V době moderních full frame snímačů je zapotřebí objektivů, které zvládnou toto rozlišení vykreslit. Canon provádí inovace objektivů jen tehdy, pokud je k tomu skutečný důvod a představení fotoaparátu Canon EOS 5Ds R v roce 2015 si o to říkalo. Následující rok přišla na trh odpověď ve formě objektivu EF 16-35 mm f/2,8 L III USM.

Hodnocení odborníka 95%

  • Skvělá optická kvalita
  • Dokonalá ostrost na otevřenou clonu f/2,8
  • Krásné podání rozostřeného pozadí
  • Minimální zaostřitelná vzdálenost 28 cm
  • Vyšší váha

Popis

Optická konstrukce objektivu se skládá z 16 členů v 11 skupinách. Clona dostala 2 lamely navíc, ze 7 na 9 (pro krásné podání rozostřeného pozadí). Objektiv je nyní větší a těžší, váží 790 gramů a měří 12,7 cm. Aby také ne, kompletně předělaná soustava zahrnuje také dvojitý GMo asférický člen, další asférický člen a 2 UD členy. Objektiv také nese SWC, ASC a fluorové vrstvy pro minimalizaci odrazů a odolnost proti mastnotě. Zjednodušeně řečeno je to spojení nejnovějších optických technologií pro nekompromisní kvalitu obrazu. 

Nová optická soustava a předělaný tubus objektivu zachovávají velikost předního průměru na fotografické filtry - 82mm. 

Jako všechny L objektivy je i tento dodáván se sluneční clonou (EW-88D) bajonetového typu a ochranným pouzdrem LP1219.

Fyzické provedení objektivu a jak se s ním fotí

Kvalitně provedený objektiv je základem spolehlivé práce a já měl s L skly vždycky pozitivní zkušenost. Ostřící i zoom kroužek se jsou oproti verzi II o něco širší, stejně tak vlastně celý objektiv. Na EOS R působí sklo spíše větším dojmem, samozřejmě i díky adaptéru, ale na klasickém full frame těle EOS 5D Mark IV je to vyvážená kombinace. Objektiv je utěsněn proti vlivům počasí kolem ovládacích prvků a na bajonetu.

Co se týče ostření, neměl jsem s objektivem problém. Kruhový USM motorek funguje skvěle a umožňuje manuální přetočení v poloze AF i MF. Širší kroužek ostření mi krásně padl do mé větší ruky a manuální ostření bylo příjemnější. Díky funkcím bezzrcadlovky jsem ho s chutí využil. 

Výsledná obrazová kvalita snímků

Snímky z tohoto skla jsou na první dobrou krásně prokreslené a plné detailu i při zvětšení 1:1. Není se čemu divit, nová optická konstrukce je bezchybná. Na plně otevřenou clonu objektiv doslova řeže a to se i díky minimální zaostřitelné vzdálenosti perfektně hodí na zajímavější reportážní snímky. Lehká vinětace při plně otevřené cloně není na škodu a malá distorze na širokém ohnisku je jednoduše opravitelné v PC. Třešničkou na dortu je pak hvězdička, kterou objektiv při zaclonění ukáže na světelných zdrojích. Ta se mi líbí o chlup více, než na mém 16-34 f/4 L. 

Komu objektiv Canon EF 16-35 mm f/2,8 L III USM doporučuji?

Po tomto objektivu by měl jít každý, kdo chce ze širokoúhlých záběrů vyždímat maximum. Může se jednat o svatební fotografy, krajináře, či fotografy architektury. Vysoké rozlišení moderních full frame snímačů klade zvýšené nároky na kvalitní optiku a tento objektiv je jasným řešením.

Hlavní rysy

  • Vysoká světelnost f/2,8
  • Nová optická konstrukce
  • 9 lamel kruhové clony
  • Utěsněná konstrukce proti prachu a vlhkosti

Shrnutí

Jedinečná ostrost a skvělý výkon v celém rozsahu zoomu i obrazového pole. To jsou hlavní domény tohoto objektivu, který je již III verzí slavného širokáče. Pokud chcete ultimátní obrazovou kvalitu pro svůj nový fotoaparát, je tento širokoúhlý objektiv právě pro vás.

Další recenze

Recenze: Canon EOS R6 Mark II
Hodnocení 99%

Recenze: Canon EOS R6 Mark II

8. 2. 2024
Recenze Canon EOS R7 a R10: neuvěřitelně vysoký výkon v malých a dostupných přístrojích
Hodnocení 93%

Recenze Canon EOS R7 a R10: neuvěřitelně vysoký výkon v...

29. 9. 2022
Recenze Canon EOS R3: spolehlivost, rychlost, rychlost a ještě jednou rychlost
Hodnocení 99%

Recenze Canon EOS R3: spolehlivost, rychlost, rychlost a...

24. 3. 2022
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...