Aktuality z fotosvětaFototipy

Bertrand Bernager radí, jak najít svůj styl při focení streetu

Bertrand Bernager radí, jak najít svůj styl při focení streetu
10. 1. 2020 | 4 minuty čtení

Městské ulice nabízejí Bertrandovi Bernagerovi řadu kreativních příležitostí k vyzkoušení různých stylů a fotografických postupů. Podělí se s vámi o tři tipy na to, jak můžete rozvinout svůj vlastní styl pouličního fotografování ve městě.

Nemějte strach

Při klasickém pouličním fotografování jsou klíčovým elementem na snímku lidé. Fotografování cizích lidí však může vzbuzovat rozpaky i obavy. Na začátku míváme tendenci se skrývat nebo fotit z dálky pomocí teleobjektivů. Podle Bertranda bychom tyto obavy měli překonat:

"Když jsem s pouličním fotografováním začínal, stával jsem 10 nebo 20 metrů od objektu. Nezkoušel jsem navázat žádný kontakt. Postupně ale moje sebejistota rostla a vzdálenost se zkracovala. Teď už fotím jen s širokoúhlými objektivy, většinou to bývá FE 16–35 mm f/2,8 G Master nebo 55 mm f/1,8 ZA. Používám Sony α7R III. Díky této kombinaci se mohu přiblížit k fotografovaným a dle mého názoru tak vznikají lepší snímky. Moje první rada zní: Nebojte se k subjektu přiblížit."

© Bertrand Bernager© Bertrand Bernager

Musíte vědět, co chcete

Když je toho kolem k fotografování tolik, člověk snadno zapomene, co vlastně chce fotit, a fotí všechno. Vznikají pak náhodné série snímků, které vůbec nemusí mít vlastní styl. Pokud si chcete vytvořit styl, Bertrand doporučuje, abyste si určili nějaký projekt nebo cíleně vymezili okruh témat, která budete fotit:

"Mám rád chaotickou atmosféru města. Ale může se toho dít tolik, že je pak těžké se soustředit. Vyrazíte fotografovat a okolí vás zcela pohltí. Proto si občas svůj den ve městě nejprve naplánuji: 'Dnes budu fotit jen architekturu' nebo 'dnes budu fotit jen pouliční portréty'. Chcete-li se soustředit na určité téma a rozvíjet osobní styl, myslím, že je důležité si stanovit projekt."

© Bertrand Bernager© Bertrand Bernager

Musíte zachytit DNA

Každé město má svoji vlastní atmosféru. Vaší úlohou je, abyste na snímcích ukázali, jak město vidíte a vnímáte. Všichni známe spoustu klišé – červené londýnské autobusy, pára nad ventilátory a žluté taxíky v New Yorku, úzké uličky v Hongkongu. Pokuste se města zachytit a ukázat svým osobním způsobem.

Bertrand doporučuje: "Projděte se městem a seznamte se s ním. Zkuste se na všechno podívat vlastníma očima. Když mám pocit, že jsem narazil na scénu, která by stála za vyfotografování, než pořídím snímek, chvíli pozoruji, co se děje. Hledám něco magického. Může to být magické světlo nebo něco, co vystihuje náladu a atmosféru města v daný okamžik. Pořídit pohlednicový snímek města, jako je New York, je velice snadné. Výsledkem může být docela hezký obrázek, jenže všichni už takový obrázek viděli tisíckrát. Musíte zachytit nějakou energii. Pátrejte po zajímavých kompozicích a barvách a snažte se, aby váš snímek byl originální. Musíte do něj vložit něco vlastního."

© Bertrand Bernager© Bertrand Bernager

Bertrand je ambasadorem Sony Europe Imaging a jeho další práce lze najít na webové stránce www.sony.cz/alphauniverse.

SONY Alpha A7IV
SONY Alpha A7 IV tělo

Rozlišení 33 Mpx, full frame Exmor R CMOS BSI, Snímání rychlostí až 10 fps, nativní ISO 100 – 51 200, 4K 60p video 10 bitech, S-Cinetone

59 990,-
SONY Alpha A7 III
SONY Alpha A7 III

full frame 24 Mpx snímač, až 10 sn./s. při sekvenčním snímání s bufferem až na 177 JPEG snímků, XAVC S 4k video, 100 Mbps 8-bit 4:2:0 - interní nahrávání, přes HDMI výstup 8-bit 4:2:2, 120 FPS FHD

39 490,-
SONY ZV-E10
SONY Alpha ZV-E10 vlogovací fotoaparát

Snímač APS-C s 24,3 MPX, Dotykový otočný displej, Automatická expozice obličeje

15 490,-

Související články

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Do našeho týmu hledáme nové kolegy

Do našeho týmu hledáme nové kolegy

Nalezení správného gimbalu

Nalezení správného gimbalu

Další Fototipy

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Tipy na focení - komunita

Tipy na focení - komunita

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...