Výstavy

Česko z letadla očima Dana Materny

Termín: 16. 1. - 1. 3. 2020| Místo: Czech Photo Centre
Česko z letadla očima Dana Materny
14. 1. 2020 | 3 minuty čtení

Dan Materna, fotograf pro periodika vydavatelství Mafra, se fotografování české krajiny z letadla věnuje přes 12 let. Na výstavě, která se bude konat od 16. ledna do 1. března v Czech Photo Centre, si můžete prohlédnout na 100 unikátních snímků, na nichž Materna zachytil města, technická díla, kulturní památky, architekturu i přírodní živly.

Česko z ptačí perspektivy

Fotograf Dan Materna dokumentuje Česko z ptačí perspektivy více než 12 let, fotografuje však již od základní školy. Fotografií se zabývá i profesně, fotí pro periodiky MF Dnes, Lidové noviny a Téma vydavatelství Mafra. Jeho snímky získaly četná ocenění, mezi nimi i titul Fotografie roku 2007 v soutěži Czech Press Photo. Na kontě má také několik obrazových publikací.

"Většina souborů samozřejmě vzniká cíleně. Vymyslím si téma a po domluvě s pilotem vytvoříme letový plán, a když je vhodné počasí, obletíme jednotlivá vytipovaná místa. Během přeletu samozřejmě vyhlížím z okna a hledám další nové motivy. Část fotografií tak vznikne vlastně náhodou. Například tak vznikla moje oblíbená fotografie louky za domem, která je posetá novými bazény čekajícími na své kupce. Nazývám ji 'sklad bazénů'. Nebo nedávno při návratu z fotografování kůrovcové kalamity v okolí přehrady Orlík jsem u Prahy objevil nákladními auty rozježděné stavební parcely, vlastně výtvarné dílo. Ve chvíli, kdy motiv spatřím, hned křičím do mikroportu sluchátek na pilota, ať mi udělá okruh," komentuje fotografování z letadla autor.

Při vzniku fotografií dbá na výtvarný dojem a všímá si symetrie a neobvyklých prvků, které vytvářejí unikátní obrazy. Na snímcích Materna zachytil města, technická díla, kulturní památky, architekturu i přírodní živly.

Mirka Spáčilová Maternovu tvorbu popisuje takto: "Jiný by se držel pevně sedadla, Dan Materna drží pevně svůj fotoaparát – a díky tomu si pak závratné obrazy bez závrati mohou vychutnat i lidé trpící pocitem porušené rovnováhy."

Takřka 100 jedinečných snímků si od 16. ledna do 1. března budete moci prohlédnout v Czech Photo Centre na Nových Butovicích.

CANON EW-53B Sluneční clona pro RF-S 10-18mm

Sluneční clona pro širokoúhlý objektiv Canon, Určeno pro RF-S 10-18 mm f/4,5-6,3 IS STM, Blokuje rozptýlené světlo pronikající do objektivu

490,-
LEICA USB-C Dual Charger BC-SCL6

Duální nabíječka pro Leica SL/Q, Určena pro akumulátory BP-SCL, Pojme až 2 li-ion baterie

3 990,-

Související články

Fotoklub Praha: Láska k fotografii

Fotoklub Praha: Láska k fotografii

Leica Gallery Prague: Archív skrytých významů

Leica Gallery Prague: Archív skrytých významů

Oldřich Cicvárek: Kinofilm a každodennost

Oldřich Cicvárek: Kinofilm a každodennost

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...