VýstavyFotoŠkoda Fest

Adolf Zika: Ve stínu světla

Termín: 15. 10. - 31. 1. 2020
Adolf Zika: Ve stínu světla
9. 10. 2019 | 5 minut čtení

Jméno Adolfa Ziky rezonuje ve fotografickém i filmovém světě. Na svém kontě má řadu publikací i filmů, naposledy natočil 30dílný dokument pro Českou televizi k 30. výročí sametové revoluce. Od 15. října 2019 do 31. ledna 2020 si pět jeho černobílých fotografií - čtyři akty a jeden portrét -, které byly součástí retrospektivní výstavy v Galerii Mánes, můžete prohlédnout v maxigalerii Centra FotoŠkoda.

Adolf ZIKA - fotograf, režisér, producent

Adolf Zika se narodil v roce 1972 v Prachaticích. Fotografovat začal v roce 1994 a rok nato zvítězil v nejobsazenější kategorii prvního ročníku Czech Press Photo. V roce 2000 byl vybrán mezi šest fotografů světa prezentovaných renomovanou značkou Leica na světové výstavě Photokina v Kolíně nad Rýnem a o čtyři roky později se mu dostalo stejné pocty na stánku společnosti Olympus. Fotografie Adolfa Ziky se již prodaly v pařížském Louvru na Paris Photo, ale také v mnoha jiných zemích světa.

Je autorem největšího knižního projektu roku 2000, výpravné publikace POSLEDNÍ KNIHA STOLETÍ. V létě 2006 za podpory firem Hasselblad a Leica fotografoval pro připravovanou publikaci 6 Days and 24 Hours of Le Mans v netradičním pojetí nejslavnější automobilový závod světa. Téhož roku se na českých a slovenských pultech objevila černobílá, částečně retrospektivní publikace fotografií Adolf Zika – LUXURIOUS LUMINESCENCE.

Adolf Zika pracoval pro mnoho renomovaných společností či módních značek, jako je Pietro Filipi, Hermès, Australian Bodycare, Speedo a mnoho dalších. V roce 2001 navázal dlouholetou spolupráci s mobilním operátorem Orange. Vytvořil také mnoho obálek a krásných pictoriálů pro časopis Playboy. V letech 2001 až 2005 se Adolf Zika stal oficiálním fotografem závodního týmu Ferrari Menx, se kterým procestoval celou Evropu. 

Od roku 2001 režíruje Adolf Zika televizní spoty, kterých má na kontě více než sto padesát. Světu rychlých kol se věnoval i v letech 2006 a 2007, výsledkem je obsáhlá fotografická publikace zachycující dramatické okamžiky A1GP sezóny a detailní pohledy do zákulisí každého závodu

V roce 2007 jako scénárista a režisér natočil celovečerní dokumentární film o světově proslulém fotografovi Janu Saudkovi JAN SAUDEK – V PEKLE SVÝCH VÁŠNÍ, RÁJ V NEDOHLEDNU, v česko-americké koprodukci. Rok na to získal cenu Glass Eye Award za nejlepší dokumentární film na festivalu EuroFest Montreal v Kanadě.  

V roce 2008 natočil Adolf Zika celovečerní dokumentární film o nejslavnějším automobilovém závodě světa 24 hodin Le Mans s názvem LE MANS PHENOMENON. Následně byl vybrán mezi nejlepší sportovní dokumenty v rámci 14 festivalů na pěti kontinentech na World FICTS Challenge - Sport movies & TV.

V roce 2009 vyšla kniha ONE YEAR OF MY LIFE in 3285 Pictures by Adolf Zika in Co-operation with Leica, celosvětově unikátní fotografický projekt, popisující jeden rok všedního i nevšedního života Adolfa Ziky v devíti fotografiích denně. Na základě hlavní myšlenky této knihy založil téhož roku webový projekt WEEK OF LIFE, unikátní dokumentární projekt, jehož hlavním cílem je vytvořit největší fotoknihovnu lidstva. Stal se součástí českého kulturního dědictví a rozšířil se do téměř 50 zemí světa.

O rok později se opět ujal režijní taktovky a natočil dokumentární film Tichá vášeň.

V říjnu 2010 vyšla kniha IN THE SHADOW OF LIGHT, neboli Ve stínu světla. Nejedná se pouze o černobílé akty, ale také o syrové portréty osobností či pohledy do krajiny, kde se zastavil čas. V každém případě umělecké aktové fotografie převažují a tvoří tak hlavní kostru povedené publikace.

V roce 2012 režíroval celovečerní dokumentární film, sestříhaný z natočených příspěvků obyvatel České republiky, s názvem ZEMĚ ČESKÁ, DOMOV TVŮJ!. Téhož roku získal cenu METRO Zlatá pecka 2011 za TV spot Hymna.

V roce 2014 se rozhodl natočit svůj první celovečerní hraný film BURÁCENÍ. Z Motorcycle Film Festival v New Yorku si odnáší cenu za nejlepší celovečerní hraný film.

Rok na to ztvárnil celovečerní dokument o olympijském vítězi Lukáši Krpálkovi Zlatý muž z Ria

V roce 2017 vychází první díl knihy portrétních fotografií CHARISMA, zachycuje výjimečnost a vnitřní kouzlo osobností z oblasti kulturního, společenského a běžného života. Jedná se o osobnosti jak české, tak zahraniční, které ho na jeho cestách zaujaly. 

V roce 2018 dokončil zatím svůj poslední šestý film nazvaný Robert Vano – Příběh člověka.

V září letošního roku dokončil 30dílný dokumentární cyklus pro Českou televizi k třicátému výročí Sametové revoluce s názvem Sametové stopy aneb 30 let svobody ve 30 obrazech

Na svých cestách za fotografií navštívil více než 50 zemí světa.

Na výstavě si můžete prohlédnout 4 černobílé akty a jeden portrét, které byly součástí retrospektivní výstavy v galerii Mánes. Výstava bude v Maxigalerii od 15. 10. 2019 do 31. 1. 2020.

LEICA Q3

BSI-CMOS senzor s rozlišením až 60 Mpx, Objektiv Leica Summilux 28 mm f/1.7 ASPH, ISO 50 - 100 000 a procesor Maestro s technologií L2

146 990,-
LEICA SOFORT 2 černý

CMOS sensor 1/5“ 4,9 Mpx / 2560 x 1920 bodů, Designation Leica Summar 1:2/2.4 – 28 mm (eqv. 35 mm), Barevný prostor RGB, JPG (DCF 2.0, Exif 2.31)

9 490,-
LEICA M11-P black

Full frame BSI CMOS senzor 60,3 Mpx, Rozlišení: 60 Mpx/L-DNG, 36 Mpx/M-DNG, 18 Mpx/S-DNG, 14-bitová barevná hloubka a dynamický rozsah až 15 EV

224 990,-

Související články

Fotoklub Praha: Láska k fotografii

Fotoklub Praha: Láska k fotografii

Leica Gallery Prague: Archív skrytých významů

Leica Gallery Prague: Archív skrytých významů

Oldřich Cicvárek: Kinofilm a každodennost

Oldřich Cicvárek: Kinofilm a každodennost

Další FotoŠkoda Fest

Podzimní FotoŠkoda FEST: Co všechno jste mohli zažít?

Podzimní FotoŠkoda FEST: Co všechno jste mohli zažít?

Festival FotoŠkoda FEST slaví 10 let od svého vzniku!

Festival FotoŠkoda FEST slaví 10 let od svého vzniku!

FESTivalová soutěž na Instagramu

FESTivalová soutěž na Instagramu

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...