Aktuality z fotosvěta

Hasselblad: spojnice mezi filmovými a digitálními fotoaparáty

Hasselblad: spojnice mezi filmovými a digitálními fotoaparáty
24. 10. 2019 | 7 minut čtení

Hasselblad se po celou dobu své existence pyšní kvalitou svých přístrojů i jejich obrazového výstupu. A malou inovací překlenul hranici mezi filmem a digitálem - digitálními zády CFV II 50c. Pojďme se vydat po stopách historie V systému i po cestě k moderní době, kterou Hasselblad načrtl a na kterou nastupuje.

Hasselblad, značka profesionálů

Pokud ještě nemáte, nebo jste neměli, ve své výbavě Hasselblad, věřte, že je to asi jako jezdit po velodromu na horském kole a nikdy si nevyzkoušet silniční. Mám teď vaši pozornost? Počítám, že pár z vás přikyvuje, někteří se skoro urazili a ten zbytek si musí myslet, že si prostě dělám legraci.

A částečně samozřejmě dělám. Hasselbladu ale už nikdo neodpáře, že po celou svou historii vyrábí nekompromisně kvalitní techniku, po dlouhou dobu zaměřenou výhradně na střední formát. A jednu dobu platilo, že pokud máte profesionální fotografické studio, jedním ze znaků jeho solidnosti je právě fotoaparát od Hasselbladu.

A pořád je tomu podobně. Existuje zkrátka spousta klientů, kteří si potrpí na to, aby jejich zakázky byly produkovány s pomocí špičkových zařízení, a právě Hasselblad má stále ten stejný status i v současné fotografické éře.

Kdo někdy pracoval se soubory z digitálních stěn kteréhokoli výrobce, dá mi za pravdu, že barevné podání a dynamický rozsah jsou zkrátka úplně někde jinde. Navíc u moderního H systému je stěna integrovaná s veškerým komfortem automatického ostření a nastavení jako na současných digitálních zrcadlovkách.

Hasselblad logo

Ikonický V systém

Dnes se ale podíváme na V systém. Jeden z těch skutečně ikonických designů, který jde rozpoznat na první pohled. První sériově vyráběný model spatřil světlo světa roku 1948, ukončení výroby V systému je přitom nedávné, teprve v roce 2013.

Mezi těmito lety vznikla neuvěřitelná spousta variací, lišících se množstvím elektroniky, konstrkukcí závěrky, mechanismu zrcátka, různými typy měření. Každý z nich ale v onom specifickém nezapomenutelném designu. Dodnes se jedná o jednu z nejoblíbenějších zrcadlovek pro formát 6x6.

Hasselblad totiž nikdy neslevoval na kvalitě a mnohé z těchto přístrojů tak díky jejich poctivé konstrukci slouží spolehlivě dodnes. A to nemluvím o objektivech, ty jsou výhradně z dílny světoznámého Carla Zeisse. Jejich kvalitu asi moc opěvovat nemusím. Byl to právě také optický výkon Hasselblad skel, na který byl vždy stoprocentní spoleh, který udělal ze jména této značky to, čím je dodnes.

Nemůžu také nezmínit to, že i u nás na bazarovém oddělení permanentně pár těchto krasavců leží. A pokud vybíráte ten svůj, máte širokou škálu možností. Od starých modelových řad 1600 F se štěrbinovou závěrkou a objektivy s dnes už archaickým podáním obrazu, až třeba po 555 ELD, která si v plné výbavě nezadá v moderními fotoaparáty jak designem, tak funkčností.

Není ale žádným překvapením, že nejpopulárnější a také nejčastěji prodávanými modely jsou ty historicky nejprodávanější. První Hasselblad 500 C přišel na trh roku 1957, klasický minimalistický design, který všichni známe, vyměnitelná filmová záda, tentokrát ale s objektivy osazenými centrální Compur závěrkou.

Ano, tipujete správně, že od toho pochází písmeno C v názvu. V různých malých úpravách a variacích se pak dostáváme k modelu 510 CM, který se přestává vyrábět až v roce 2005. Tato zařízení patří mezi zdaleka nejoblíbenější, plně mechanické, extrémně spolehlivé Hasselblady, které byste neměli přehlédnout, pokud se poohlížíte po té správné klasice.

Hasselblad 500 C
Hasselblad 500 C

Hasselblad moderního věku - CFV II 50c

Ale teď vykročme z minulosti zpět do moderní digitální doby. Někomu film vyhovuje dodnes a nedá na něj dopustit, jiní to tak mají s digitálem. Je nás ale také spousta takových, kteří máme rádi stará zařízení a mrzí nás, že je ve svém digitálním workflow nezužitkujeme. Naštěstí tomu tak není právě u značky, o které se právě bavíme.

Pamatuji, jak jsem byl nadšený už z první verze digitálních zad CFV. Zkrátka jsem ze své pětsetjedničky sundal filmovou kazetu, nasadil tu digitální a bylo hotovo. Fotografie jsem nemusel do počítače přenášet přes laboratoř a skener, ale přímo fire-wire kabelem.

Z dnů se staly vteřiny a k mému milému překvapení i objektivy určené původně na filmový materiál zvládly bez problémů těch necelých 40 megapixelů spolehlivě vykreslit. A to na ploše menší než původních filmových 6x6 cm. Záda navíc dokázala fungovat i samostatně. Čímž se dostáváme k možným aplikacím od velkoformátových a technických kamer až k jiným středoformátovým aparátům.

A nejinak je tomu u CFV II 50C, jenže tento model je samozřejmě zase o pár kroků dál. Již v něm najdeme CMOS snímač s mnohem vyšší obnovovací frekvencí, který dovoluje rychlý živý náhled jak před displej, tak i přes externí monitor. Nejen že s tímto zařízením dokážete znovu oživit svůj V systém, použití na technických kamerách je ještě snazší.

Díky absenci bajonetu odpadá problém s shiftováním, kdy u bajonetových konstrukcí šachta fotoaparátu "stíní" objektiv od snímače. Hasselblad si ale vzpoměl i na všechny ty, kteří volali po novém SWC. Tento model byl bezpochyby nejmenším středoformátovým aparátem. Po odstranění zrcátka a hledáčku mělo samotné tělo fotoaparátu jen pár centimetrů, fotografovi se tak dostal do ruky přístroj, který byl extrémně malý, tichý a fotografoval na formát 6x6.

Hasselblad 907XHasselblad 907X

Nově prezentované tělo 907X je designováno na použití digitálních zad CFV a osazeno bajonetem ze systému X. Vzdálenost snímače od bajonetu je tak pouhých 1,9 cm, samotný fotoaparát je nejmenší položka v celém systému, a nejenže tak dostáváme moderní SWC Hasselblad, ale ještě s možností výměny objektivu a automatickým ostřením.

Výrobci se mnohdy pýří tím, jak jednou malou inovací propojili kdejaké kouty fotografického světa, tady je to ale po dlouhé době opět pravda. Díky CFV II 50C a 907X tělu můžete fotografovat digitálně na vašich V systém tělech, technických kamerách, nebo tato záda použít s nejmodernějšími autofokusovými objektivy z řady X, které jsou již přímo určené pro použití s digitálními snímači. Malá inovace, velké možnosti.

A že vám to také vrtá hlavou? Z půlmilionových cenovek se navíc Hasselblad dostal u nových zařízení na třetinové, ba i nižší ceny. Pokud byste měli zájem se na dostupnost kteréhokoliv z nich doptat, neváhejte nás kontaktovat na e-mailu martin.stacha@fotoskoda.cz.

Autor článku: Kryštof Korč

LACIE RUGGED SSD 500GB USB-C - orange

celková kapacita úložiště: 500 GB PCIe M.2 SSD, max. rychlost čtení a zápisu: 950 MB/s, odolnost: drcení, náraz, vlhkost (IP67)

4 990,-
Expresní fotokniha v měkké vazbě

ručně vázaná vazba pro otevření bez záhybů, automatické poskládání fotoknihy do 5 minut, obálka s vaší fotografií

270,-
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...