaznamenal, že kontinuální AF nefungovalo. To že jinak tento fotoaparát cílí na video potvrzuje vedle systému duálního systému ostření i fakt, že disponuje vstupem na mikrofon a výstupem na audio.

Hlavní rysy

  • Robustní tělo s pohodlným úchopem
  • Intuitivně rozložené a přehledné ovládání
  • Výklopný a plně otočný 3” LCD panel
  • Při použití LCD rychlé ostření Dual Pixel CMOS AF
  • Sekvenční snímání 10 sn/s
  • 4K video v celé šíři bez crop
  • Výdrž akumulátoru ke 1400 snímkům na jedno nabití

Videorecenze

Další videorecenze

Recenze Canon EOS R7 a R10: neuvěřitelně vysoký výkon v malých a dostupných přístrojích

Recenze Canon EOS R3: spolehlivost, rychlost, rychlost a ještě jednou rychlost

Shrnutí

V poměru cena výkon je EOS 90D velký hráč. Na druhou stranu na běžné focení jsem držel fotoaparát, který ve mně budil jistotu a důvěru. Funkčně a výstupem jde o zařízení pro flexibilní využití. Kdybych jej měl přeci jen zaškatulkovat a podat do ruky úzkoprofilově zaměřenému uživateli, koukal bych po “videografech” nebo sportovních fotografech. Sekvencí 10sn./s a hlavně neořezové 4K video vnímám jako největší přínos.

Další recenze

Recenze: Canon EOS R6 Mark II
Hodnocení 99%

Recenze: Canon EOS R6 Mark II

8. 2. 2024
Recenze Canon EOS R7 a R10: neuvěřitelně vysoký výkon v malých a dostupných přístrojích
Hodnocení 93%

Recenze Canon EOS R7 a R10: neuvěřitelně vysoký výkon v...

29. 9. 2022
Recenze Canon EOS R3: spolehlivost, rychlost, rychlost a ještě jednou rychlost
Hodnocení 99%

Recenze Canon EOS R3: spolehlivost, rychlost, rychlost a...

24. 3. 2022
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...