Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Aktuality z fotosvěta

Terry Donnelly: Nejlepší tipy pro fotografování ragby v akci

Terry Donnelly: Nejlepší tipy pro fotografování ragby v akci
16. 10. 2019 | 3 minuty čtení

V okamžicích, kdy rozhoduje zlomek vteřiny, je velice užitečné znát tipy, které vám umožní pořídit jedinečný snímek. Terry Donnelly se s námi podělí o své postřehy k fotografování tak rychlého sportu, jako je ragby.

Plánování a příprava

Je snad zbytečné říkat, že nezbytným předpokladem úspěchu je znát sport, který se chystáte fotografovat. Díky tomu dokážete dopředu odhadnout, jak by se situace mohla vyvíjet a kde by se hráč nebo míč mohli ocitnout v příštím okamžiku. Samotná znalost sportu k postižení klíčového okamžiku však nestačí. Terry Donnelly se začíná připravovat ještě předtím, než se na zápas vypraví.

"Vždy si v médiích čtu o daném klubu nebo hráči, abych zjistil, zda by se mohla naskytnout příležitost k zajímavým záběrům," vysvětluje Terry. "Pokud se například jedná o stý zápas hráče nebo se blíží jeho stý touchdown, mohly by z toho být skvělé titulky v novinách. Na základě toho si uvážlivě vyberu místo, odkud budu fotit, aby mi tento důležitý moment neušel."

© Terry Donnelly

Buďte připraveni zmáčknout spoušť

Jakmile jste namístě, je důležité, abyste si nastavili fotoaparát přesně tak, jak potřebujete. Během zápasu není čas na experimentování. Terry nastavuje expozici svého Sony α9 na základě jasu dělící středové čáry. Díky tomu mají všechny snímky konzistentní vzhled. Když expozici přeci jen potřebuje změnit, může tak učinit rychle, aniž by se přestal dívat do hledáčku.

© Terry Donnelly

Přizpůsobte si ovládání

Často uslyšíte lidi, kteří fotí sport, hovořit o ostření zadním tlačítkem. Namísto toho, aby tlačítko spouště aktivovalo automatické ostření i spoušť, jsou obě funkce oddělené. Tlačítko na zadní straně fotoaparátu – často je to tlačítko AE-L – aktivuje ostření, takže spoušť je připravena na okamžité pořízení snímku ostrého jako břitva. "Ostření zadním tlačítkem mi skutečně pomáhá," konstatuje Terry. "Mohu průběžně zaostřovat a spoušť je připravena na okamžité pořízení snímku ve zlomku vteřiny, takže nic nepropásnu."

© Terry Donnelly

Komponujte kreativně

"Kompozice je zrovna tak důležitá jako zachycení správného momentu," říká Terry. "Objekt nemusí být vždy uprostřed záběru, protože můžete například potřebovat prostor pro nadpis. Anebo zkrátka chcete být kreativní." Terry pokračuje ve vysvětlování, jak mu automatické ostření od kraje ke kraji záběru pomáhá i s kompozicí snímků. "Můj fotoaparát natolik usnadňuje sledování a ostření subjektu i na kraji záběru, že si mohu dovolit zkoušet zajímavé a méně obvyklé kompozice."

Terry je ambasadorem Sony Europe Imaging a jeho další práce lze najít na webové stránce www.sony.cz/alphauniverse.

FUJIFILM Instax MINI 99 obal černý

Pouzdro pro Fujifilm Instax Mini 99, Zabraňuje poškození objektivu a těla, Chrání před prachem a poškrábáním

599,-
GODOX spoušť rádiová s časosběrem TR-C3 (N3) pro Canon 6D/7D/5D/1D/R3/R5/R5C

Rádiová spoušť pro fotoaparáty Canon, Vhodné k pořízení časosběrů, Pár vysílače a přijímače

1 690,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...