Fototipy

FOTOvýlet: Za krásou přírody a krajiny na Šumavu

FOTOvýlet: Za krásou přírody a krajiny na Šumavu
31. 12. 2019 | 7 minut čtení

Poslední listopadový týden jsem chtěl vyrazit někam do přírody. Zdálo se, že první sníh na sebe nenechá dlouho čekat a já promeškám i ty poslední podzimní mlhy. Až moc ambiciózní plán na Slovensko jsem raději poslal předčasně k ledu a směřoval svou pozornost na milovanou Šumavu.

Za divočinou na jih Čech

Pokud máte fotografii a přírodu rádi tak jako já, pak si představte tu možnost (ať je to jakákoliv z následujících možností. 6 dní jen s fotoaparátem v přírodě bez dětí, žen, kolegů, povinností, či dohadování kam dnes půjdeme fotit. Je to váš plán. Není to pecka? Chtěl jsem si nadělit dovolenou a když to dobře dopadne, něco vyfotím. Bez přílišného očekávání přece nemůže přijít zklamání. 

Na cestu jsem si vytipoval lokality, kde budu chtít fotit západy a východy slunce a kde mohu očekávat nějakou živou přírodu. Rozhodnutí padlo na okolí Prášil a Modravy. Zdejší místa dobře znám a je zde dostatek možností pro pohodlné ubytování. 

Balím všechnu techniku i kameramana

V letošním roce jsem začal své fotografické výpravy dokumentovat nejen fotkou, ale i videem. Na cestu jsem si dovolil “přibalit” i kameramana. Můj kamarád Honza se letos neskutečně posunul a svou tvorbou mi dal jasně najevo, že jeho smýšlení o přírodě jde cestou, která je mi blízká. 

Během podzimu jsem svou techniku rozšířil o bezzrcadlovku Canon EOS R, která se během předchozího testování osvědčila a bylo již na čase se posunout. Na krajinu používám perfektně ostrý objektiv EF 16-35mm f/4 L IS USM, pevnou padesátku a občas i delší teleobjektiv EF 300mm f/2,8 L IS USM, který zároveň využívám i na fotku zvířat. Vhod přijde i telekonvertor Canon 1,4x II a samozřejmě stativ. V batohu nechybí ani dalekohled, nově je to Nikon Monarch 5 10x42. Skvěle se osvědčil v letním testování. 

A co kameraman? Honza využívá techniku Canon EOS R s objektivem Tamron 24-70mm f/2,8 Di VC USD G2 na stabilizátoru DJI Ronin S. Schopnosti stabilizátoru jsem v minulosti podceňoval, ale jak se na výsledném videu ukázalo, bylo to mylné. Nejen, že dokážete jednodušeji dělat záběry, za které by se nemusel stydět ani filmová produkce, navíc i díky 4K rozlišení fotoaparátu vám sestava dovolí do prostřihu i nějaký ten výřez. Všechno si to krásně sedlo. Malý tip pro všechny, kteří to myslí s videem na dnešní fotoaparáty vážně, je využití variabilního ND filtru. Umožní vám správné nastavení rychlosti závěrky ve vztahu ke snímkovací frekvenci i za jasného dne. 

Znalosti přírody a počasí

Se postupem času ukazují, jako neocenitelné. Za dlouhou dobu pobytu v přírodě jsem se naučil poznávat chování zvířat, které jsou pro jejich pozorování a fotografii nesmírně cenné. Ihned po příjezdu vyrážíme do klidného okolí říčky Křemelné, kde je kolem turistických značek jasně patrná aktivita bobra. Všude jsou ohlodané stromy, které si toto zvíře kácí přímo do řeky. Usnadňuje mu to transport dřeva na bobří hrad, kde tráví zimu. Ani nedoufám, že by se nějaká fotka podařila, ale už i známky jeho výskytu jsou skvělou zprávou. 

Počasí nám neskutečně nadělilo, často na cestách za fotkou využívám mobilní aplikace s radarem, kde sleduji přesný výskyt oblačnosti a tlak, který napoví podmínky případné mlhy na další ráno. Po celou dobu pobytu jsme měli na Šumavě doslova okno v oblačnosti, které mě jednoho rána odměnilo jedinečnou fotkou hradu Kašperk (v úvodu článku). Tu jsem fotil pár desítek minut po východu slunce. Bez stativu a extrémně dlouhého ohniska 420mm (300mm + telekonvertor 1,4x) by toto nebylo možné. Toho rána jsme se přesunuli i na další místa a bylo možné pozorovat velmi nízkou oblačnost směrem do vnitrozemí. Super podmínky!

Tichá přítomnost v přírodě vás odmění

Za celou výpravu jsme toho hodně nachodili a s 15 kg batohem to dá docela zabrat. Mnohdy to bylo i několik hodin bez výraznější konverzace. To nám ale sedělo, chtěli jsme být zkrátka obklopeni přírodou a když to dobře dopadlo, byli jsme svědky všedního života v lese.

Například jednoho večera, kdy jsme pozorovali drobného ptáka, s příhodným jménem střízlík, nedaleko cesty. Honza mi najednou klepe na rameno a povídá “Václave, čumí tam na nás nějaká myš”. Po pohledu přes hledáček jsem určil lasici hranostaje, který nás pozoroval ze svého úkrytu v promrzlé trávě. Udělal jsem pár snímků a šli jsme dál. Hezký zážitek. 

Ani pár ořešníků kropenatých nebyl nijak plachý, ba napak, na nahrávku z mého mobilu se přiletěli podívat, kdo že jim to leze do revíru. 

Šumavské lesy, potoky a nejmenší sova v ČR

Ve večerním světle jsem se zaměřoval na fotku krajiny. Nezbytnou součástí výbavy je pro toto polarizační filtr, protože odstraní odlesky z vodní hladiny a dá nahlédnout do tmavých tůní potoků. Toto se mi osvědčilo už vícekrát a nedám na toto příslušenství ve své následující krajinářské tvorbě dopustit. 

Abych nepsal tak úplně klidně, jedno přání na fotografii jsem měl. Jednalo se o pozorování kulíška nejmenšího, naší nejmenší sovy. Když se mi to ani 4 den nedařilo, neskrýval jsem zklamání. K mému milému překvapení se nám to ale posledního večera, za symbolického vytí vlků z výběhu v Srní, podařilo. Jednoduché písknutí se ozvalo těsně před soumrakem a já ihned zvolal “Ty…. kulíšek!”. I Honza neskrýval nadšení a protože už byla skoro tma, chopil jsem se stativu a sestavu s třístovkou jsem na něj dal. Jaké štěstí. Kulíška jsem po chvilce “napískal” na nedalekou větev a samospouští s časem 1/10s ho vyfotil. Neskutečná tečka za naším výletem!

Všechno je zdokumentováno na videu

Záměrně vkládám videa až na konec tohoto článku. Chtěl jsem vytvořit jisté očekávání a čtenáře zaujmout. Doufám, že se to podařilo. V následující hodině videa můžete vidět vznik snímků i naše další zážitky z tohoto krásného místa. 

Skvělý vstup do roku 2020 a hodně povedených snímků přeje Václav Křížek. Pokud by vás zajímalo, jak se dá příroda fotit, přidejte se na jeden z kurzů, které s týmem Centra FotoŠkoda plánujeme na následující rok.

Chci na kurz do přírody

 

Fotografie: Václav Křížek & Jan Krejčí

Fotopřání 10 × 21

jednoduché objednání online, možnost doplnění fotografie či grafiky texty, pozadími, rámečky a cliparty, výběr lesklého nebo matného povrchu

25,-
Ruční vyvolání černobílých filmů + digitalizace

lepší prokreslení a podání polotónů než u strojového vyvolání, lepší ostrost než strojové vyvolání, vyšší kvalita důležitá pro zvětšování snímků ve větších formátech

399,-
Foto na kapa desce s laminací

originální fotoobraz na zavěšení doma či pro vystavení, kapa deska je trvanlivá a odolná, tiskneme až do velikosti 70 x 100 cm

170,-

Související články

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Téma měsíce dubna: Street photo

Téma měsíce dubna: Street photo

Diskuze

FOTOvýlet: Za krásou přírody a krajiny na Šumavu

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...