Do rukou se mi dostala bizarnost v podobě objektivu LAOWA 24 mm f/14 2x Macro Probe. Při převzetí a otevření kufříku jsem měl pocit, že mám co do činění s endoskopií. Laowa 24 f/14 je skutečně bizarní záležitost. Má podlouhlý tvar, který je zúžen do - na objektiv nevšední - tenké trubky. Ale popořadě.

Hodnocení odborníka 81%

  • Poměr makra 2:1
  • Ohnisko 24 mm
  • Kovové tělo
  • Částečná vodotěsnost
  • Osazení zdrojem světla
  • Téměř nulová berace
  • Plynulý chod clony
  • Přilnavost přední krytky
  • Transportní velikost

Popis

Nejdříve se budu věnovat kufříku: jeho odolnost jsem nezkoušel, jde o takový ten “jako” kovový kufr. Pokud budete objektiv držet a občas převážet stranou od jiné techniky, asi fajn. Pokud jej využijete jako pokojíček pro objektiv na uložení (a tady bych to využití viděl asi jako nejpříhodnější), taky fajn. Ale na intenzivní transport to nebude. V kufříku najdeme vedle objektivu s krytkami i kabely. Oba mají stejné koncovky, jeden řekněme aktivní slouží k napájení LED osvětlení v objektivu a vedle vypínače umožňuje i tlumení světla. Druhý kabel je pasivní a tuto možnost nemá, takže slouží k přímému “tupému” napájení. U kabelů mne překvapilo velice kvalitní zpracování. Během práce jsem je využíval jako závěs pro powerbanku a různě uzloval, což bez úhony zvládly.

LAOWA 24 mm f/14 2x Macro Probe 01

Jak to vypadá?

Objektiv, jak již bylo zmíněno, má přední a zadní krytku. Zadní samozřejmě podle bajonetu, přední je vždy stejná. Tady asi malá výtka, krytka je nasazovací a drží jen na principu tření, takže občas jsem spoléhal na brašnu, aby chybějící krytka byla právě tam. Objektiv je kovový. Zužuje se od šířky bajonetu až po dominující “trubičku”, která má něco kolem 2 cm.  Jinak na délku má objektiv přes 40 cm, k tomu připočtěte tělo a rovnou pár tisíc za novou brašnu pokud nemáme batoh. Jsme totiž za hranicí většiny civilních brašen, objektiv si prostě nárokuje svoje místo.

 

Zhruba za polovinou objektivu je vstup pro micro USB a tady zároveň končí logicky vodotěsnost objektivu. Ano, Laowa 24 je vodotěsná. Takže lze natáčet a fotit řádově do 20 cm ve vodě. Za portem následuje rozšíření objektivu a prstence. Koneckonců by se prstence dost špatně ovládaly na průměru 2cm. První menší prstenec je pro ovládání clony, ta je plynulá bez zarážek, což je fajn už kvůli videu. Druhý větší prstenec je pro ovládání manuálního ostření, mimo stupnice vzdálenosti zaostření jste informováni o poměru makra. Pak už následuje nudný přechod a rozšíření na patici závitu.

LAOWA 24 mm f/14 2x Macro Probe 02

Jak se s ním pracuje?

Kvůli zmíněným parametrům můžete na první pohled negativa otočit do pozitiv. Takže díky tvaru se dostanete kamkoli, proniknete do prostředí, nemusíte se zkrátka bát objektiv zastrčit například na česno včelího úlu, nebo pár centimetrů pod vodní hladinu. Tady není důvod se obávat, tělo objektivu je kovové.

Dále nám tvar a skladba objektivu neumožňuje pracovat se světelností nižší než f/14. Ale ono zase na druhou stranu při unikátním makru 2:1 a širokoúhlém záběru 24mm je světelnost f/14 dostačující, protože prokreslujeme v pouze řádu dvou tří milimetrů. Dalším důvodem nespokojenosti s vysokým clonovým číslem by mohl být nedostatek světla. Tady je vyřešen prstencem LED světla po obvodu vstupní pupily. Světlo je napájeno přes zmíněné micro USB, to je na jednu stranu nepraktické kvůli manipulaci s externím zdrojem napájení, na druhou stranu, kdo by chtěl vysávat akumulátor fotoaparátu. Díky kabelu s ovládáním je tlumení světla plynulé a dá se regulovat poměrně ve velkém rozsahu. Pozitivně vnímám i kruhový zdroj světla, kruh působí asi nejpřirozeněji.

 

K ovládání clony v rozsahu f/14 - f/40 si vystačíme s plynulým chodem na čtvrt otáčce tedy v 90 stupních. Ostření je samozřejmě manuální. Tady se při focení hodí skutečně bytelný stativ, protože při manuálním ostření přes displej a třeba s funkcí zvětšovací lupy, je znát každý váš kontakt s objektivem a při ostření se obraz hodně hýbe. Přeci jen máme co do činění se čtyřiceticentimetrovou trubicí a ostříme na vzdálenost pár milimetrů a ještě při dvojnásobném zvětšení. K ovládání ostření si vystačíme s půl otáčkou tedy kompletní ostření zvládneme otočením prstence na 180 stupních. 

LAOWA 24 mm f/14 2x Macro Probe 03

Výstup

Po optické stránce patří Laowa 24 mm k průměru. Po prohlížení desítek fotek a srovnávání mi sugestivně přišlo že při využití nejkratší ostřící vzdálenosti kresba nepůsobí tak působivě jako při ostření z větších vzdáleností (v makru znamená třeba deseti centimetrů). Protože tady vzniká prostor na zkoumání detailů a po zvětšení je podání kontury skutečně průměrné. Pokud jde o kresbu v rozích a vlastně i ostrost celkově, tak mi v obou kritériích  přišel výsledek lepší od clony f/22 a vyšších clonových číslech. Bokeh díky nízké hloubce ostrosti samozřejmě existuje a je příjemně pravidelný, stará se o něj 7 lamelová clona s ambicemi profilu kruhu. Takovou chromatickou aberaci jsem hledal překvapivě velmi obtížně. Toliko k foto výstupu. Podstata a určení tohoto skla je ale někde jinde - ve videu.

Hlavní rysy

  • Unikátní kombinace makra 2:1 a širokoúhlého záběru
  • Kovové a vodotěsné tělo
  • Disponuje variabilním zdrojem světla
  • Unikátní tvar
  • Velmi zajímavý pro video

Shrnutí

Cílovku objektivu LAOWA 24 mm f/14 2x Macro Probe vidím ve videu. Jde o neskutečně kreativní nástroj. Který kombinuje unikáty v podobě zvětšení 2:1 a ohnisko 24 mm. Kdyby mi nepůsobilo snímání dvojnásobně zvětšenéno hmyzu nevolnost, dokázal bych si představit úročení vyfocení mnohonožce v jeho přirozeném prostředí. Prostě žádné nudné detaily, tady je to skvělém makru i s okolní atmosférou. U videa tohle diametrálně narůstá díky možnosti pohybu nejen objektu ale hlavně objektivu v prostředí. Tady výrobce udělal maximum - prostorově nenáročný tvar, kovové tělo, vodotěsnost a možnost světla.

Další recenze

Recenze LAOWA 10 mm f/2,8 FF II C&D-Dreamer: první Laowa s automatickým zaostřováním
Hodnocení 99%

Recenze LAOWA 10 mm f/2,8 FF II C&D-Dreamer: první Laowa...

20. 2. 2024
LAOWA 100 mm f/2,8 2x Ultra Macro APO
Hodnocení 90%

LAOWA 100 mm f/2,8 2x Ultra Macro APO

18. 6. 2020
LAOWA 10-18 mm f/4,5-5,6
Hodnocení 90%

LAOWA 10-18 mm f/4,5-5,6

11. 6. 2020
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...