Výstavy

Film Helios: Slunce známé i neznámé

Termín: 27. 1. - 15. 2. 2020| Místo: Minigalerie Centra FotoŠkoda
20. 1. 2020 | 3 minuty čtení

Co všechno víte o Slunci? Na výstavě, kterou můžete od 27. ledna do 15. února zhlédnout v naší Minigalerii, se můžete na Slunce podívat zcela novýma očima. Na unikátních fotografiích uvidíte zatmění Slunce a sluneční korónu a zblízka si prohlédnete naši nejbližší hvězdu. Výstava je prodejní a celý výtěžek poputuje na podporu dokončení dokumentárního filmu Helios, v němž se mimo jiné seznámíte s profesorem Miloslavem Druckmüllerem, jenž je také autorem vystavených snímků.

O autorovi fotografií

Profesor Miloslav Druckmüller je matematik a celý svůj profesní život spojil s Fakultou strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně. Vyučuje zde mimo jiné analýzu v komplexním oboru, funkcionální analýzu a numerické metody analýzy obrazů, které jsou hlavním předmětem jeho odborného zájmu.

Mezi jeho koníčky patří fotografie, astronomie a pěstování kaktusů. Se svou ženou Zuzanou milují hory a společně vystoupili na stovky vrcholů Pálavou počínaje a Himálají a Andami konče. Zvláště jim učarovaly chilské vulkány. Miloslav Druckmüller měl několik výstav fotografií s vyokohorskou a astronomickou tematikou. Společně se ženou jsou autory obrazové monografie Od Huscaránu k Everestu a přednesli též desítky přednášek o svých výpravách.

Celosvětově známým se Miloslav Druckmüller stal díky obrazům sluneční koróny pořízených během úplných zamětní Slunce. Tyto obrazy byly publikovány ve stovkách novin a časopisů po celém světě, a to od titulní stránky prestižního vědeckého časopisu Nature až po bulvární noviny a francouzský luxusní časopis pro ženy. Jsou též součástí řady vědeckých monografií a článků.

Matematické metody, které používá pro vytvoření obrazů, vyvíjí již více než 20 let a veškerý software, který používá, sám naprogramoval. Některé z jeho algoritmů se dnes rutinně používají pro zpracování obrazů z kosmických sond pozorujících Slunce, jako je např. sonda NASA Solar Dynamics Observatory. Vědecký výzkum Slunce provádí společně s Institute for Astronomy University of Hawaii a je v této oblasti autorem nebo spoluautorem více než 50 vědeckých publikací.

Je též neúnavným popularizátorem astronomie. Na astronomická témata přednesl již několik set přednášek.

Výstava navazuje na natáčení dokumentárního filmu Helios. Výstava je prodejní - cena jedné fotografie činí 850 Kč a celý výtěžek z výstavy se využije na podporu dokončení filmu. Vernisáž se koná 27. ledna v 17 hodin.

SONY SDXC 512GB UHS-II R:277MB/s W:150MB/s

rozhraní: UHS-II, typ karty: SDXC, kapacita: 512 GB

7 690,-
SIGMA 500 mm f/5,6 DG DN OS Sports pro Sony E

Ideální pro fotografování z ruky, Kompatibilní s vysokorychlostním automatickým zaostřováním, Kompaktní a lehký s vynikající kvalitou provedení

81 290,-
DJI Avata 2 Fly More Combo (Single Battery)

Detailní záběry ve velmi vysokém rozlišení 4K, Pohlcující zážitek z letu, Intuitivní ovládání pohybu

25 990,-

Související články

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Marek Pupák: Blue Grandma

Marek Pupák: Blue Grandma

Vladimír Birgus: Černá a bílá

Vladimír Birgus: Černá a bílá

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...