Aktuality z fotosvětaFototipy

ILFORD photo: Jak vyvolávat černobílý film

ILFORD photo: Jak vyvolávat černobílý film
24. 1. 2020 | 6 minut čtení

Popularita černobílé analogové fotografie v posledních letech stoupá mezi amatérskými i profesionálními fotografy. Na našem blogu budeme publikovat seriál od společnosti Fomei, který se černobílou fotografií zaobírá ze všech stran. V prvním díle se podíváme na to, jak správně vybrat a vyvolávat černobílý film.

Slovo úvodem

V posledních letech se znovu vrací černobílá fotografie mezi amatérské i profesionální fotografy. Vytvářet obraz pomocí klasické metody, bez počítače a tiskáren má stále větší kouzlo pro více a více fotografů.

Pomocí černobílé fotografie se může člověk sám realizovat, vyjádřit své pocity, svůj názor. Proto, aby výsledek odpovídal vašim záměrům, je potřeba zvolit správné druhy materiálů a správné postupy při jejich zpracování. Náš seriál si nedává za úkol poučovat profesionální fotografy o tom, jak pracovat s černobílým materiálem, ale chce pomoci praktickými radami každému, kdo již fotografuje nebo se chystá klasické fotografii věnovat. Tento seriál vycházel v minulých letech v časopisu iFotoVideo.

Přejeme vám hodně úspěchů a radosti při znovuobjevování klasické černobílé fotografie.

Černobílý negativ

V minulosti stačilo řídit se pouze značkou a vybrat si správnou citlivost. Dnes je vše jinak, máte možnost volit mezi klasickým filmem, filmem s plochým krystalem, nebo také můžete použít speciální černobílé filmy, které se zpracovávají v barevném procesu C-41.

Povíme si něco o klasických halogenstříbrných filmech. Při nákupu je poznáte zpravidla podle zkratky PAN ve svém názvu. U firmy ILFORD jsou to PAN100, PAN400PAN-F+, FP-4+ a HP-5+. Každý film, bez ohledu na značku a typ, je vyroben tak, že průhledná podložka (zpravidla CTA), je polita světlocitlivou emulzní želatinovou vrstvou obsahující směs halogenidů stříbra (AgX). Ta je pak přelita další tzv. čirou ochrannou vrstvou. Technika polevu a fotochemické vlastnosti světlocitlivých emulzí rozhodují o parametrech materiálu.

Jaký film vybrat pro "určité fotografování"

Před nákupem filmu je potřeba vědět, co budete fotografovat a jak zpracovávat, podle toho zvolte citlivost a druh filmu. Nižší citlivosti filmů, 100 ASA, jsou vhodné pro foto architektury, krajiny, portrétu, reprodukcí, ateliérové fotografie, reklamy.

Vyšší citlivost, 400 ASA, použijeme pro reportážní snímky, sport, akční snímky, divadlo, ztížené světelné podmínky. Filmy s velmi nízkou citlivostí, 50 ASA, použijeme pro velké zvětšeniny a všude tam, kde nevadí nízká citlivost a je třeba dosáhnout vysoké obrysové ostrosti a extrémně malého zrna.

© Jan Kliner
© Jan Kliner

Zpracování filmu

Obrovskou předností klasických filmů je velmi jednoduché zpracování v jakékoliv vývojce ILFORD a také to, že tyto filmy tolerují drobné chyby při zpracování, to je výhoda hlavně pro začátečníky.

Tyto filmy lze vyvolávat i při vyšší nebo nižší teplotě, než je standard, a to 20 °C. Fotograf musí počítat s tím, že pokud je teplota vyšší, je negativ kontrastnější, a pokud je teplota nižší, je negativ vyrovnanější (měkčí) a má jemnější zrno. Téhož se dá dosáhnout i koncentrací vývojky. Čím je vývojka koncentrovanější, je negativ kontrastnější, má větší zrno, a opačně.

Zpracování filmu v tanku

Pro zpracování v tanku je delší doba volání lepší, protože chyba měření času při nalévání a vylévání vývojky nehraje tak důležitou roli. Dříve, než nalijeme vývojku do tanku, je důležité film nejprve propláchnout vodou, aby zvlhnul. Docílíme stejnoměrného působení vývojky při počáteční fázi vyvolávání a zároveň zamezíme tvorbě bublinek na filmu.

Tankem pohybujeme, a to vždy prvních 10 s z každé minuty vyvolávání. Při ustalování lze míchat častěji. Mezi vývojkou a ustalovačem vždy tank propláchneme tekoucí vodou, nebo použijeme přerušovač ILFORD IN-1 (1:39) po dobu 30 s (šetří ustalovač).

Teplota jednotlivých lázní se může lišit maximálně o 5 stupňů, jinak se zhorší kvalita filmu (zvětší se zrno). Pokud by tento rozdíl teplot byl opravdu velký, může nastat tzv. retirkulace želatiny světlocitlivé a ochranné vrstvy, to má za následek trvalé poškození filmu (zvrásnění).

Jestliže vyvoláváme při teplotě nad 30 °C, je nutno použít utvrzovač RAPID a ustalovač HYPAM (25 ml na 1 litr pracovního roztoku ustalovače). Film je pak chráněn proti poškození vysokou teplotou.

Ustálení filmu a jeho praní

K ustálení můžeme použít ustalovač ILFORD Rapid FIXER.

Po ustálení je velmi důležité praní. Film pereme 5-10 minut v tekoucí vodě. Potom do vývojnice přidáme asi 10 kapek smáčedla ILFOTOL a necháme působit asi 2 min. Smáčedlo zabraňuje vzniku kapek při sušení a také urychluje sušení. Pro absolutní jistotu ještě film propláchneme destilovanou vodou.

Sušíme v bezprašném prostředí při teplotě max. 30-40 °C. Film je pak dokonale čistý a ušetříme si mnoho práce s retušováním. (Příště vás seznámíme s moderní technologií plochého krystalu stříbra.)

Z tabulky časů určete čas pro 20 °C. Najděte tento čas na vodorovné linii. Z tohoto bodu postupujte po šikmé linii, až protnete vodorovnou linii nové teploty vyvíjení. Z tohoto bodu se vraťte kolmo na vodorovnou linii 20 °C a odečtěte na ní nový čas vyvíjení

Autor článku: Miloš Žalman

Text vznikl pro společnost FOMEI.

následující díl

Související články

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Do našeho týmu hledáme nové kolegy

Do našeho týmu hledáme nové kolegy

Nalezení správného gimbalu

Nalezení správného gimbalu

Další Fototipy

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Tipy na focení - komunita

Tipy na focení - komunita

Diskuze

ILFORD photo: Jak vyvolávat černobílý film

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...