Už delší dobu jsem hledal stativ, který mi ulehčí na cestách do zahraničí, bude se vejít do příručního zavazadla, ale unese i těžší kombinaci fotoaparátu s objektivem. Manfrotto nedávno vyšlo se zajímavým řešením v jejich sérii Beefree a tak jsem neváhal a vzal ho na testování do Slovinska.

Hodnocení odborníka 95%

  • Kompaktní stativ vhodný na cesty
  • Plně otočné nohy, vejde se do příručního zavazadla
  • XPRO systém pro vyosení středové tyče
  • Nosnost 10 kg
  • Otočné zámky nohou M-lock
  • Chybí vrchní pogumovaná sekce nohou

Popis

Stativ vypadá na papíře fantasticky. Jeho složená velikost, kdy se nohy přetočí ke středovému sloupku, je pouhých 43 cm. Nohy jsou tvořeny karbonovými vlákny a nesou M-lock otočný systém zámků. V rozloženém stavu je pak tento 4-sekční stativ vysoký 162 cm. Spojení nohou je kovové a v jeho srdci nalezneme nově XPRO systém, který se stará o vyosení středové tyče o 90°. Sestavu s nosností 10 kg zakončuje kulová hlava, model 496 s rychloupínací plotnou a destičkou 200PL PRO. Hlava má dva ovládací šrouby, kdy na hlavním lze přímo nastavit tuhost tření. Druhý je panoramatický. Hlavu lze demontovat a měnit za jinou. Stativ vážící 1,76 kg je dodáván i s brašnou.   

Fyzické provedení a jak se se stativem pracuje

Celkové provedení je velmi solidní. Vlastním i “většího bratra”, hliníkový stativ 055XPRO3, a od tohoto jsem očekával podobné zpracování. Po vybalení jsem byl mile překvapen váhou a kompaktností celé sestavy. To přináší větší užitnou hodnotu a méně rozhodování “nechám dnes stativ v autě?”, což může znamenat rozdíl mezi pořízením respektive nepořízením snímku. 

Jak jsem již zmínil výše, stativ má zabudovaný systém vyosení středové tyče XPRO. Toto je velmi užitečné, pokud chcete dostat fotoaparát například více nad stůl, nebo nad řeku (jako v mém případě) a získat tak záběr, který by byl bez této funkce jen těžko fotitelný. Za zmínku také stojí, že jsem měl při tomto využití středovou tyč maximálně vysunutou a stativ se nepřeklápěl. Jak je vidět níže na obrázku, používal jsem EOS 6D s objektivem EF 16-35 mm f/4 (dohromady 1385 gramů). XPRO jsem také v minulosti využil pro focení produktové fotografie apod., dovolí vám zkrátka více kreativity. 

A co výška? Měřím 193 cm a jedním z důvodů, proč jsem “gétéčko” bral, byla jeho maximální rozložená velikost 162 cm. Není nic horšího, než se při focení krajiny krčit u malého stativu. 3 polohy nohou navíc umožní širokou flexibilitu stativu a tak jsem při břehu potoků neměl problém. 

Stativová hlava? Nejsem moc na manuály a produkt jsem před použitím detailně neprohlížel. Díky tomu jsem si ale nevšiml chytře zabudovaného ovládání frikce/tření přímo v hlavním šroubu kulové hlavy 496. Po navolení odporu a 2 dnech v terénu jsem si na hlavu zcela zvykl a využíval ji jako hlavu BHQ2. Zcela spokojen. 

Komu stativ MANFROTTO Befree GT XPRO Carbon doporučuji?

Cestujete a myslíte to s fotografií vážně? Pak je tato sestava stativu s hlavou pro vás. Dokonale lehká a přesto s nosností 10 kg. Kompaktní provedení a možnost složení do velikosti 43 cm se hodí na prodloužený eurovíkend, kdy chcete zaznamenat noční scenérii města, nebo fotit u břehu moře. Hledáte jeden stativ na vše? I to je dle mého role Manfrotto Befree GT XPRO.

Hlavní rysy

  • Nosnost 10 kg
  • Velikost ve složeném stavu 43 cm
  • Maximální výška s vytaženou středovou tyčí 162 cm
  • Kvalitní kulová hlava pro 200PL destičky součástí
  • M-lock systém uzamknutí nohou
  • Ideální na cesty

Shrnutí

Nahradí tento stativ můj hliníkový držák 055XPRO3? Asi ne, protože každá situace vyžaduje specifický nástroj a já jsem postupem času pochopil, že toto platí i ve fotografii. Stativ Befree GT XPRO je nyní zařazen do mého workflow jako volba na cesty letadlem, či delší vysokohorské tůry, kde zkrátka není pro těžký hliník prostor a já ho chápu jako součást širokého systému. Recenzoval Václav Křížek

Další recenze

Recenze Manfrotto stolní stativ: pomocník (nejen) při domácím focení
Hodnocení 89%

Recenze Manfrotto stolní stativ: pomocník (nejen) při...

3. 2. 2022
Recenze MANFROTTO PRO Light 2 Multiloader: odolný batoh do deště i na poušť
Hodnocení 95%

Recenze MANFROTTO PRO Light 2 Multiloader: odolný batoh...

2. 12. 2021
Recenze MANFROTTO RedBee-310 Backpack: fotobatoh tak akorát
Hodnocení 93%

Recenze MANFROTTO RedBee-310 Backpack: fotobatoh tak akorát

5. 8. 2021
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...