Stativ Sirui T-2205 je ideální na cestování, je velice skladný a lehký. Proto jsem se rozhodl vyzkoušet ho na letošní dovolené v kombinaci s mou relativně těžkou výbavou. K mé radosti mohu s klidem říci, že bez problémů vyhověl všem mým požadavkům.

Hodnocení odborníka 89%

  • kvalitní zpracování
  • karbonové nohy
  • na své rozměry velice lehký a pevný
  • dodává se včetně brašny
  • vynikající skladnost
  • hlava kompatibilní s Arca-Swiss
  • chybí utěsnění proti vnikání vody a prachu

Popis

Už nějakou dobu používám k naprosté spokojenosti stativ Sirui W2204. Je opravdu vynikající. Když jsem ale dostal nabídku vyzkoušet podobně kvalitní stativ, který je ale ještě skladnější, neváhal jsem ani chviličku. Přece jen každý ušetřený centimetr krychlový se hodí.

Stativ Sirui T-2205SK je ve složeném stavu opravdu neuvěřitelně malý. Pokud vysunete středovou tyč, můžete k ní přiklopit všechny nohy, čímž se mezi ně dostane stativová hlava a celý stativ ve složeném stavu měří pouze 42 cm, což zní skoro neuvěřitelně při jeho maximální výšce 159,5 cm (s vytaženým středovým sloupkem a hlavou). Takhle malých rozměrů bylo docíleno vlastně docela jednoduchým způsobem: nohy se skládají z celkem pěti sekcí, které se do sebe zasouvají. Jsou vyrobeny z uhlíkových vláken, takže jsou velice lehké a pevné. Stejně je na tom samotná základna stativu. Oproti mně dobře známému modelu W-2204 je dokonce znatelně masivnější a nově designovaná, takže o její pevnosti nemůže být žádných pochyb. Tím spíš, že její součásti jsou vyrobeny ze slitin hořčíku, které pro své vlastnosti (pevnost a nízká hmotnost) využívají výrobci profesionálních fotoaparátů.

Podobně kvalitně zpracované jsou i další součásti stativu, například otočné zámky noh: ve složeném stavu bez problémů obejmu rukou všechny čtyři zámky najednou a pootočením o cca půl otáčky plně uvolním výsuvné sekce, které jedním pohybem vytáhnu bez jakéhokoliv zasekávání. Samotné nohy pak při vyklápění (až o 180°) kladou přiměřený odpor, nejsou tedy ani příliš “volné”, ale nevyklápějí se ani zbytečně ztuha. 

Stativ se dodává v setu s kulovou hlavou K-20X, která má na své rozměry neuvěřitelnou deklarovanou nosnost 25 kg. Musím popravdě říci, že jsem úplně nevěřil tomu, že by tahle hlava měla unést můj Nikon D810 s objektivem 70-200/2,8. Tedy unést samozřejmě ano, ale že bude tahle sestava na stativu ukotvena dostatečně stabilně. Naštěstí byl můj odhad špatný, focení proběhlo úplně bez problémů. Je ale potřeba dostatečně utáhnout hlavní upínací šroub. Od věci není pak ani nastavení požadované frikce pro dosažení vhodné tuhosti nebo volnosti pohybu hlavní koule. Když už jsme u ní, její zpracování je velice přesné a dost mi připomíná styl úpravy povrchu (leštění), jaký používá u svých špičkových hlav třeba Novoflex. Právě díky vysoké výrobní přesnosti je pohyb koule naprosto plynulý a její zajištění v požadované pozici přesné a na rozdíl od mnoha jiných kulových hlav nedochází ani k nechtěné pozvolné změně pozice, pokud není sestava na hlavě úplně přesně vyvážena. Upínací destička je kompatibilní se systémem Arca-Swiss, takže na hlavu můžete použít nejrůznější příslušenství (třeba na makrofotografii a podobně) i od ostatních výrobců, kteří podporují tento standard.

Popravdě musím říci, že jsem byl ze začátku trochu skeptický, přece jen nohy složené z pěti sekcí, to znamená v každém spoji vždy určitou vůli a tím pádem menší pevnost, to je známá věc. Každý vám totiž řekne, že čím méně sekcí nohy stativu mají, tím jsou pevnější - to je logické. Na druhou stranu ale nejsou tak skladné jako nohy složené z většího počtu sekcí, takže cestovní stativy bývají dost často určitým kompromisem. Jenže když jsem přímo porovnal pevnost stativu v maximální výšce s konkurentem, který měl nohy pouze ze tří sekcí, vyšel o něco lépe právě stativ Sirui T-2205SK. Snažil jsem se přijít na důvod a nevím jistě, jestli jsem ho našel, protože zpracování obou modelů je na špičkové úrovni. Jedním z důvodů vyšší pevnosti stativů Sirui obecně mohou být vymezovací vložky, kterými je vymezena vůle uvnitř každé výsuvné sekce. Tyhle vložky má Sirui vyrobené bezkonkurenčně nejkvalitněji ze všech výrobců stativů, které jsem měl možnost rozebrat (včetně stativů Gitzo, Manfrotto a Novoflex). Většinou se totiž jedná o dva tenké volně ložené plátky (patrně) silonu, které po rozebrání stativu ihned vypadnou ven. U Sirui se jedná o jakousi “čepičku”, která je daleko stabilnější a každou sekci tak patrně lépe vymezuje uvnitř silnější části, viz obrázek.

Hlavní rysy

  • součástí je kulová hlava K-20X
  • kulová hlava otočná o 360 °
  • nosnost hlavy 25 kg
  • poloautomatické nastavování nohou do tří pozic
  • nohy lze sklopit o 180 °
  • jednu nohu lze použít jako monopod
  • středový sloupek s háčkem na konci
  • 3 vodováhy

Shrnutí

I když jsem měl ze začátku trochu obavy z toho, že stativ s pěti sekcemi noh nebude tak pevný jak bych potřeboval, model T-2205SK mě hravě přesvědčil o opaku. Kromě pevnosti jsem velice ocenil jeho malé rozměry, které tento stativ doslova předurčují pro cestovatelskou fotografii.

Další recenze

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF
Hodnocení 92%

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF

26. 3. 2024
Recenze: Rollei Rock Solid Beta Mark III
Hodnocení 94%

Recenze: Rollei Rock Solid Beta Mark III

21. 3. 2024
Recenze: NIKON Z 28 mm f/2,8
Hodnocení 90%

Recenze: NIKON Z 28 mm f/2,8

21. 3. 2024
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...